Denník N

J. Leeman: Členstvo v zbore (Čitateľský denník 59/2020)

„Ak ste kresťan, miestny zbor pre vás nie je klub. Nie je dobrovoľným spolkom, v ktorom je pre vás členstvo dobrovoľné. Nie je skupinou kamarátov, ktorí sa týždenne stretávajú k rozhovorom o duchovne, lebo ich zaujímajú náboženské veci.

Zbor taktiež nie je poskytovateľom služieb, kde má všetku autoritu zákazník (…) Ako som už povedal, správame sa, akoby sme ľuďom vraveli: ‚Zaparkujte na zborovom parkovisku o 10.00 a nechajte sa obslúžiť — vylepšenia pre vaše duše do 60 minút!‘

Možno sme nadobudli toto vnímanie miestneho zboru vďaka protestantskému dôrazu na kázanie a sviatosti. Možno nás západná demokratická spoločnosť nastavila na vnímanie zborov ako dobrovoľných spolkov. Možno je za tým storočie konzumného spôsobu života. Nie som si istý.

Prečo sa stať členom cirkvi? Na nominálne katolíckom Slovensku môže táto otázka vyznieť zvláštne — jej členmi sa predsa ľudia stávajú väčšinou z vôle svojich rodičov v útlom detstve, či nie? Jonathan Leeman sa však ako baptista pozerá na členstvo z inej pozície — pozície vyznávačských cirkví, ktoré povzbudzujú k osobnej zodpovednosti a rozhodnutie patriť (či nepatriť) do ich spoločenstva očakávajú až od dospelých ľudí.

Členstvo v zbore teda nazerá na celú túto problematiku z trocha iného uhla pohľadu, než sme v našich končinách zvyknutí. Rozhodnutie patriť do miestneho spoločenstva a zaviazať sa očakáva až od ľudí, ktorí najprv osobne a dobrovoľne prijali kresťanstvo a Krista (alebo ak chcete trocha žargónu — obrátili sa). A nie naopak. To, že máme v prípade takejto „voľnosti“ tendenciu všelijako kľučkovať a špekulovať, je už druhá vec.

Leeman venuje svoju knihu tomu, prečo na členstve v cirkvi vlastne záleží. Rozoberá viaceré biblické dôvody, uvažuje nad tým, čo to vlastne cirkev je a ako má taký zbor či farnosť vyzerať. Dôležitou časťou sú aj state o cirkevnej disciplíne (čeknite si Skutky a Pavlove listy), pastoroch a mnohých iste zaujme aj zoznam dôvodov, pre ktoré sa, naopak, nemožno autorite podriadiť (keď už sme na tom protestantskom poli). Členstvo končí porovnaním života cirkví v demokratických a neslobodných krajinách a zamyslením nad tým, ako blahobyt a pohodlie ľahko deformuje naše vyznanie. A ako rýchlo zabúdame na to, že zodpovednosť za cirkev nesie každý jej člen.

Kniha, ktorá je ďalším zväzkom výbornej edície ReFormatio, je opäť stručná — čo má svoje výhody i nevýhody — a jasná. Na okamih som mal pocit, že trochu veľa teoretizuje, ale tabuľky s jasne vypísanými definíciami mi to potom vynahradili. A ani cestovanie v čase, ktoré Leeman používa ako ilustráciu niektorých téz, nie je na zahodenie.

J. Leeman: Členstvo v zbore
Porta Libri, 2020
96 strán
*
80 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete sledovať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie