Denník N

Na slabnúceho Putina a jeho rodinu sa valí diskreditačná kampaň

Po odhaleniach Putinovej dlhoročnej milenky sa Rusi a celý svet dozvedajú fakty o tom, ako vďaka otcovi prezidentovi neskutočne zbohatla jedna z jeho dcér a jej dnes už bývalý manžel. Kremeľ rezignovane priznáva, že čelí masívnej kampani, ktorú nevie zastaviť.

Diskreditačná kampaň proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v ruských internetových médiách naberá na obrátkach. Pred dvoma týždňami som vo svojom blogu informoval o investigatívnom materiáli, v ktorom sa pomerne podrobne popisovalo pozadie rozprávkového zbohatnutia istej Svetlany Krivonogich z Petrohradu. K nemu došlo hneď po zasadnutí V. Putina do kresla prezidenta, pričom s Putinom ju má spájať od roku 2003 aj ich spoločná dcéra. Ako som už vtedy zdôraznil, podstatný nie je ani tak škandalózny obsah informácií z dosiaľ prísne stráženého súkromia prezidenta, ako to, že bolo možné ich zverejnenie. Pričom na legálne fungujúcom informačnom ruskom webe sa jeho autori ani neboja verejne prezentovať svoje mená. V histórii ruského cárskeho impéria, Sovietskeho zväzu a novodobého Ruska takéto „pranie špinavého prádla“ mocnára vždy signalizovalo, že ten prudko stráca svoju dovtedy prakticky absolútnu moc a rešpekt nielen vo vládnej elite a tajomných kuloároch Kremľa, ale postupne aj u pospolitého ľudu. A tak nasledovala vždy zmena na najvyššom poste v Kremli za viac či menej dramatických a krvavých okolností.

Zdá sa, že predpoklad o slabnúcom Putinovi sa potvrdzuje. Doslova deň po našom Mikulášovi ruský internet priniesol do „ruských čižiem“ ďalší, svojim obsahom ešte škandalóznejší informačný balíček. Tentoraz zameraný na raketové zbohatnutie jednej z Putinových dcér a dnes už jej exmanžela Kirilla Šamalova, ktorého pred časom časopis Forbes zaradil do druhej stovky najbohatších ruských miliardárov.

Tajomstvo ukradnutých mailov

Celá reportáž je, podľa tvrdenia jej moderátora, založená na údajne „hektnutej“ mailovej pošte samotného Šamalova, ktorú novinári mali dostať od anonymného zdroja ešte začiatkom tohto roka. Následne ju celý čas mali preverovať, či zodpovedá reálnym faktom a výsledkom je v závere roka zverejnená reportáž (https://www.youtube.com/watch?v=HgErw-ydG_M). Aby nebolo pochybností, mailov má byť obrovské množstvo a je teda zrejmé, že to, čo bolo zverejnené teraz, môže byť len začiatok a povestná špička ľadovca. Dá sa tiež predpokladať, že pri úniku mailov a ich načasovanom odovzdaní na zverejnenie musela nejakým spôsobom participovať veľmi vplyvná a hlavne dostatočne technicky vybavená sila, ktorá asi len ťažko býva súčasťou nejakého bežného hekerského sveta. Preto obsah a načasovanie zverejnenia celého materiálu  len naivný človek môže považovať za náhodu a za výsledok vraj takmer ročného investigatívneho úsilia kolektívu mladých ruských žurnalistov.

Tajomstvá Putinovej rodiny, ako sa nazýva zverejnená reportáž, začína záznamom z vystúpenia samotného Putina na jednej z tlačových konferencií pred zhruba piatimi rokmi. Prezident tvrdí, že jeho najbližšia rodina sa nezaoberá ani politikou ani biznisom, a preto netreba o nej verejne hovoriť a treba ich nechať žiť životom obyčajných ľudí, pričom sa tým chráni aj ich bezpečnosť. Hneď na úvod je tak zrejmé, že reportáž je výzvou samotnému prezidentovi, keďže vzápätí jej mladý moderátor priamo hovorí, že sa bude zaoberať doteraz prísne utajovaným „offshorným biznisom“ Putinovej rodiny.

Rozprávkové zbohatnutie Putinovej dcéry a jej manžela

Podstatou celej reportáže sú konkrétne informácie o tom, ako zbohatla mladšia dcéra Putina, známa verejnosti pod menom Katerina Tichonová. Tá sa vydala vo februári 2013 za Kirilla Šamalova, ktorý je jedným zo synov Nikolaja Šamalova, blízkeho priateľa Putina ešte z čias, keď žil a býval vo svojom rodnom Petrohrade ako radový príslušník sovietskej KGB. A práve s ním je spojený prvý verejný škandál ešte z roku 2010, keď jeden z ruských podnikateľov Šamalova staršieho už vtedy obvinil, že pre Putina, hneď po jeho nástupe do Kremľa, organizoval „odvody“ z rôznych kontraktov najbohatších ruských oligarchov, vrátane majiteľa futbalového klubu Chelsea Romana Abramoviča. Takýmto spôsobom na účtoch rôznych offshorných spoločností v Karibiku a inde vo svete, spojených s Putinom, malo skončiť už v prvých rokoch jeho vládnutia okolo 400 mil. dolárov.

