Denník N

Zbeh, ktorý nemal šancu

Tento príbeh je o jednom z dvoch známych prípadov, kedy Pohraničná stráž nasadila pri prenasledovaní zbeha obrnenú techniku. Odohral sa v máji roku 1982 na 9. rote Žďárek v okrese Prachatice. 20-ročný vojak základnej služby Luděk Vágner preliezol plot za objektom roty a pokúsil sa dobehnúť na 800 metrov vzdialenú hranicu so západným Nemeckom. Pretože bol ozbrojený, veliteľ roty za ním neváhal poslať obrnený transportér.

9. rota Pohraničnej stráže Žďárek bola jedna z tých, ktoré boli umiestnené až za zátarasami. Línia plotov, za ktoré sa civilní občania nedostali, sa nachádzala asi 1700 metrov od štátnej hranice. Asi v polovici tejto vzdialenosti sa nachádzal objekt pohraničiarskej roty. To samozrejme automaticky znamenalo, že aj rota bola obohnaná signálnym plotom, aby to prípadný zbeh nemal také ľahké.

Rota ŽďárekZáber na 9. rPS začiatkom 90. rokov, kedy už bol objekt nevyužívaný. V súčasnosti už tieto objekty neexistujú, správa chránenej krajinnej oblasti ich zlikvidovala. Cesta vedie od roty smerom k hranici. (zdroj: vojensko.cz)

Luděk Vágner (* 26. apríla 1962) slúžil na tejto rote ako spojár a v službe mal na starosti signálny systém. 15. mája 1982 bol tiež v službe a požiadal poobede o vystriedanie s tým, že potrebuje na záchod. O trištvrte na tri bol zachytený skrat na signálnom plote za rotou a bol vyhlásený poplach. Jeden z vojakov tiež zbadal vylomené dvere na sklade zbraní. Vágner sa dobre ozbrojil: vzal si samopal, pištoľ a náboje. Preliezol plot za rotou, signálny plot a teraz musel prebehnúť asi osemsto metrov, ktoré ho delili od hranice.

Poplachové hliadky boli rýchle. Jedna z nich ho začala prenasledovať pešo so psom. Zároveň vyštartoval UAZ, ktorý mu mal odrezať cestu k hranici. Vojak Vágner sa začal brániť. Zaľahol v teréne a začal po prenasledovateľoch strieľať. Hliadka na aute zastavila, vojaci vyskákali z auta a kryli sa. Obe hliadky Vágnerovu streľbu opätovali. V tej chvíli už z roty vyrazil aj obrnený transportér s tromi vojakmi.

OT64 SKOTProti ozbrojenému zbehovi poslali aj obrnený transportér OT-64 SKOT (zdroj: Wikimedia Commons)

Otéčko dorazilo na miesto, a keď Vágner menil zásobník, jeden z vojakov z neho vyskočil a vyrazil mu zbraň z ruky. Hranica bola blízko, už len pár desiatok metrov, ale nemohol sa k nej dostať. Pokúsil sa ešte utiecť sto metrov pozdĺž nej, ale dostihli ho a zadržali.

Žďárek satelitná snímkaNa dnešnej satelitnej snímke je možné rozoznať, kde stál objekt roty PS, a cesta, ktorou Vágner utekal do Nemecka.

Záber z vyšetrovaniaNa snímke z vyšetrovania udalosti je odstavený UAZ. Vágner utekal po lúke smerom do kopca. Lesom na vrchole kopca už vedie československo-nemecká hranica. (zdroj: ABS)

HK 16-5Asi práve k tomuto hraničnému kameňu zbeh smeroval, ale nedobehol (zdroj: aplikácia statnihranice.cz)

Pred vojenským súdom sa Vágner obhajoval tým, že konal pod vplyvom alkoholu. Údajne vypil pol litra rumu. Súd však tomuto zdôvodneniu neuveril. Nikto nepotvrdil, že by bol ten deň opitý. Obžalovali ho z trestného činu zbehnutia do cudziny, nedovoleného ozbrojovania a rozkrádania majetku v socialistickom vlastníctve. Dostal exemplárny trest 7 rokov nepodmienečne.

S Luďkom Vágnerom sa mi nepodarilo spojiť, resp. je možné, že kontakt odmietol, pretože sa nechce k tejto udalosti vracať. Žije v jednej malej obci v Stredočeskom kraji.


Zdroj: Ivo Pejčoch – Odvaha na železné oponě (str. 161-164)

Teraz najčítanejšie