Denník N

Človeče, nehnevaj sa, alebo tri otázky na Milana Kňažka

Milana Kňažka si vážim a preto ma zaujímajú jeho názory.

„Riešte to medzi sebou a neotravujte nás,“ napísal Milan Kňažko vo svojom článku po tom, ako prezidentka v rádiu vyzvala premiéra, aby nechal boj s koronou povolanejším. Vraj takto prezidentka prispieva ku „konfliktnosti problému“.

Napadli mi v tejto súvislosti tri otázky:

  1. Ak si politici, ktorí sú v ústavných funkciách, riešia niečo medzi sebou, tak by sme sa o tom predsa nemali dozvedieť. Otázkou je, odkiaľ sa teda Milan Kňažko dozvedel, že prezidentka sa tento problém nesnažila predtým riešiť s premiérom osobne, medzi sebou. Je celkom možné, že sa o to pokúšala, a nepomohlo to. Ak tomu tak bolo, je správne, že o tom nevieme.
  2. Nebola to prezidentka, ale premiér, kto doteraz s cieľom vyvolať konflikt zaútočil cez médiá, či sociálne siete, už veľakrát. A to nie len na prezidentku, koaličných partnerov, ale aj novinárov, či vedcov. Otázkou je, či by nebolo správne, ak by sa Milan Kňažko ozval a protestoval proti tomu aj vtedy. Z rovnakého princípu.
  3. Bez Milana Kňažka by Slovensko pravdepodobne dnes nebolo v EÚ, ani v NATO. Bol motorom nášho vstupu medzi vyspelé slobodné európske krajiny, v ktorých platia pravidlá demokracie a v ktorých demokratický politik odstupuje zo svojej funkcie, ak sa preukáže, že klamal, že trebárs ukradol akademický titul. Inými slovami, že použil lož ako pracovnú metódu. Otázkou je, či podľa Milana Kňažka medzi vyspelých demokratických európskych politikov patrí skôr súčasný slovenský premiér alebo prezidentka.

Milana Kňažka, jeho názory, postoje a umenie si veľmi vážim. Milanovi Kňažkovi som vďačný za jeho odvahu, ktorú ukázal v boji proti komunizmu a neskôr proti mečiarizmu.

Preto ma to zaujíma.

december 2020

Teraz najčítanejšie