Denník N

Krajšie nábrežia? Svetové mestá ukazujú ako riekam vrátiť život.

Foto: Fion Grosse / Unsplash
Foto: Fion Grosse / Unsplash

Zabudli sme, ako môže rieka oživiť naše mestá.

Banská Bystrica, Ružomberok, Púchov, či Nové Zámky sú iba niektoré zo slovenských miest, kde sa rieka dostala na okraj záujmu zodpovedných.

Rieky v mestách sa stali iba odpadovými kanálmi, alebo upadli do zabudnutia po tom, čo sa prestali priemyselne využívať. Zostali nám nevľúdne vyzerajúce vodné toky ohradené betónovými stenami.

Samosprávy vo vyspelých svetových metropolách vedia, že je nevyhnutné skvalitniť život jej obyvateľov. Odhaľujú skrytý potenciál verejného priestoru a riek. Doposiaľ mŕtve plochy sú pretvárané aby sa stali kúskom prírody pod oknami bytov.

Náš vzťah k mestu sa rozvíja na základe toho, akú úroveň bezpečia, zábavy a estetiky nám ponúka.

Čo je podľa vás atraktívny verejný priestor?

Je široká cesta, alebo parkovisko pred supermarketom atraktívne miesto na trávenie voľného času? Nebudem snáď príliš ďaleko, keď odpoviem „nie, ani jedno zo spomenutých“.

Niektoré miesta plnia iba funčný význam. Sú tu však aj mnohé také, ktoré sa popri ich funkčnosti môžu stať atraktívnymi pre príjemné chvíle s priateľmi, prechádzky s rodinou, umelecké predstavenia, hry sa s deťmi, randenie, bicyklovanie, alebo vychutnávanie kávy.

Nábrežia riek v našich mestách nemusia byť iba nevľúdne korytá a kanály. Po vzore zahraničných miest sa môžu aj u nás stať kúskom kultúrneho a zábavného miesta. A práve o ich využitie by sa naše samosprávy mali tiež snažiť.

Poďte sa inšpirovať.

Atraktívne nábrežia riek vo svetových mestách

Slovinský projekt v Ľjublani nám dokazuje, že okolie rieky nemusí byť iba nevľúdny betónový kanál pretínajúci mesto. Chodníky lemované stromoradím s lavičkami a mólami sa stali miestom na každodennú prechádzku.

Ljubljana, Slovinsko

Aj nevľúdne vyzerajúci betónový kanál sa môže zmeniť na nepoznanie. Čínske mesto Qinhuangdao vykonalo rozsiahlu úpravu industriálnej plochy a pôvodný kanál prebudovalo na kus prírody s množstvom zákutí na relax.

Qinhuangdao, Čína

Nie vždy je potrebné robiť veľké úpravy. Stromy, drevené altánky, móla a lavičky vytvorili z okolia rieky v Anglickom meste Norwich príjemné prostredie na prechádzku a zvyšujú atraktivitu bývania v jej okolí.

Norwich, Veľká Británia

Mestské pláže, ako táto v Kieve na Ukrajine, sú obľúbenými miestami na trávenie dlhých letných dní. Pláž, lehátka a stánky s kvalitným občerstvením prinesú atmosféru morského pobrežia aj do našich miest.

Kiev, Ukrajina

Umenie dáva mestu nový nepoznaný rozmer. V Belgickom Dinante sa dočasné výstavy stali súčasťou nábežia a okolie rieky oživujú farbami a novými prvkami.

Dinant, Belgicko

Jednoduché nápady stačia. Poľský Wroclaw ukazuje, že park s detským ihriskom na nábreží rieky je dobrý nápad.

Wroclaw, Poľsko

Rieka rovnako dobre funguje aj ako kulisa pre divadelné a koncertné pódiá. Rakúska Viedeň hostí umelcov v lete priamo na nábreží rieky.

Viedeň, Rakúsko

Exotickým príkladom využitia rieky sú plávajúce trhy v Thajskom Bangkoku. Lákadlo pre turistov ponúka väčšinu jedál, ktoré možno nájsť aj na iných trhoch v meste, predaj priamo z lodí však ponúka jedinečný zážitok.

Bangkok, Thajsko

Na záver príklad z moravského Kroměříža, s ktorým má skúsenosť aj viacero slovenských miest. Keďže korytá riek sú v mestách väčšinou spevnené, môžu sa ľahko prebudovať na cyklochodníky a promenády.

Kroměříž, Česká republika

Teraz najčítanejšie

Logo

mestopreludi.sk

Mesto patrí ľuďom, komunitám, rodinám, priateľom. Koronakríza nám ukazuje ako nesmierne dôležité je aby naše mestá boli plnohodnotným priestorom na život, sociálne aktivity a oddych. Aby boli nielen funkčné ale aj zdravé a esteticky príťažlivé. Patrik Lučan Moje meno je Patrik Lučan, som bloger, digitálny nomád a zakladateľ viacerých online projektov. Posledné 4 roky som cestoval a žil v mnohých krajinách Európy a Ázie. Snaha o pochopenie cudzích krajín a ich histórie ma priviedla k poznaniu ako môžeme skvalitniť život v našich mestách. Neraz ide o jednoduché riešenia. Na stránkach Mesto pre ľudí sa pozerám na slovenské mestá z pohľadu moderného urbanizmu, pre ktorý je najvyššou prioritou človek a náš sociálny život. Enrique Penalosa, bývalý primátor kolumbijského hlavného mesta Bogota hovorí: “Vyspelá krajina nie je tá kde chudobní ľudia jazdia na autách. Je to krajina, kde bohatí nasadnú na verejnú dopravu.” A o to ide. Aby mestá neboli dobré iba pre privilegovaných ľudí, ale aby boli priateľské ku všetkým. Aby sa stali mestami pre ľudí.