Denník N

Biden bude čeliť výzve na Blízkom východe

Pred novozvoleným prezidentom USA Joeom Bidenom stojí neľahká úloha. Bude musieť zaujať postoj voči Iránu. Spojené štáty potrebujú zadefinovať svoj vzťah k tejto krajine pod novým prezidentom. Zmluva o jadrových zbraniach, podpísaná Obamom, známa pod skratkou JCPOA už totiž nie je v platnosti. Trump od nej odstúpil na začiatku svojho pôsobenia, pričom deklaroval, že Irán dohodu nedodržiava. Bidena teda čaká úloha vyrokovať dohodu, ktorá by zastavila alebo zdržala iránsky jadrový program, čím by udržal status quo v regióne.

Zmluva JCPOA, alebo Iránska jadrová zmluva, sa rodila ťažko. Podmienky vyrokované počas Obamovej administratívy vyvolávajú otázky, či nebola výhodná iba pre iránsku stranu. Najmä konzervatívne kruhy vo Washingtone kritizovali, že zmluva nebola dostatočne tvrdá a neodzrkadľovala iránske pôsobenie v regióne. Trumpovi sa vyrokovaná dohoda nepáčila. Poukazoval aj na to, že nezahŕňa iránske balistické rakety, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v napätých vzťahoch na Blízkom východe. Trump preto po odstúpení od zmluvy obnovil sankcie voči Iránu, a to teraz sťaží obnovenie budúcich rokovaní. Nedávny útok na popredného člena iránskeho jadrového programu bude mať veľký vplyv, na prípadné obnovenie rokovaní.

Biden a jeho administratíva bude musieť čo najskôr začať plánovať, ako otvoriť diskusiu s Iránom o ich jadrovom pláne. Tieto rokovania budú dôležité aj pre Izrael, ktorý sa bude snažiť mať vplyv na vyrokované podmienky. Izrael sužuje nestála domáca politika a v krajine hrozia už štvrté voľby do Knesetu v priebehu dvoch rokov. Podpísanie novej dohody s Iránom, ktorá by zabezpečila Izraelu výhodné postavenie v regióne, by malo veľkú odozvu na politické preferencie v krajine a mohlo by rozhodnúť, kto bude izraelským premiérom.

Región Blízkeho východu je dôležitý pre energetickú bezpečnosť USA, ako aj pre Západnú Európu. Nová dohoda o kontrole iránskeho jadrového programu bude mať veľký vplyv nielen na stabilitu v celom regióne, ale aj na domácu politiku. Úspešná diplomacia by mohla ukázať nového izraelského premiéra a poukázať aj na ďalšieho nominanta demokratickej strany v nasledujúcich prezidentských voľbách v USA.

Teraz najčítanejšie

Ľuboš Lietava

Autor je politológ, zaoberajúci sa zahraničnou politikou USA a regiónom Blízkeho východu.