Denník N

Kto píše viac? Muži, alebo ženy?

Slovensko sa zatvára, zatiaľ čo bezplatná internetová knižnica je stále otvorená dokorán.

Dnes, 11. decembra, bola v československej Greenie knižnici vydaná kniha s poradovým číslom 180. A to je číslo, ktoré je naozaj zaujímavé. Knižnica bude za 10 dní oslavovať 10 rokov pôsobenia a celkovo to vychádza až 18 kníh ročne. To je na projekt, ktorý nie je špeciálne financovaný, veľmi pekné číslo.

K nadpisu článku: Kto píše viac? Muži, alebo ženy? S počítaním môže pomôcť tabuľka, ktorú som nedávno vytvoril. Počítanie je tak veľmi jednoduché. Podotýkam, nebudem do výsledku pridávať komunitné knihy, ktoré majú viac rôznych autorov rôznych pohlaví, i keď v nich majú viac obsahu muži ako ženy.

Počet kníh

Muži: 101

Ženy: 69

 

Počet normostrán

Muži: 3716

Ženy: 1902

 

Počet autorov

Muži: 13

Ženy: 25

 

Na mužov tak priemerne vychádza 8 kníh či 286 normostrán. Na ženy priemerne 3 knihy či 76 normostrán. Matematika je jasná, v Greenie knižnici je aktuálne aktivita mužov výrazne vyššia. Ak to chcete zmeniť, pridajte sa. Som toho názoru, že každý môže písať a ukázať, čo v ňom je a čo chce povedať svetu.

Dôvod, prečo je viac textu od mužov je rozhodne aj moja osobná aktivita. Ako by to vyzeralo, keby som sa nepočítal? Môže to čísla poriadne zamiešať. V tomto prípade by mali muži celkovo 29 kníh (ženy 69), 1552 normostrán (ženy 1902) a 12 autorov (ženy 25). Priemerne by tak mali muži len o niečo viac ako 2 knihy na autora a 129 normostrán. Záverom tak možno povedať, že bez zakladateľa píšu ženy viac, ale často kratšie knihy, napríklad poéziu.

Všetky knihy sa dajú kedykoľvek prečítať na akomkoľvek zariadení. Ak teda máte počítač, mobil či napríklad Amazon Kindle alebo inú čítačku elektronických kníh.

Teraz najčítanejšie

Stanislav Hoferek

Som človek, ktorý si rád vyberá a dáva prednosť tolerancii pred nenávisťou. Mám rád otvorenú spoločnosť, úprimnosť a zdravú zvedavosť. Vlastním Greenie knižnicu a podporujem vzdelanosť a práce amatérskych autorov.