Denník N

T. Pratchett: Nefalšovaná kočka (Čitateľský denník 60/2020)

„To nás přivádí k nejdůležitější poučce pro pojmenování koček: nikdy nedávejte kočce jméno, které by vám vadilo vyvolávat o půlnoci před domem napjatým, ustaraným hlasem a bušit přitom lžící do kastrolu. Také je dobré vymyslet něco krátkého a výstižného.

Přesto však mají Opravdové kočky obvykle dosti dlouhá jména, a to typu Vypadnivocaďtymrcho, MamípodpostelíněcojééNovidíšnemělasesmiplístpodnohy. Opravdové kočky se nehonosí jmény jako Vincent Mountjoy Froufrou Chanoir IV., nebo aspoň ne nadlouho.

Zeměplocha Terryho Pratchetta má jednu chybu — popri všetkom tom skvelom britskom humore, čarovných reáliách, podivuhodných menách a SMRTI na mňa pôsobí dosť epizodicky. Akoby som čítal sériu skečov, ktoré spolu až tak veľmi nesúvisia, ale vydavateľ chcel, aby to malo aspoň tých tristo strán. Čo však škodí románu, nemusí zbierke esejí. Alebo glos. Alebo… no neviem, ako by som to nazval, ale je to krátke, je to zo života a blíži sa to tajomnej pravde o malých chlpatých stvoreniach, ktoré chcú ovládnuť svet. Nefalšovaných kočkách.

Pratchett vychádza zjavne zo svojich osobných skúseností s týmito zvláštnymi stvoreniami — hovorí o ich stravovacích návykoch, vzťahoch s veterinármi a susedmi, nočných potulkách a televíznych reklamách. Nezabúda ani na rôzne druhy mačiek a v záverečnom experimente sa zamýšľa nad tým, ako by vyzerali vyšľachtené do klasických psích plemien.

Áno, je to taká malá krátka srandička, pri ktorej musíte aspoň teoreticky poznať nejakú mačku — ideálne s ňou prežiť istú (búrlivú) časť života. Verte mi, v Nefalšovanej kočke ju určite nájdete. Sir Terry vie písať svižne, takže ak máte skúsenosť s nejakým tým mňaukajúcim kamarátom, budete sa baviť. Škoda len tých zvláštnych, a tak trocha odpudivých ilustrácií Graya Jolliffeho. Mačka s nosom, to je čistý horor.

T. Pratchett: Nefalšovaná kočka
Talpress, 2019
139 strán
*
70 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete sledovať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie