Denník N

Prečo som hlasoval proti Žilinkovi

Dnes prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje parlamentom zvoleného kandidáta Maroša Žilinku za generálneho prokurátora. Bol som jedným z 15 poslancov, ktorí na rozdiel od drvivej väčšiny parlamentu, volili iného kandidáta. A jedným z len 8 poslancov, ktorí pri hlasovaní o Žilinkovi uviedli možnosť proti. Prečo?

Volil som Tomáša Honza, lebo som ho považoval za najlepšieho z kandidátov. Pri troch kandidátoch som sa hlasovania zdržal. A pri Jurajovi Klimentovi a Marošovi Žilinkovi som hlasoval proti. Na rozdiel od Klimenta som pritom Žilinku nemal na začiatku zaradeného v „no go“ kategórii.

Maroša Žilinku sprevádza dobrá odborná povesť, verejnosti nie sú známe kauzy, ktoré by sa dali považovať za jeho zlyhanie, či zametanie vecí pod koberec. Naopak je známe, že išiel po Kočnerovi ešte v čase, keď bol Kočner v  kondícii, a že si za to vyslúžil objednávku vraždy aj s celou rodinou. To zo Žilinku robilo silného kandidáta.

Pochybnosti

S jeho menom sa však spájajú aj pochybnosti. Prinajmenšom dve sú veľmi silné. Priateľstvo s Michalom Gučíkom prepojeným na politiku z čias vlád Smeru a jej oligarchické pozadie. A informácia, že so Žilinkom ešte Robert Kaliňák uvažoval ako s nástupcom Dušana Kováčika na poste špeciálneho prokurátora (písali si o tom v máji 2018 v Threeme Kočner s Bödörom).

S oboma vecami bol Žilinka konfrontovaný aj na verejnom vypočutí kandidátov pred ústavnoprávnym výborom.

 Žilinkove vyjadrenia k pochybnostiam

Maroš Žilinka sa k priateľstvu s Gučíkom priznáva, tvrdí však, že má čisto osobný charakter a aj na vypočúvaní tvrdil, že ho jeho priateľstvo s Gučíkom v jeho činnosti prokurátora nijako neovplyvňuje a že Gučík sa nijako neangažoval pri jeho kandidatúre za generálneho prokurátora.

Informácie o tom, že bol Kaliňákovou voľbou na špeciálneho prokurátora, Žilinka rezolútne poprel.

 Žilinka nehovoril pravdu

Až neskôr po vypočutí som sa dozvedel, že v týchto dvoch dôležitých veciach nehovoril Žilinka pred ústavnoprávnym výborom pravdu.

Dozvedel som sa, že existuje vplyvný politik, ktorého Gučík v súvislosti s kandidatúrou Žilinku za generálneho prokurátora oslovil. A to spôsobom, že o tom Žilinka musel vedieť.

A z iného zdroja som sa dozvedel, že Žilinka v predchádzajúcom volebnom období aktívne riešil možnosť, že by sa mohol stať špeciálnym prokurátorom miesto Dušana Kováčika. Ak by ten zo svojej funkcie predčasne odstúpil a smerákmi vedená koalícia by si ešte stihla zvoliť jeho nástupcu.

Prvú informáciu mám z prvej ruky – od človeka, ktorého Gučík vo veci Žilinkovej kandidatúry oslovil. Druhú informáciu mám síce z druhej ruky, ale od človeka, ktorý sa to dozvedel od priamych svedkov, nie ako klebetu, či chýr.

Vzhľadom na osoby, od ktorých som sa to dozvedel, a okolnosti, za ktorých som sa to dozvedel, nemám najmenší dôvod pochybovať, že to bolo naozaj tak a že Žilinka v týchto dvoch dôležitých veciach nehovoril pred ústavnoprávnym výborom pravdu.

Čo to znamená

To, samozrejme, neznamená, že zo Žilinku nemôže byť dobrý generálny prokurátor. Aj človek, ktorého chcel za špeciálneho prokurátora Kaliňák a do kresla generálneho prokurátora sa mu snažil pomôcť Gučík, sa môže stať dobrým generálnym prokurátorom. Môže sa vo funkcii generálneho prokurátora správať slušne a korektne, ísť tvrdo po krku zločinu a nezametať pod koberec žiadne kauzy.

Avšak tieto dve veci a skutočnosť, že o nich Žilinka vedel a na vypočutí pred ústavnoprávnym výborom o nich nehovoril pravdu, pre mňa predstavujú tak vážne pochybnosti, že som nemohol inak, ako hlasovať proti takémuto kandidátovi.

In dubio pre reo tu neplatí

V trestnom práve existuje zásada in dubio pro reo, teda v pochybnostiach v prospech obvineného. Ak existujú pochybnosti o vine obžalovaného, nemal by byť odsúdený. Ale vo verejnom živote je to v podstate naopak. V krajinách s vyspelejšou politickou kultúrou zvyknú verejní funkcionári odstupovať, ak čelia dôvodným podozreniam, hoci tieto podozrenia nie sú preukázané.

A rovnako  by to malo platiť aj v prípade voľby jedného z najmocnejších ľudí v štáte, ktorý bude nasledujúcich siedmich rokoch prakticky neodvolateľný. Ak existujú dôvodné pochybnosti, nemal by dostať hlas a mali by byť uprednostnení kandidáti, pri ktorých takéto dôvodné pochybnosti neexistujú.

Preto som hlasoval tak, ako som hlasoval.

Teraz najčítanejšie