Denník N

Veľká ubytovacia platforma Airbnb sa počas pandémie odhodlala k IPO. A výsledok stál za to…

Airbnb sa odhodlala k odvážnemu kroku – vstupu na burzu cez takzvanú primárnej verejnú ponuku akcií. A to aj napriek tomu, že lockdowny v pandémiou postihnutých krajinách značne obmedzujú služby spojené s cestovaním.

Spoločnosť Airbnb, ktorá sprostredkováva krátkodobé prenájmy s bytoch a domoch, podala 16. novembra 2020 formulár S-1, čo je registračný dokument pre spoločnosti so sídlom v USA, ktoré chcú začať verejne obchodovať svoje akcie. A včerajšia primárna verejná ponuka akcií (IPO) Airbnb prebehla s veľkým úspechom. Firma v rámci primárnej verejnej ponuky stanovila cenu svojich akcií na úrovni 68 dolárov, avšak tie sa začali predávať až na úrovni 147 dolárov a v priebehu obchodného dňa sa dokonca vyšplhali na vyše 164 dolárov. Deň potom ukončili na úrovni 144 dolárov.

Airbnb v kríze išla dole, avšak počas 3. kvartálu výrazne narástla

Airbnb funguje ako sprostredkovateľ medzi hostiteľmi a hosťami. Prevádzkuje online platformu pre komunikáciu, inkaso a prevody platieb a zároveň rieši vznikajúce spory a konflikty. Ľuďom umožňuje hľadať a prenajímať ubytovanie v 65 000 mestách vo viac než 191 krajinách sveta. Model Airbnb sa osvedčil ako veľmi dobre škálovateľný a ziskový. Spoločnosť zarába účtovaním poplatkov vo výške 0-20 % pre hostí a 3-5 % pre hostiteľov.

Spoločnosť do 31. marca 2020 medziročne rástla. Od tohto okamihu rast v porovnaní s 1. štvrťrokom 2019 v podstate stagnoval. V 2. štvrťroku 2020 došlo k výraznému prepadu, keď sa výnosy Airbnb znížili z 1,2 miliardy USD na 334,8 miliónov USD. Rýchle zlepšenie v 3. kvartáli 2020 prinieslo veľký návrat výnosov. Sú síce nižšie než v 3. štvrťroku 2019, ale oproti predchádzajúcemu sa štvornásobne zvýšili z 334,8 milióna USD na 1,34 miliardy USD.

V odvetví zdieľaného ubytovania pôsobí mnoho konkurentov. Aj online cestovné kancelárie ako Booking Holdings (NASD: BKNG), Expedia Group, Inc. (NASD: EXPE) a Trivago N.V. (NASD: TRVG) sa snažili čeliť hrozbe Airbnb ponukou prenájmu ubytovania v bytoch a domoch, čo ukazuje, že odvetvie cestovného ruchu absorbovalo revolučné zmeny, ktoré prinieslo Airbnb, a prechádza k tomu, čo spotrebitelia požadujú.

Spoločnosť Airbnb nemala v pláne konkurovať hotelom, ale nakoniec rozhodnutie zmenila a do svojej ponuky zaradila jedinečné priestory, ako napríklad boutique hotely. V tejto chvíli na svojich stránkach ponúka viac ako 15 000 podobných miest. Podľa Second Measure (spoločnosť, ktorá sa zaoberá analýzou dát) mala platforma Airbnb približne 19 % podiel na spoločnom trhu so zdieľaním ubytovaním v súkromí a hotelovým ubytovaním v USA, čo je výrazný nárast z 3 % v roku 2013.

Známky rýchleho oživovania napriek neistote

Airbnb navyše ponuku rozšírilo o zážitky, ktoré sprostredkovávajú jednotliví hostitelia, napríklad exkurzie, kurzy, výlety alebo ochutnávky jedál. Na trhu sa hovorí aj o tom, že Airbnb by mohlo spustiť aj rezervácie leteniek. Aj keď tak ďaleko ešte Airbnb nie je, jednoznačne prejavuje ambíciu stať sa platformou so širšou turistickou ponukou a svoju činnosť rozšíriť nad rámec samotného ubytovania.

Aj keď prebiehajúca pandémia vytvorila veľkú mieru neistotu, Airbnb súbežne s postupnou normalizáciou života a ekonomiky javí známky rýchleho oživenia. Ak porovnáme existujúce podnikanie, spôsob, akým rieši problémy, konkurencieschopnosť a špecifický segment trhu, budúcnosť tejto firmy vyzerá nádejne.

Zdieľaná ekonomika otriasla doposiaľ zavedeným podnikaním a zdá sa, že jej bude v budúcnosti patriť nemalá časť ekonomiky. Airbnb je na dobrej ceste k stabilizácii podnikateľskej činnosti a pravdepodobne bude na trhu pôsobiť ešte mnoho rokov. Táto IPO určite vzbudí záujem investorov a môže im priniesť dobrú dlhodobú návratnosť investícií.

 

Teraz najčítanejšie

Jozo_Peric_CapitalPanda

Jozo Peric

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov.