Denník N

Parlamentnilisty.cz sa súdia s Konšpirátormi. Je to ako žalovať Google za zlé recenzie, odkazujú im autori projektu

Konspiratori.sk

Dnes sa na Okresnom súde Bratislava I. začalo pojednávanie vo veci údajného poškodzovania dobrého mena a nekalej súťaže. Za tie žaluje český dezinformačný web bývalého prevádzkovateľa projektu Konšpirátori.sk. Autori projektu považujú žalobu za neopodstatnenú a vidia za ňou snahu o neprimerané zasahovanie do ich slobody slova.

“Parlamentnilisty.cz sa snažili už dva súdy presvedčiť, že Konšpirátori.sk ich finančne poškodzujú. Zatiaľ však nepredložili žiadny presvedčivý dôkaz, ktorý by potvrdil akúkoľvek ujmu,” hovorí Ján Urbančík, predseda občianskeho združenia Konšpirátori.sk, ktoré prevádzkuje projekt. “Celý spor vnímame ako snahu žalobcu o zasahovanie do slobody slova našej nezávislej odbornej komisie, ktorá hodnotí nahlásené weby a zostavuje rebríček dezinformačných stránok. Tak, ako parlamentnilisty.cz majú právo písať hlúposti, naša komisia má právo na to poukazovať.” 

Projekt Konšpirátori.sk funguje od roku 2016 a pomáha chrániť inzerentov pred tým, aby sa ich reklamy objavovali na dezinformačných weboch. Jeho nezávislá odborná komisia zložená z učiteľov, historikov, lekárov, novinárov a špecialistov na sociálne siete hodnotí nahlásené weby podľa piatich jasných kritérií. Projekt má momentálne v databáze 198 slovenských a českých webov.

Od spustenia web Konšpirátorov zaznamenal viac ako 400 000 návštev a jeho automatizovaný skript na vylučovanie dezinformačných webov z reklamných kampaní používa vyše 8 000 inzerentov v Česku a na Slovensku. Projekt podporujú desiatky reklamných a mediálnych agentúr a databázu využíva aj česká reklamná sieť Sklik.

Je to ako žalovať Google 

Predseda Konšpirátorov pripomína, že ich fungovanie nie je príliš odlišné od fungovania iných hodnotiacich služieb na internete. “Pripadá nám to, ako keby sa majiteľ hotela sťažoval na recenzie na Booking.com a obvinil ich z nekalej súťaže, pretože sa kvôli nízkym hodnoteniam u neho nechcú ubytovať hostia,” upozorňuje J. Urbančík. “Dnešný internet je celý o používateľských hodnoteniach. Nikomu ale nenapadne súdiť sa s Googlom, že ľudia na ňom dali mojej kaviarni málo hviezdičiek, a teraz mi do nej kvôli tomu nechodia ľudia.”

Zoznam webov na stránke Konšpirátori.sk má iba odporúčací charakter. Každý inzerent sa môže slobodne rozhodnúť, či chce na týchto weboch umiestňovať svoju reklamu, alebo nie. Konšpirátori.sk nikoho necenzurujú a nikomu nič nezakazujú, iba transparentne poskytujú svoje kvalifikované odporúčanie.

Parlamentnílisty.cz by sa na zoznam dezinformačných webov mohli vrátiť

Vydavateľ webu parlamentnilisty.cz podal žalobu na vtedajšieho prevádzkovateľa projektu firmu NetSuccess spolu s návrhom na neodkladné opatrenie ešte v marci 2018. Okresný súd Bratislava I. najprv neodkladné opatrenie zamietol, ale po odvolaní ho v júni 2018 nariadil Krajský súd Bratislava. NetSuccess neodkladné opatrenie rešpektoval a web Parlamentnílisty.cz vtedy zo zoznamu Konšpirátorov odstránil.

Parlamentní listy svoju žalobu opierali o to, že v NetSuccesse má vlastnícky podiel Petit Press, vydavateľ denníka SME a ďalších titulov. Aj keď Parlamentní listy nedokázali žiadny priamy vplyv Petit Pressu na Konšpirátorov, súd napokon presvedčili, aby neodkladné opatreni vydal.

Parlamentnílisty.cz sa na zozname nenachádzajú dodnes, aj keď projekt Konšpirátori.sk od februára 2019 prevádzkuje občianske združenie Konšpirátori.sk, o.z. To už nie je viazané neodkladným opatrením vydaným na NetSuccess. Je ale dobrou vôľou prevádzkovateľov projektu, že v tejto veci čakajú na rozhodnutie súdu, aj keď by už dnes odborná komisia Konšpirátorov mohla parlamentnilisty.cz na zoznam vrátiť. “Akonáhle nám súd dá za pravdu, naša komisia web parlamentnilisty.cz prehodnotí a zváži jeho opätovné zaradenie na zoznam dezinformačných webov,” vysvetľuje J. Urbančík.

Návrat na zoznam však nie je nevyhnutný – pokiaľ parlamentnilisty.cz upravia svoj obsah tak, že nebude napĺňať kritériá Konšpirátorov. V minulosti to urobil ich sesterský portál parlamentnelisty.sk, ktorý odstránil nepravdivé články a komisia ho po opätovnom zhodnotení vyradila zo zoznamu konšpiračných webov.

Podporte náš boj

Súdne spory s dezinformačnými webmi nás stoja veľa času, energie, ale aj peňazí. Ak sa vám páči, čo robíme, staňte sa naším podporovateľom.

Teraz najčítanejšie

Konšpirátori.sk

Sme verejná databáza webových stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom. Pomôžeme vám zabrániť tomu, aby sa vaša reklama zobrazovala na weboch, ktoré môžu poškodiť vašu reputáciu.