Denník N

Darujte vianočnú inšpiráciu: knihu Rozhovory o vďačnosti

Blížia sa Vianoce a mnohí premýšľame nad tým, ako obdarovať ľudí, na ktorých nám záleží.
Tento rok z vďaky deťom a rodinám, o ktoré sa v Plamienku staráme, Vám ponúkame v našom e-shope zaujímavý vianočný tip: darčekovú knihu Rozhovory o vďačnosti.

Nechajte sa inšpirovať deťmi, adolescentami i dospelými, ktorých v Plamienku stretávame. Ich čistota a hlboká múdrosť nás motivuje žiť naplno. Ako to vyzerá, keď sme vďační? „Sme šťastní, že nám niekto niečo dal a je nám dobre“, odpovedá malý Tomáško. Ako dáš najavo, že si vďačný? „Ja toho človeka objímem a poviem ďakujem,“ hovorí Jakub. „Kebyže sa snažím niekomu prejaviť vďačnosť, tak rozhodne pozerám tomu človeku do očí. Je to také to keď sa človeku smejú oči. A neviem si predstaviť niečo viac ako objatie a to, že to ten človek vidí. Že v tých očiach to je,“ hovorí 18-ročná Paula.
Zaujímavý je aj pohľad psychológa a psychoterapeuta Ivána Gómeza, ktorý sa zamýšľa nad tým, ako naučiť deti vďačnosti. „Ak si vďačnosť uvedomujeme a nemáme problém ju vyjadriť, môžeme meniť svet k lepšiemu“, hovorí Iván Gómez. Keby sa ťa dieťa opýtalo: „Povedz mi o čom je vďačnosť…“ čo by si mu povedal? „Povedal by som, že sú to momenty, keď mu napríklad východ slnka vyčarí úsmev na tvári. Momenty, keď sa cítiš dobre sám so sebou, keď máš možnosť hovoriť so svojimi priateľmi, dať si večeru, pozerať rozprávky. Keď cítime, že si vychutnávame krásny čas spolu, to je vďačnosť – úsmev ktorým nás ľudia obdarujú,“ hovorí Iván Gómez.
Rozhovory o vďačnosti je krásna darčeková kniha. Ponúkame Vám hlbokú múdrosť detí aj dospelých. Je to jedna z kníh, ktorú môžeme čítať viackrát a vždy nájdeme čosi nové. Kúpte si ju v našom e-shope a darujte ju na Vianoce ako Váš prejav vďačnosti. Podporíte tak nevyliečiteľne choré deti a rodiny, o ktoré sa v Plamienku staráme. Ďakujeme.
Mária Jasenková

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.