Denník N

Súkromní lekári náhradami za prednostné vyšetrenie vykopávajú otvorené dvere

Od 1.7. 2015 bol zrušený poplatok za tzv. prednostné vyšetrenia. Odvtedy sa roztrhlo vrece s kreatívnymi nápadmi, ako tieto poplatky v súkromnom zdravotníctve nahradiť. Dôvodov, prečo sa tak deje, je niekoľko. Ak väčšina zainteresovaných tvrdila, že zrušenie poplatkov sa veľkých hráčov na zdravotníckom trhu prakticky nedotkne, mala pravdu.

Niektoré súkromné spoločnosti, vlastniace už takmer väčšinu súkromných polikliník si veľmi dobre spočítali, aké straty zrušením týchto poplatkov utrpia. A tak začali s vytváraním nových dcérskych spoločností, ktoré naoko síce s nimi nemajú nič spoločné a nezaoberajú sa poskytovaním zdravotníckych služieb, ale manažmentom pacienta. Aký to paradox, robiť manažment pacienta a nezaoberať sa zdravotníckymi službami! Videl už niekto zdravotnícke služby bez pacienta? Vo svete nie, ale na Slovensku asi áno.

Vznik týchto služieb je v súlade s našou deravou legislatívou. Zrušenie poplatkov v zdravotníctve bolo teda dobré len na to, aby tento systém, okrádajúci malých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ich zadupal ešte viac.

Pritom na to, aby bol spokojný zaneprázdnený a v ambulancii zbytočne svoj čas márniaci pacient, stačí iba dodržiavať súčasne platnú legislatívu. Určite by bolo potrebné čím skôr striktne definovať štandard a nadštandard v ambulantnej i nemocničnej starostlivosti a jasne definovať pojmy „ordinačné hodiny“ a „pracovný čas lekára“. Toto za 25 rokov nebola schopná urobiť žiadna vláda, takže čakať to práve od tejto, by bolo utopistické.

Roky existujú rôzne právne názory na to, či súkromný lekár môže alebo nemôže poskytovať zdravotnú starostlivosť mimo ordinačných hodín. Slovenské ambulancie sú väčšinou preplnené a ak by striktne dodržiavali to, čo tvrdí jedna skupina právnikov, že vyšetrenie mimo ordinačných hodín nie je v súlade so zákonom, za dva týždne by slovenské ambulancie skolabovali, pretože by vyšetrovali maximálne 20-25 pacientov denne.

Ak poisťovňa Dôvera má už teraz vo svojich Všeobecných zmluvných podmienkach vetu, že  „Poskytovateľ je oprávnený poskytovať zdravotnú starostlivosť aj mimo ordinačných hodín“, potom to treba považovať za precedens, ktorým by sa mali riadiť aj ostatné zdravotné poisťovne. Dôvodne je možné predpokladať, že toto ustanovenie “ Všeobecných zmluvných podmienok pre zdravotnú starostlivosť“ v bode 4.4 (ďalej len VZP), je v súlade so zákonom. Ak by tomu tak nebolo, všetky zmluvy, ktoré Dôvera uzatvorila s poskytovateľmi na základe týchto VZP by boli neplatné.

Čo teda bráni ostatným poisťovniam uznať, že majú hradiť zdravotnú starostlivosť všetkým poskytovateľom 24 hodín denne, 7 dní v týždni a 365 dní v roku, bez ohľadu na druh poskytovateľa a čas jej poskytovania? Pravdepodobne nič. Treba im to však asi nariadiť zákonom.

Logicky sú preto nepochopiteľné argumenty šéfa Asociácie súkromných lekárov (napr. aj vo včerajšej relácii RTVS „K veci“, vysielanej v Slovenskom rozhlase) ktorý nabáda lekárov k zavedeniu tzv. konzultačných hodín po pracovnej dobe, kde by si vraj pacient hradil zdravotnú starostlivosť sám. Zostáva už vraj len doriešiť s MZ SR, aby záujemcom o takéto konzultácie poisťovňa hradila predpísané lieky.

MZ SR snáď na takýto argument nepristúpi, pretože prvý pacient s dostatočným právnym vedomím by za takýto postup, teda ak by si musel po pracovnej dobe hradiť vyšetrenie a liečbu, zažaloval nielen lekára, ktorý by od neho podobnú úhradu požadoval, ale možno aj svoju poisťovňu a tých, ktorí toto v praxi odobrili.

Asociácia súkromných lekárov vyjadreniami jej prezidenta v médiách, vykopáva otvorené dvere. Ambulantný sektor je už aj teraz v zmysle zákona oprávnený poskytovať zdravotnú starostlivosť mimo ordinačných hodín a celú ju je povinná hradiť zdravotná poisťovňa, teda okrem času lekára, ktorý je ochotný prísť na želanie pacienta ošetriť ho mimo ordinačných hodín. A to je poplatok, ktorého výšku si lekár môže stanoviť sám a legálne ho od pacienta, ktorý sa chce dať vyšetriť v tomto čase preto, lebo nebude musieť sedieť v preplnenej čakárni, aj požadovať.

Nikto v tomto štáte nie je povinný robiť vo svojom voľnom čase zadarmo.

Ani súkromný lekár nie.

Teraz najčítanejšie