Denník N

Zachraňujeme životy a prinášame svedectvá. Siempre. Vždy.

Kniha fotografií Martina Bandžáka je svedectvom a spomienkou na takmer desať rokov jeho návratov do komunity Subtiava v odľahlej časti Nikaraguy, ktorej MAGNA poskytovala bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

Denisa Augustínová a Martin Bandžák pred takmer 20 rokmi založili humanitárnu organizáciu MAGNA s cieľom pomáhať ľuďom pri katastrofách a konfliktoch, ale aj hovoriť o tom, čo vidíme. Mlčanie totiž môže zabíjať. V MAGNA veríme, že odhalenie neprávostí prispeje k ich ukončeniu. Okrem lekárskej pomoci tým najzraniteľnejším o ich utrpení nemlčíme. Preto vydávame knihu fotografií z pôsobenia MAGNA v Nikarague. Jej kúpou zachránite život.

Siempre – je kniha emocionálnych fotografií Martina Bandžáka. Prináša pohľad do života a utrpenia bežných ľudí, žien, dievčat, mužov, novorodencov počas nášho takmer desať rokov trvajúceho pôsobenia v odľahlej časti Nikaraguy – Subtiava. Najchudobnejším komunitám sme bezplatne poskytovali lekársku starostlivosť a tisícky ľudí sme ošetrili. Nikaragua má totiž jeden z najvyšších počtov tehotenstiev dospievajúcich žien v celej Latinskej Amerike. Desiatky dievčat, ktorým sme pomáhali, porodili prvé dieťa pred pätnástymi narodeninami.

Sme presvedčení, že musíme za nich aj prehovoriť. Vyrozprávať ich príbeh.

“Fotografoval som 10 rokov, nafotil som 15.000 kinofilmových políčok, takmer každé z nich predstavuje jeden príbeh alebo jeho časť. Jedného konkrétneho človeka. Do knihy som ich vybral 80, napríklad aj fotografiu 14-ročnej Lucie, ktorá kojí svoje novonarodené dieťa a ktorá získala na Czech Press Photo 2017 cenu za najlepší portrét roka,” hovorí autor fotografií Martin Bandžák, ktorý každý exemplár knihy vlastnoručne podpíše.

„Ľudia tu majú svoje sny a túžby, prispôsobené ťažkej realite. Ľúbia sa, snívajú, pracujú, bojujú s následkami nočnej mory a odmietajú sa vzdať. Vidíme, ako nádej a sila ľudského ducha prekonáva prekážky a bolesť. Sledujeme, ako jednotliví protagonisti hrôz chudoby a zabudnutia pokračujú vo svojom živote. Obrazy v tejto knihe sú hlbokým, intímnym pohľadom do ich sveta. Do sveta, ktorý radi vytesňujeme z našej mysle,” napísala do knihy o pocitoch počas pôsobenia MAGNA v Nikarague Denisa Augustínová.

Táto kniha zachráni život. Celý výťažok smeruje na podporu medicínskych projektov MAGNA.

Knihu Siempre si teraz môžete zakúpiť aj v knižnom obchode Denníka N.

Ďakujeme Vám za ochotu pomáhať spolu s nami tým, na ktorých dnešný svet zabúda.

 

Foto: Martin Bandžák, MAGNA

Teraz najčítanejšie

MAGNA

Sme zdravotnícka humanitárna organizácia. MAGNA pôsobí medzinárodne a poskytuje pomoc deťom a ich rodinám v núdzi, vrátane obetí prírodných katastrof, vojen a konfliktov. V teréne máme lekárov, zdravotníkov, ale i technických a iných odborníkov, ktorí zaisťujú humanitárnu pomoc a pomáhajú liečiť deti a ich rodiny. Organizácia bola založená v roku 2001 na Slovensku - Martinom Bandžákom a Denisou Augustínovou - a na základe ich priamej skúsenosti s epidémiou AIDS v Kambodži začala poskytovať zdravotnú pomoc obetiam katastrof po celom svete. Prostredníctvom MAGNA nemocníc zaisťujeme deťom a ich rodinám zdravotnú starostlivosť, lieky a jedlo.

Tento blog je platený.