Denník N

Život je nočnou morou pre 12 miliónov detí

© UNICEF/UN0219934/ Dieťa čaká na distribúciu núdzových humanitárnych dodávok pomoci, podporovaných UNICEF v Hodeidah.
© UNICEF/UN0219934/ Dieťa čaká na distribúciu núdzových humanitárnych dodávok pomoci, podporovaných UNICEF v Hodeidah.

Jemen balansuje na hranici úplného kolapsu. Stal sa najnebezpečnejším miestom na zemi, na ktorom vyrastajú deti. Každých 10 minút zomrie jedno dieťa na choroby, ktoré dnes vieme liečiť. Môžete pomôcť aj vy.

Situáciu v Jemene sumarizovala výkonná riaditeľka UNICEF – Henrieta Fore 10. decembra 2020,  počas podujatia na vysokej úrovni pod názvom Prekonanie hladomoru v Jemene.

© UNICEF/UNI220712/Romenzi Deti sedia pred domom, zasiahnutým náletmi v meste Sana’a, Jemen.

„Viac ako 80 percent ľudí je závislých od humanitárnej pomoci, vrátane 12 miliónov detí, ktoré každý deň prežívajú nočnú moru. Situácia v Jemene je spleťou kríz. Každá z nich by krajinu zrazila na kolená. Konflikt prebieha naprieč 49 frontovými líniami, z ktorých 36 vzniklo za jeden rok. Ekonomika je v troskách, rodiny si už nedokážu poradiť. Infraštruktúra, vrátane nemocníc, škôl, vodovodov, či záchodov – je na pokraji zrútenia. Viac ako 2 milióny detí nechodí do školy. Od roku 2015 bolo tisícky detí bolo zabitých, zmrzačených alebo zneužitých na vojnové účely.“

© UNICEF/UNI184988/Hamoud Chlapec drží veľký kus explodovanej delostreleckej škrupiny, ktorá pristála v oblasti počas výbuchu, v dedine Al Mahjar, neďaleko hlavného mesta Sana’a.

„Pandémia COVID -19 sa šíri po celej krajine. Naše humanitárne tímy čelia bojom, blokádam a byrokratickým prekážkam. Majú problém dostať sa k miliónom ľudí, ktorí potrebujú našu pomoc,“ povedala Henrieta Fore.

© UNICEF/UNI324885/ Distribúcie základných hygienických pomôcok počas pandémie COVID – 19.

Od začiatku konfliktu ubehlo 5 rokov a tu je 5 vecí, ktoré by ste mali o Jemene vedieť:

  1. Viac ako 2 milióny detí trpí akútnou podvýživou.
  2. 1,7 milióna detí muselo opustiť svoje domovy kvôli bezpečnosti.
  3. Približne dve tretiny dievčat sa vydalo pred dovŕšením 18 -teho roku.
  4. Každých 10 minút zomrie jedno dieťa na choroby, ktoré vieme liečiť.
  5. Kvôli konfliktu prestalo chodiť do školy 2 milióny detí. A teraz počas pandémie COVID -19 sú všetky školy zatvorené.
© UNICEF/UNI220710/Romenzi Matka so synom v nemocnici, počas liečby cholery.

„Nie sú to iba čísla. Ide o milióny rodičov, ktorí si musia vyberať, či malé prostriedky obetujú na jedlo alebo lekársku pomoc. Deti nesú najťažšie bremeno konfliktu. Nemali by sme to ignorovať.“

© UNICEF/UN0320189/Baholis Dieťa z tábora Al-Meshqafah nesúce pitnú vodu z nádrží do tábora.

Slovenská nadácia pre UNICEF vás preto ešte do konca roku pozýva pomôcť aspoň deťom, trpiacim podvýživou. UNICEF bude pokračovať vo svojej práci v Jemene aj v roku 2021. Plánuje pomôcť 289 000 deťom pod 5 rokov, ktoré trpia akútnou podvýživou.

© UNICEF/UN0253356/ Huwais Doktor meria obvod ruky 12 ročnému chlapcovi, trpiacemu podvýživou.

Spojte svoje vianočné želania blízkym s pomocou pre záchranu detí v tejto krajine. Peknú elektronickú pohľadnicu pomoci môžete poslať svojim blízkym s vianočným blahoželaním.

Ako vyzdvihla Henrieta Fore: „Potreby však rastú rýchlejšie, ako dokážeme reagovať. Potrebujeme vašu pomoc.“

Pomoc sa vyžaduje aj od politikov. „Teraz potrebujeme obnovené politické kroky – vrátane globálnej podpory mierovému procesu OSN vedenému Martinom Griffithom. Jediným východiskom z tejto rozvíjajúcej sa hrôzy je politická cesta.  Potrebujeme humanitárny prístup – celoplošne. Naše tímy už fungujú za mimoriadne náročných podmienok – zhoršených prekážkami a vojenskými zásahmi, zmenšujúcim sa humanitárnym priestorom, najmä na severe. Potrebujeme tých, ktorí môžu ovplyvňovať konfliktné strany, aby nám pomohli robiť našu prácu.“

© UNICEF/UNI184983/Yasin 11 – ročné dievča tlačí dve mladšie deti na fúriku niekoľko kilometrov spolu s kanistrami vody.

Nejde o jednoduchú cestu. Ale pomôžme zmeniť aspoň to, čo zmeniť môžeme.  Malou milou pomocou. Darujte pohľadnicu pomoci. Darujte dobrý pocit.

 

 

Teraz najčítanejšie

Mária Sliacka

Začínala som ako dobrovoľníčka v Keni, neskôr som pracovala na koordinácii projektov v Keni, Južnom Sudáne, na Haiti, v Afganistane a Gruzínsku. Viedla som misiu na turecko – sýrskych hraniciach pre ľudí vo vojnou zasiahnutých oblastiach Sýrie, koordinovala som humanitárnu pomoc na Ukrajine, pracovala s mládežou na Slovensku. Keď som vyrastala, netušila som, že taká práca existuje. Bola som slovenskou reprezentantkou v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní, vyštudovala som cestovný ruch na Ekonomickej fakulte UMB a pracovala ako hotelová manažérka. Každá skúsenosť je dobrá. Lebo nie je nič tak komplexné ako pomoc.