Denník N

Korona zjavne nezasahuje len pľúca aka knižný antivýber, edícia december 2020

Moja najnovšia obsesia aka Warhammer 40000 lore a jedno príhodné memečko :) Zdroj: 9gag
Moja najnovšia obsesia aka Warhammer 40000 lore a jedno príhodné memečko :) Zdroj: 9gag

Ekonomická situácia súvisiaca s koronou, ako sa zdá, neutešene zasiahla aj konšpekačnú scénu. Nie však natoľko, aby si knižný trh oddýchol od prúdu splaškov úplne. A možno príde aj bradodajka.

Hnusoba hnusotná nezasiahla len respiračné sústavy a iné orgány, ale u mnohých jedincov aj centrum myslenia. Keby si následkom toho zákazníci brali len Bukovského veľdiela, síce by som sa netešil, ale v zásade by som si mohol vyložiť nohy a oddýchnuť si, svet myslenia ešte nie je v takej… viete kde.

Individuá, ktoré by radi videli návrat železnej ruky z Bájneho Východu a podobné šmakocinky ©™. Vitajte teda, znovu, v malom peklíčku.

 

Polanský – Kdo jsme my Slované? (Eko Konzult)

Zdroj: vlastné foto / Eko Konzult

Eko Konzult si s omieľaním slávnej histórie Slaviänôv nedá pokoj. Asi sa im páči, ako si na nich cvičím historický sarkazmus, neviem. Niekedy sa musím kuknúť, či podobný prúd literatúry fičí povedzme aj v Nemecku, Fínsku či Asgarde. Viete, “naša civilizácia tu bola vždy, je tak trošku nadradená a je vzorom pre celý svet už od úsvitu vekov”. Zvláštne, keď to o sebe tvrdí široká skupina národov, ktorá sa takmer odjakživa vyžíva vo vzájomnom vraždení či inej forme násilia. Cmuk do Moskvy :D

Alternatíva: História zadnými dverami 1 a 2 (Premedia) – nedočítate sa tu síce len o Slovanoch či Slovensku, ale aspoň vám mozog nezmäkne na kašu a niečo seriózne sa aj dozviete. Poprípade skúste História pre zaneprázdnených, čo je podobne zameraná publikácia, akurát v tomto prípade vám historické zaujímavosti nezozbierali ludia zo SAV ale z Historickej Revue, resp. Historywebu :)

 

Zgurišová – Matelko/Premiér Igor: 100 dní (na Facebooku) (Ezen)

Zdroj: vlastné foto / Ezen

Politická satira nemusí byť zlá vec. Ak chápete kontext, dokáže sa postarať o slušnú porciu zábavy. To by však za jedným z pokusov nesmelo stáť vydavateľstvo Ezen (vtipná zhoda mien s liekom na zníženie cholesterolu, tu by som skôr uvažoval o účinkoch na likvidáciu IQ) aka pieskovisko pre Huďa a podobné existencie.

O svojich výhradách voči Matovičovi a spol. by som tiež vedel popísať menšiu brožúrku, ale podporiť stoku tackajúcu sa na hrane hnedej priepasti by som si nikdy nedovolil. Trápny pokus o satiru, ktorý podľa očakávaní nevyšiel.

Alternatíva: Igor (Artis Omnis) – keď už srandu o súčasnom premiérovi, tak na úrovni a s gustom. Síce preferujem memečká, tam predsalen chrabrosť zažiari hneď a jasne, ale pre trvalejší účinok nezaškodí zasmiať sa na stránkach tejto knihy.

Zdroj: Martinus / Artis Omnis

 

Števko / Mahút / Púchovský – Vojenské bratstvo Slovanov (Žilinská prvá obchodná)

Zdroj: vlastné foto / Žilinská prvá obchodná

V titule Prepisovači dejín odhalili všetko možné aj nemožné, a tak novú kapitolu svojej objavnej tvorby namieril do vôd všeslovanského bratstva. Paradoxne s obálkou odkazujúcou na “bratskú pomoc”, ročník ‘68. Tak veľmi nám vtedy pomohli, že sme sa z toho v niektorých aspektoch doteraz nevystrábili (ujo Vladko ako darček na rozlúčku so Sajuzom a jeho pokračovatelia vo veľkom aj malom).

Žilinská prvá obchodná je jedným z nenápadnejších zoskupení, ktoré usilovne pracujú na tom, aby splašky z dôb socializmu ešte vždy vedeli otráviť spodnú vodu alebo vyraziť na povrch. Ibaže sú nenápadní asi ako bubeník cvičiaci si zostavu v petržalskom paneláku :D

Alternatíva: Černobyľ: Príručka prežitia (Absynt) – jo, naši milí bratia sa snažili zamiesť aj jadrovú katastrofu, ďakujeme, aj nabudúce. Ešteže máme Absynt, aby nám pripomenul rôzne nepekné epizódy z dejín.

Zdroj: Absynt

 

Reiss / Bhakdi – Korona: Falošný poplach? (Plejády)

Zdroj: vlastné foto / Plejády

Plejády nikdy neboli známy práve kvalitnou literatúrou. Ak aj niečo schopnejšie vydali, stalo sa tak skôr náhodou (napríklad tituly od Rolfa Dobelliho o kritickom myslení). Zvyčajne prinášajú uletené ezoterické a alternatívne haluzárny, tentoraz sa však rozhodli zahrať na odborníkov na skutočnú medicínu.

Teda, ehm, vybrali si a preložili publikáciu masívne zľahčujúcu nebezpečenstvo pandémie Covid-19 spôsobom, aký by iste potešíl aj kruhy okolo Tibikeho. Bhakdi patrí medzi najpopulárnejších koronových dezinformátorov v zahraničí, taká nemecká Peková, pre lepšiu predstavu a svoju popularitu na Facebooku a YouTube pochopiteľne využíva na šírenie vecičiek, pri ktorých si seriózni lekári prerážajú facepalmom hlavu.

Alternatíva: Epidémie v dejinách (Premedia) – pre poučenie sa môžeme pozrieť aj do viac či menej vzdialenej budúcnosti a presne to tento prehľad historických hnusôb prináša :)

Zdroj: Martinus / Premedia

 

Falošná epidémia (Ezen / Kulturblog)

“Publikáciu” s veľkou pompou reklamovali na kotlebjugend stránke menom Kulturblog a isto ju aj teraz s hrdosťou položia na hrob jedného z protestujúcich z novembra, ktorý podľahol tejto “falošnej epidémii”.

Našťastie väzby na danú stránku a tým pádom aj jej známe politické pozadie zabránili, aby sa tento titul dostal na objednávkové stránky veľkých distribútorov, predsalen väzba na nazi blog by nevyzerala dobre v PR materiáloch. O tom ale neskôr.

Podľa všetkého ide o preklad pôvodného diela z poľštiny, presnejšie knihy “Fałszywa pandemia. Krytyka naukowców i lekarzy” od vydavateľstva Fundacja Osuchowa. Založil ho Grzegorz Braun, krajne pravicový politik, taká lightovejšia verzia nášho Janka Čarnogurského. Asi nemusím pokračovať, či?

Alternatíva: Jedno odporúčanie máte vyššie, pridal by som azda len, aby ste sledovali FB stránky ako Lovci šarlatánov (kde nájdete medzi inými aj “nádherné” snímky človeka s pľúcami prežratými od Covid-u), Vaxinátor či Infosecurity.sk, plus občasné osamelé výkriky lekárov z prvej línie.

 

Vydavateľstvo Sol Noctis (Dugin – Čtvrtá politická teorie / Evola – Vzpoura proti modernímu světu a ďalšie)

Jeden z dvorných Putinových ideológov alebo popredný predstaviteľ talianskeho povojnového fašizmu, prípadne, ak chcete niečo “modernejšie”, vyskytne sa tu aj zopár predstaviteľov súčasnej “európskej novej pravice” čo v zjednodušenom zmysle nie je nič iné, ako uhladenejšia a filozofickejšie sa tváriaca odnož fašizmu.

Občas prihodia aj niečo z duchovna či okultna, gro doterajšej vydavateľskej činnosti však tvoria spomínané “skvosty”. Od podobných počinov sa líšia serióznejšie pôsobiacim prevedením. Takto zvyčajne vyzerajú kvalitné kúsky svetovej beletrie, na aké narazíte pri pozorovaní intelektuálov, ako si čítajú v obľúbenej kaviarničke. Nedajte sa pomýliť, tu kvalitu typu Absynt, Premedia (najmä edícia Civilizácia), N Press či Inaque.sk nehľadajte.

Hnedá ostane hnedou, akokoľvek veľa zlatej farby skúsite použiť na jej zakrytie.

Alternatíva: Sila rozumu v bláznivej dobe alebo Medzi dobrom a zlom od Jána Markoša (N Press), prípadne hociktorú z kvalitných zamyslení v rámci edície Kalligram od Absyntu – seriózne pojednania na aktuálne témy a od kvalitných autorov, skvelé aj na cibrenie kritického myslenia, nuff said :)

 

Tóth – Satan, teší ma! (Dixit)

Zdroj: Dixit

Hrdzavý klinec na koniec, hlavná vyhaslá hviezda. Človek by si povedal, že po všetkom tom bordeli v médiách, kedy sa kredibilita autora prepadla z nulovej na mínusové hodnoty, by po jeho hlase ani pomyselný pes neštekol.

Jedna z popredných Kočnerových čubiek (sorry za výraz, ale som za používanie adekvátnych pomenovaní :D), ktorá sa na súdy dostavila až v momente, keď sa nedalo inak, vydáva ďalšiu znôšku a to aj s požehnaním vydavateľstva.

