Denník N

Kríza slovenskej politiky v čase Covidu, Matovič vs Čapútová

Posledná šanca...
Posledná šanca…

Koronavírusová kríza vzťahu medzi Matovičom a Čapútovou je skúška toho, ako sa vládnucej strane podarí čeliť decembrovej kríze, ktorá si vyžaduje prísne obmedzenie osobných slobôd v ohniskách nákazy pri rešpektovaní zásad demokracie.
Kroky, ktoré  podnikne Matovič a Čapútová v tomto týždni, budú preto rozhodujúce pri určovaní ďalšieho osudu demokracie Slovenska v nasledovných voľbách.

Súčasná situácia ktorú teraz prežívame, ovplyvňuje každého z nás, naše rodiny a priateľov. Je to veľmi osobná záležitosť, pretože sa každý deň bojíme o svoje životy. Covidová kríza predstavuje preto bezprecedentnú politickú, hospodársku a sociálnu neistotu, ktorá núti aj vládu konať rýchlo. V čase krízy musí prijímať zásadné rozhodnutia.  Výkony jednotlivých členov vlády a premiéra preto  v skutočnosti často meriame len a len  na základe ich aktuálneho výkonu.

V tejto súvislosti  s prijímaním zákonov  v parlamente vidíme , že pre vládu je jednoduchšie vydať sa na cestu, ktorá im zaručí väčšiu moc, ale na druhej strane táto získaná moc ohrozuje zásady demokracie.

Prečo to takto vidím?

Vypuknutie krízy mnohých politikov na Slovensku zjavne zaskočila. Neuveriteľná rýchlosť šírenia vírusu do celého sveta bola neočakávaná a nútila politické orgány, aby rýchlo pochopili závažnosť situácie, vyhodnotili možné príčiny a následky. Na jar sa na Slovensku začali robiť okamžité správne opatrenia na zamedzenie šírenia vírusu a tieto začali platiť okamžite. V mnohých okolitých krajinách obmedzenia  platili o niekoľko týždňov po  chybných rozhodnutiach politických lídrov krajín a tieto krajiny na to na jar tvrdo doplatili.

V lete a na jaseň sa situácia na Slovensku a v okolitých krajinách obrátila a preto predstavuje výbornú príležitosť pozrieť sa na to, ako naši čelní predstavitelia štátu reagujú v naozajstných krízových podmienkach.  Vo veľmi dôležitých veciach musia prijať rýchle rozhodnutia vo veľmi krátkom čase, často s obmedzenými zdrojmi, či už finančnými, materiálnymi alebo ľudskými.

Občania, ktorí sú obmedzovaní legislatívou v čase krízy, sa prirodzene obávajú o svoju bezpečnosť a zdravie a očakávajú, že Matovičova vláda s podporou prezidentky Čapútovej, príde s primeranými logickými opatreniami, ktoré ich ochránia pred potenciálnymi hrozbami a ukončia všadeprítomné neistoty z ochorenia na Covid-19.

Pri  odhalení chyby v Matovičovom rozhodnutí celoplošného povinného testovania  a uvoľnenia celonárodných opatrení, bez ohľadu na ohnisko nákazy, očakávame od Matoviča konkrétne a jasné pokyny, ako sa z chyby poučil a ako najlepšie na exponenciálne narastajúcu krízu v jeseni bude reagovať. Ten čas bohužiaľ premárnil.

https://dennikn.sk/blog/2162328/matovicovo-ohnisko/

Miesto toho aby nám pokojne a jasne objasnil v čom urobil chybu ako premiér , spustil “hon na čarodejnice “ s cieľom pošpiniť každého občana, vedca a politika,  ktorí vyjadril iný názor ako je jeho.

Tak ako sme nezískali ‘lesson learned”  k výsledkom z  celopločného testovania AG vs PCR, tak nebolo rozdiskutované ani poučenie z chýb pred a po testovaní.

Ktoré opatrenia fungovali a ktoré zlyhali? Čo bolo možné urobiť, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu vírusu po teste? Aký bol vplyv reakcie vlády na stabilitu ostatných inštitúcií v štáte po hádke medzi Sulíkom a Matovičom a čo naznačuje kríza aj o demokratickom smerovaní krajiny?

To čo ako občan očakávam je , aby naši politickí lídri kriticky uvažovali o tom, ako pristupujú  k jednotlivým fázam riešenia covidovej krízy, aby sa už neopakovali zlyhania, ktorým sa dalo zabráni o to viac, ak ide o životy, nás občanov. Najmä počas akejkoľvek krízy majú logicky ľudia tendenciu skôr vzhliadať k premiérovi a k prezidentke krajiny,  ako ku kľúčovým inštitúciám. Slovné útoky Matoviča na svojprávnosť občanov svojej krajiny je tou najsmutnejšou vizitkou líderstva počas covidovej pandémie.

Zodpovednosťou premiéra je nielen prinášať ale aj pokojne  prenášať  správy  obsahujúce veľmi konkrétne informácie, pokyny a súčasne udržiavať určitý zmysel pre optimizmus a nádej na občanov.  Túto fázu nádeje Matovič premrhal v osobných šarvátkach, kedy sme spoznali , že jeho myšlienky a viera vo vzťahu ku kľúčovým inštitúciám, ale aj občianskym právam tejto krajiny sú pokrivené (aj papalášizmus  sem patrí)

https://dennikn.sk/blog/2131994/klamar-ci-sebaklamlivy-egomaniak/

Čo dnes vnímame ako občania?

Prvou úlohou, ktorú vnímame sú nejasné vyjadrenia a kroky  ktoré premiér tajomne prezentuje vo vianočnom období adventu, kedy sme všetci plní očakávania. Počas  celej jesene, premiér nedokázal počúvať viaceré odporúčania a rady,  ktoré mu jasne odkázala prezidentka tejto krajiny.

A to, ako Matovič a Čapútová vnímajú neistotu a stres, hrá  dnes zásadnú úlohu v tom, ako obaja chápu kritické skutočnosti  okolo hnusoby na základe ich vnútorného presvedčenia.

Zatiaľ čo Čapútová preferuje znalosti a diskusie s odbornými komunitami,  argumentuje najnovšími kvalifikovanými názormi vedcov ohľadom vírusu až po názory kvalifikovaných ekonómov na riešenie ekonomických otázok, Matovič odbornú diskusiu účelovo zneužíva na svoje politické ciele alebo ich neberie do svojej serióznej úvahy pri formovaní diskusie.

Premiér nekonceptuálne chápe krízu z  pozície supermana neprichádza v čase so správnymi a vhodnými riešeniami.

https://dennikn.sk/blog/2170623/superman/?ref=list

Iniciatívu do svojich rúk preto začali brať občania z dôvodu chýbajúceho koordinovaného postupu zo strany premiéra, vlády a samozrejme aj prezidentky krajiny. (….17 november, hospodársto,  otváranie reštaurácií a finess centrá )

Aj preto  aj  vo včerajšom vyhlásení prezidentka požiadala v mene časti občanov, aby premiér z role Covidového Supermana odstúpil.

Čo očakávame od premiéra?

Od premiéra očakávame  aby sa zamyslel nad úlohami , ktoré musí prijať po krízových následkoch. Len čo sa kríza zastaví alebo bude úplne odstránená, premiér sa bude musieť vyrovnať s politickými, hospodárskymi a sociálnymi dôsledkami. Proste jeho povinnosťou je pripravovať krajinu pri návrate do „ normálu“.

Premiér v záujme krajiny si musí uvedomiť že jeho štýl boja proti vírusu, môže ospravedlniť  politiku, ale táto bude mať dlhodobé následky na kvalitu demokracie na Slovensku. Aj vďaka Smeru a Kotlebovcom,  niektoré formy politického radikalizmu znižujú pravdepodobnosť prežitia  nášho demokratického poFicovského politického režimu. To že sa k tomu pridáva Hlas, nie je nič prekvapujúce.

Koronavírusová decembrová kríza medzi Matovičom a Čapútovou zároveň slúži aj ako skúška toho, ako sa vládnucim stranám darí čeliť kríze, ktorá si vyžaduje prísne obmedzenie osobných slobôd a zároveň rešpektovať zásady demokracie. Kroky, ktoré  podniknú v tomto týždni, budú preto rozhodujúce pri určovaní osudu demokracie Slovenska v nasledovných voľbách. 

Zároveň bude dôležité, aby sme ako občania zostali ostražití a aby sme zachovávali kritickú myseľ, pokiaľ ide o hranice ospravedlnenia nedemokratických politík v čase krízy.

 

 

Teraz najčítanejšie

JEM

Neonacizmus, komunizmus, socializmus, unilaterizmus, multikuturalizmus, genderizmus, neomarxizmus, progresivizmus a EU woke totalitarizmus náś uberajú o slobodu, o slobodu vyjadrovania v mene cancel culture a ponárajú opäť Európu do priepasti temného veku.