Denník N

Akcia Očkovanie: V Nemecku sú už pripravené štadióny a vyradené letiská

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Musím priznať, že sledovanie slovenských udalostí a správ je oveľa väčší thriller ako tých nemeckých, a to nielen po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ale aj počas pandémie. V Nemecku je pre stredoerópskeho diváka politika suchá a nudná záležitosť, na druhej strane treba uznať, že štýl, akým sa dospieva k rozhodnutiam, je vzorový: diskusia založená na argumentácii bez akýchkoľvek osobných útokov, hľadanie kompromisu, oznámenie výsledku jednaní a finálna dohoda, za ktorou stoja všetci zúčastnení, teda koalícia.

V tomto duchu sa za posledné dva dni dozvedáme ako bez veľkých fanfár pokročili prípravy na očkovanie proti hnusobe. V utorok navštívil ministerský predseda Severného Porýnia-Westfálska Armin Laschet, jeden z kandidátov na predsednícku stoličku strany CDU a na následníka Angely Merkel, spolu so spolkovým ministrom zdravotníctva Jensom Spahnom (tiež CDU, outovaný gay, ktorý žije už tri roky v manželskom zväzku) futbalový štadión klubu Fortuna Düsseldorf. V zápätí po registrácii vakcíny v budúcich dňoch tu bude od 15. decembra možné zahájiť očkovanie 2.400 osôb denne. Pre porovnanie – v Düsseldorfe žije 600 tisíc obyvateľov.

Organizácia je následovná: termín bude nutné zarezervovať online. Po príchode do štadióna bude bežať informačné video, ktoré si pozrie naraz dvadsať ľudí. Po zhliadnutí filmu bude k dispozícii lekár, aby zodpovedal prípadné otázky.  Potom sa každý presunie k jednej z 30 očkovacích staníc, ktoré sú rozdelené do dvanástich miestností. Ako vidíte – typický nemecký zmysel pre plán a detaily. V posledných mesiacoch by ste ale na Slovensku asi túto suchopárnosť ocenili.

Samozrejme, Düsseldorf nie je žiadna výnimka. Jens Spahn potvrdil, že od polovice decembra budú pripravené očkovacie centrá vo všetkých spolkových krajinách. Aj tu prebieha počas pandémie politický boj a návštevou spolkového ministra dúfa Laschet v zisk dodatočných politických bodov. Napríklad v skoro štvormiliónovom Berlíne bude otvorených až šesť centier, vrátane velodrómu, klziska či pamiatkovo chráneného bývalého letiska Tempelhof, koncipovaného pre Hitlerov megalomanský projekt hlavného mesta Germánia.

Keďže sa Slovensko nachádza v pasti, ako vyhlásil jeho vlastný premiér (natíska sa otázka prečo asi?), možno vedie cesta ako z nej von nie hľadaním svätého grálu (nevyzerá, že by bol Krajči doteraz úspešný), ale jednoducho inšpiráciou v krajinách, kde veci aspoň čiastočne fungujú.

 

Teraz najčítanejšie