Denník N

Podpora pre cestovný ruch prichádza v hodine dvanástej. Pomôže odvetviu?

O tom, že predsa existujú schopní ľudia aj na ministerstvách. Či vylieči gastro z biedy práve táto injekcia. Čo všetko musí vláda ešte prijať, aby sme si po kríze dobré jedlo vôbec v nejakej reštaurácii vedeli dať.

Teším sa. Úprimne.

Zverejnili schému pomoci v cestovnom ruchu. A nebol to premiér, kto tak učinil.  Boli to ľudia, ktorí na tom pracovali a ľudia, ktorých sa podpora týka. Konečne tlačovka k veci. Fakty a prospešné informácie. Žiadne výhovorky, prečo až teraz a že kto za to môže, že až teraz. V hodine dvanástej.

Zodpovedne preštudované. Všetky podklady krásne spracované, musím pochváliť. Lebo nielen kritizovať sa má. Má sa aj chváliť. Ak niekto niečo správne vykoná.

Checklist, ktoré informácie si máte dopredu zistiť, predtým ako idete podávať žiadosť. Moderné video, ktoré Vás prevedie každým krokom. Nie zbytočne dlhé, tak ako sa má, aby nás zbytočne neodradilo. Proces podania expresný.

Jediná vec ma odradila pred krokom „Poslať správu“ na slovensko.sk.

Nemáme správne SK NACE, aj keď podnikáme v gastre. Nikdy som tomuto SK NACE neprikladala takú dôležitosť ako teraz. Veď to je len nejaké číslo, ktoré som si vybrala pri podaní prvého daňového priznania našich firiem. V tom množstve kódov je Vám dakedy ťažko nájsť práve ten, ktorý bude pasovať Vašej činnosti. Výrobu mäkkých cukrárskych výrobkov, teda zákuskov a tort som tam nenašla. Tak klikám, to, čo je najbližšie. Výroba chleba, čerstvého pečiva a koláčov. Aj keď sa s tým nestotožňujem, lebo nie sme pekáreň.

Keď otvárame druhú prevádzku, cukráreň v Bratislave, rovnako sa neviem rozhodnúť. Tak klikám niečo v zmysle, že výroba čokolády, to mi príde bližšie k cukrárni ako chlieb. Volám, ani na Štatistickom úrade mi nevedia povedať, čo to je za kód, tie činnosti cukrární. Priznám sa. Že by to mal byť kód 56.300 Služby pohostinstiev ma nenapadá. Nejako mi to slovo pohostinstvo evokuje krčmu. Neviem prečo.

Takže teraz zisťujem, že kvôli zápisu v registri Štatistického úradu strácame nárok na zverejnenú pomoc, na ktorú čakáme ako na spasenie.
Nevzdávam to, opäť volám na Úrad, ktorý z duše neobľubujem. Zamestnáva ma totiž roky vyplňovaním obrovského množstva výkazov, ktoré posielam o našej činnosti. Že za koľko sme toho vyrobili (to by mohol štát vedieť z DPH výkazov). Že koľko máme zamestnancov, aké mali mzdy (to vidí z výkazov pre Sociálnu poisťovňu). Ale aj že koľko sme nakúpili minerálnych olejov, koľko sme investovali do softvéru, koľko kW elektrickej energie sme využili na upečenie všetkých našich koláčov, koľko litrov benzínu sme spálili všetkými našimi vozidlami, a tak ďalej a tak ďalej. Nemá to konca a veľmi ma to zaťažuje. Ani neverím, že niekto tieto informácie k niečomu využije.

Zvoní. Na tom úrade. Dvíha pán a radí mi, že je možné prepísať SK NACE, to je najmenší problém. Idem na stránku statistics.sk. V sekcii Služby – Prideľovanie IČO a SK NACE – Formuláre žiadostí si sťahujem tretí formulár, vypĺňam a posielam cez slovensko.sk môjmu obľúbenému úradu.
Je to oprávnené, 56.300 Služby pohostinstiev totiž v sebe zahŕňa aj činnosti cukrární. Už cez vlastné predajne predáme viac, ako vyrobíme pre iných. Len som tomuto číslu nikdy neprikladala dôležitosť. Teraz je to číslo najdôležitejšie zo všetkých. Lebo nás delí od tej spomínanej injekcie, ktorá má naše odvetvie vyliečiť.

Vyliečiť ho nevylieči, ale zmierni akútne príznaky, to určite. Na vyliečenie potrebuje gastro ešte ďalšie medikamenty. Predstavila ich naša spojená iniciatíva „Stále máme chuť“. Apropo, spojená. Ďalšia pozitívna vec v tomto týždni.

To sú oni, tie opatrenia, ktoré požadujeme:

• 100 % náhrada mzdy bez zbytočnej byrokracie
• Štátne záruky za úvery pre gastro prevádzky
• Podpora nájomného bez spoluúčasti prenajímateľa
• Priama finančná podpora konzumácie v gastro podnikoch
• Jasné podmienky pre opätovné otvorenie prevádzok
• Dlhodobé zníženie DPH na stravovacie služby na 10 %

Toto gastro vylieči, som si istá.

Aby sme si to dobré jedlo mohli dať všetci bez rozdielu.
Po tom, čo pandémia skončí.

Teraz najčítanejšie

Bea-Liscikova-fotka

Beata Liščíková

CEO FLORIL Cukrárne, spoluzakladateľka jedného z najrodinnejších podnikov Slovenska. Podnikateľka v gastre. Manželka a maminka dvoch pokladov. Nevyliečiteľný maximalista túžiaci meniť veci k lepšiemu. https://www.linkedin.com/in/bealiscik/