Hneď v predslove sa istá pani (pardon, meno som zabudol a pre naše účely nie je podstatné anyways) autora zastáva, ako je vraj jeho hlas potrebný a raz mu budeme vďační, že nemlčal a svoje “zistenia” vydal knižne. Zároveň neverí, že bol vedúcou postavou v rámci sledovania novinárov smerom pre Kočnera (Napalete a ďalšie veci taktiež zjavne neexistovali, jo).

Kniha už vyšla a zatiaľ sa predáva dosť solídne, až sa čudujem, koľko ľudí mu jeho vyplakávanie a spasiteľské reči ešte žerie, po tom všetkom. Vydavateľ aj s distribútorom si zjavne na titule mädlia ruky.

Kým sa pustíme do alternatívy, avizované zamyslenie. Ak sa raz Fico či Kaliňák dostanu do zaslúženého chládku a vo voľnom čase si napíšu knihy, kde budú kopať do všetkých a všetkého, ako im bolo ublížené, veď odvádzali takú dobrú prácu, aj vtedy im to vydá Dixit alebo niekto podobný (ešte pripadá do úvahy s Harabínom spájané vydavateľstvo Izkona)?

Kde presne leží hranica, resp. aká sviňa musíte byť, aby u vydavateľa a distribútora aspoň naoko prevážil pocit spoločenskej zodpovednosti nad starým dobrým hladom po prachoch? Čo presne musí mať autor na svedomí, prípadne v životopise, aby sa už vydavateľ nemohol vyhovárať na snahu poskytnúť “hlas” “iným názorom”? Menovať distribútora (alebo viacerých, keď sme pri podobnom type literatúry) nemusím, vzhľadom na titul(y) si každý trošku znalejší knihomoľ domyslí (pokiaľ sa neprelepí, dá sa identifikovať podľa štítku priamo na knihe, mrk mrk), o koho ide, aj v prípade Tóthovej knihy, ktorej predajný potenciál je napriek všetkému, bohužel, veľký. Zrejme si nestačili všimnúť, že Slovensko aspoň formálne deklarovalo boj proti dezinformáciám a súvisiacim lahôdkam :)

Ako opakujem pravidelne, v práci ju predať musím, alebo ju ponúknem zákazníkovi, ak zistím, že inklinuje týmto smerom. Akonáhle však, obrazne povedané, vyzlečiem firemné tričko a sadnem za klávesnicu, aby som tento článok dal dokopy, urobím, čo je v mojich silách, aby eurá v kapsách vydavateľa aj distribútora tejto hrôzy nechutili tak sladko. Hostinu nezastavím, ale môžem ju aspoň svojou troškou znepríjemniť.

Alternatíva: Vlastnou hlavou (Premedia), najmä však jej druhé pokračovanie (Ringier Axel Springer Slovakia) – ak chcete podporiť serióznu žurnalistiku v knižnej podobe, siahnite radšej po týchto tituloch (ako supplement si môžete dať Slovenskú mafiu od rovnakého vydavateľa), prípadne sledujte Nko (nepíšem to sem, aby som sa zavďačil platforme, kde publikujem svoje textíky; som o tom skrátka presvedčený na základe rokov sledovania ich činnosti).

Zdroj: Martinus / Premedia / Ringier Axel Springer Slovakia

 

*Povzdych*

Tak, a zas som obetoval kúštik vlastného spánku (áno, aj “vďaka” prokrastinácii, ale nielen preto), aby som vás v predvianočnom nákupnom zhone upozornil na zopár hnilých plodov, ktoré by inak mohli skončiť vo vašich košíkoch.

Možno nepresvedčím mnohých, ale ak šíritelia dezinformácii, pseudovedy a iných “fajnovostí” prídu aspoň o zopár chechtákov, prípadne im hostina na chvíľu zhorkne v ústach (máločo dokáže znechutiť tak ako pocit hanby, keď niekto poukáže na vaše prešľapy a nečestné úmysly), tak tieto riadky mali zmysel.

Vo všeobecnosti sa teraz pred Vianocami hecli najmä tradiční poskytovatelia knižnej kvality ako Absynt, edícia Civilizácia pod Premediou, N Press alebo hoc aj menší hráči ako Hadart s dvojicou titulov zasadených do izraelsko-palestínskeho konfliktu či prínosným dielom ako Tisovi poza chrbát, mapujúcim odpor voči ľudáckemu režimu (spolu s reedíciou klasickej knihy Po stopách tragédie od popredného odborníka na dané obdobie Jozefa Kamenca).

Knižná dezinfo scéna nespí ani teraz a nesmrdia jej ani eurá z nákupného ošiaľu, tak radšej podporte ľudí, ktorí sa jej stavajú viac či menej aktívne na odpor.

Hádam sa v ďalších článkoch (aspoň v rámci 2020) stretneme už len pri príjemnejších témach. Najbližšie zrejme pri ďalšom výlete do môjho drtičského sveta či pri výbere toho najlepšieho, čo metal v tomto roku poskytol našim ušiam.

Ako vždy, ďakujem za pozornosť :)

Zdroj: Meme Generator

Teraz najčítanejšie