Kľúčovými momentmi celej reportáže nie sú dôverné svadobné fotografie Kateriny a Kirilla, vrátane detailov ich honosnej svadby, aj keď je zrejmé, že obyčajní ruskí občania sa už pri týchto informáciách musia riadne vytočiť. Tými sú konkrétne fakty, vrátane ukážky kópií zmlúv z mailovej pošty, ako Šamalov, len tri mesiace po svadbe, cez sieť anonymných offshore spoločností od karibských Belize a Britských panenských ostrovov, cez Cyprus a iné adresy, získava doslova za 100 amerických dolárov 3,8 percenta akcií v ruskom petrochemickom gigante Sibur. Pričom sa v tejto súvislosti pripomína jedno zo starších interview samotného Šamalova, v ktorom on sám hodnotu celej spoločnosti Sibur odhaduje na 10 mld. dolárov. Aby to bežný ruský divák  jasne pochopil, moderátor vysvetľuje, že v takomto prípade hodnota Šamalovho balíka akcií reálne dosahuje 380 mil. dolárov, alebo 12 mld. rubľov. „To zodpovedá ročným príjmom mesta Soči. Takže si zoberte, že Šamalov si kúpil celé mesto Soči za cenu ubytovania v hotelovej izbe na jednu noc,“ dodáva ruský moderátor.

Ďalej nasledujú niektoré, pre bežného Rusa ale aj Slováka nepredstaviteľné finančné sumy, spojené so zariadením domácnosti Putinovej dcéry a jej manžela, dokreslené sériou fotografií. Opäť, aby bežný ruský občan pochopil, uvádza sa, že len koberec do knižnice Kateriny v ich dome stál 54 tis. eur, čo zodpovedá cene štandardného bytu v niektorom z ruských regiónov. Sumárne vybavenie rodinného domu, ktorý si mladomanželia zaobstarali v lukratívnej časti Moskvy Rubľovka, stálo podľa získanej mailovej komunikácie 9 mil. eur. Moderátor dodáva, že ak k tomu prirátame hodnotu pozemku a samotného domu, tak ich domácnosť vyšla na 15 až 17 mil. eur podľa cien v roku 2013.

Nasledujú informácie o mnohomiliónových majetkoch v Európe, ktorú ruským divákom ich politici a propagandisti z vládou kontrolovaných televízií každodenne s pohŕdaním popisujú ako úpadkovú, morálne skazenú a zaplavenú migrantami z celého sveta. Pikantným momentom je to, že neďaleko ich milionárskej vily na francúzskom Azúrovom pobreží si kúpil podobnú rozkošnú vilu aj istý ruský podnikateľ Artur Očerednij, ktorý sa všeobecne známym stal tým, že sa oženil s pani Ľudmilou – bývalou manželkou Putina. „Je potrebné chápať v akej krajine žijeme a nedráždiť ľudí,“ nasleduje po fotografiách milionárskych víl archívny záznam vyjadrenia samotného Putina.

Po pikantných informáciách zo súkromia nasledujú v závere reportáže veľmi citlivé odhalenia o komunikácii Šamalova so svojim priateľom, hlavou štátneho Ruského fondu priamych investícií. Z ich mailov vyplýva, že ten mu poskytol zámerne vysoko dôverné informácie napríklad o očakávanom vývoji cien akcií pološtátneho telekomunikačného gigantu Rostelekom. Nasledujú konkrétne ďalšie príklady, ako Šamalov, až do rozvodu s Katerinou využívajúc svoj blízky rodinný vzťah s prezidentom Putinom, pomáha zabezpečovať štátnu podporu a financovanie pre rôzne veľké podnikateľské projekty svojho Siburu, ako aj korporácií svojich priateľov.

Zničenie mýtov o Putinovi

Keď sa zamyslíme nad touto nevídanou „diskreditačnou tsunami“ môžeme vidieť, že sa zatiaľ cielene dotkla donedávna dvoch veľmi silných mýtov o Putinovi, ktorých šírenie môžeme vidieť aj na Slovensku. Tým prvým je ten, že nepozerajúc na spomínaný rozvod, je Putin stelesnením morálnych hodnôt a snáď posledným zástancom tradičných konzervatívnych cenností v upadajúcej kresťanskej Európe. Tým druhým je doteraz prezentovaná nekorupčnosť Putina, čo sa dávalo do protikladu k naskrz skorumpovanej ére a rodine jeho predchodcu Borisa Jeľcina. Rusom a fanúšikom putinizmu v zahraničí  sa 20 rokov vykresľoval obrázok neohrozeného Vladimira Vladimiroviča bojujúceho s hydrou ruských oligarchov, ktorý po svojom nástupe do Kremľa zastavil masívne rozkrádanie ruského štátu a sám so svojou rodinou žije pomerne skromne. Zvlášť ten posledný je pritom Rusom podávaný v kontexte ich prudko sa zhoršujúcej sociálnej situácie následkom padajúcich cien ropy, dopadov pandémie covidu-19 na ekonomiku a v neposlednom rade zamrznutej modernizácie ruskej ekonomiky, ktorá trpí aj pod dôsledkami stupňujúcich sa sankcií Západu.

O tom, že situácia naozaj nie je jednoduchá, v konečnom dôsledku svedčí aj okamžitá reakcia Kremľa na poslednú reportáž. V nej sám Kremeľ priznáva, že musí čeliť silnej a organizovanej kampani proti prezidentovi Putinovi. Síce tvrdí, že vie, kto za ňou stojí, ale súčasne akoby rezignovane dodáva, že tiež vie, že budú nasledovať ďalšie „odhalenia“. Každému nezaujatému pozorovateľovi, či už v Rusku alebo v zahraničí, automaticky hneď napadne otázka: Ak to viete, prečo nezasiahnete tak, ako ste to robili doteraz? Čo sa to v Moskve vlastne deje??

 

 

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.