Denník N

Populista populistom zostane

O politickom folklóre, amaterizme, covid argumente a neistej budúcnosti.

Na ostatné dve zasadnutia Mestského zastupiteľstva sa nedalo pozerať nie len pre technické problémy, ale najmä pre ich obsah. Ako zlá fraška pôsobilo online zasadnutie, ktoré primátor zvolal v rozpore s rokovacím poriadkom, aby ho v priebehu rokovania mohol upraviť a ohnúť vo svoj prospech.

Navyše, zákon o obecnom zriadení hovorí jasne – ak sa rokuje o majetku mesta, zastupiteľstvo musí byť verejné a verejnosť naň musí mať prístup. Technicky ju pravdepodobne mala, ale o tom, že na úrade je pripravený notebook na vstup do rokovania verejnosť nebola dostatočne informovaná a ak sa aj neporušil zákon, bolo to na hrane. Rokovanie o dva týždne neskôr sa uskutočnilo pre istotu prezenčne, ako počas prvej vlny.

Pred decembrovým zastupiteľstvom vydala časť poslancov stanovisko, kde je k téme zvyšovania daní konštatované, že „žiadne rokovania o plánovaných investíciách s poslancami neboli, nie sú zadefinované spoločné priority, ich časové, obsahové a ani finančné plnenia.“  Politiku vedenia mesta v súvislosti s rozpočtom na rok 2021 a návrhom rozpočtu na obdobie 2021 – 2023 označili za politiku míňania rezervného fondu a poukazujú na jej nedostatky.

Zo stanoviska vyplynuli závažné informácie, že vedenie mesta nekomunikuje s poslancami o pripravovanom projekte „Cyklochodník Pezinok – Limbach“ ani v tom zmysle, či sa realizácia už schváleného projektu (s navýšenou sumou z rezervného fondu oproti pôvodnému projektu o 700 000 eur) uskutoční a či so zmenou, ktorá s navýšením ráta, nepríde mesto o grant, ktorý už bol na pôvodný projekt istý – vyrokovaný ešte predchádzajúcim vedením.

To by potom muselo mesto financovať celé z vlastných zdrojov. Pre predstavu, v čase pandémie ide o 1 400 000 eur len na cyklotrasu…

Po „polčase rozpadu“

V polčase volebného obdobia primátor Igor Hianik obsadil na post vedúceho oddelenia propagácie a komunikácie PhDr. Radovana Slobodníka. Po jeho nástupe do funkcie, v ktorej pôsobí aj ako hovorca mesta, sa výrazne zmenil spôsob, akým mesto, resp. primátor informujú verejnosť.

V posledných mesiacoch sa objavovalo veľmi málo pozitívnych správ o primátorovi, jeho osobné PR strácalo dynamiku, Igor Hianik už nebol schopný uveriteľne komunikovať svoje zlyhania tak, aby politicky nestrácal. Na tomto mieste treba dať do pozornosti, že už pred voľbami 2018 preukázal  talent predať sa a dokázal o sebe vytvoriť mediálny obraz, ktorý mu napokon vyhral voľby.

Mesto začalo výrazne komunikovať pozitívne správy, často s jednoduchými ilustratívnymi obrázkami „pred a po“. Stratégia, v ktorej aj ten najlacnejší asfalt – najjednoduchšie a najlacnejšie riešenie –predávajú ako veľký úspech, môže byť úspešnou, ak si občania nechajú náhodnými a nekoncepčnými riešeniami zalepiť oči. To, že prichádza k veľkej selekcii informácií je už samozrejmosťou.

Či chceme, či nie, volebné obdobie sa prehuplo do druhej polovice a to je práve ten čas, kedy sa v politike začínajú črtať obrysy prichádzajúcej predvolebnej kampane, hoci  len veľmi nepriamo. Už teraz je tu pochopiteľná snaha vytvárať čo najväčšiu odberateľskú základňu na jednotlivých FB mestských stránkach, ale najmä na stránke TV PEZINOK a fanpage samotného primátora.

Často práve jeho profil informuje o mimoriadnych aktualitách ako prvý – dokonca skôr, ako oficiálna stránka mesta. Nie je nevyhnutné to odsudzovať ani schvaľovať, ale je dobré si to uvedomiť, vzhľadom na to, že práve intenzívna komunikácia na facebooku vie byť výrazným nástrojom v predvolebnej kampani.

Bude určite veľmi zaujímavé sledovať, ako sa postupom času bude komunikácia mesta a primátora meniť.

Covid argument a opozícia

Nedá sa vylúčiť, že čím bližšie pred voľbami budeme, tým intenzívnejšie sa budú predávať hoci lacné, no o to „vizuálne“ atraktívnejšie politické rozhodnutia, Igor Hianik sa vráti k populárnemu predvolebnému slovníku a bude obhajovať nie iba svoju prácu, ale i pozíciu.

Napokon, môže v tom byť opäť veľmi úspešný, ak šikovne využije argument, že za štyri roky, navyše poznačenej pandémiou, sa toho veľa dobrého urobiť nedá a bude tak môcť Pezinčanom opäť sľúbiť to, čo naposledy.

My sa opäť staneme konzumentmi prázdnych, populistických fráz, zabalených do eko papiera, ktoré nám bude predkladať sympatický, úspešný architekt na bicykli a v šáliku. A opäť, ak sa rozhodne kandidovať, mu to môže stačiť na víťazstvo.

Na strane opozície však už teraz stoja fakty, čísla a reálne argumenty. Pezinčanom ostáva len veriť, že sa časom vyprofiluje jeden konzistentný kandidát, ktorý nebude používať lacné frázy a staré, univerzálne triky získané v parlamentnej politike, ktorý nepôjde cestou lajkov, ale bude vedieť predložiť reálny politický program a pomenovať  kľúčové chyby Igora Hianika. Nie preto, aby viedol antikampaň, ale aby bolo ľuďom jasné, že ich nezopakuje.

Vyzerá to tak, že Pezinčanov čakajú dva roky plné šokantného urbanizmu, blikajúcich kochlíkov a asfaltu, ktorý nevydrží do ďalšej zimy…

Juraj Hanulík
autor je režisér
(nie je a nebol poslancom MsZ)

Teraz najčítanejšie

Juraj Hanulík

Som Juraj Hanulík, mám 29 rokov. Som rodený Pezinčan, rovnako ako niekoľko generácií mojich predkov. S manželkou Anitou sme rozhodnutí prežiť v Pezinku celý náš život. Absolvoval som štúdium réžie na VŠMU v Bratislave a štúdium réžie a dramaturgie na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Mojimi pedagógmi boli významné osobnosti kultúrneho a spoločenského života našej krajiny, úžasní a inšpiratívni ľudia. Pri mojom povolaní mi okrem analytického a kreatívneho myslenia pomáhajú aj povahové vlastnosti, najmä empatia, spoľahlivosť, presnosť a cieľavedomosť. Ako režisér som zvyknutý manažovať tvorivý tím a organizovať celý proces tvorby. Ešte počas štúdia som inscenoval súčasnú svetovú dramatiku, magisterské štúdium som ukončil inscenáciou Čechovovho Ivanova. V najbližšej budúcnosti ma okrem vlastných umeleckých projektov a projektov, na ktorých sa podieľam ako manažér, čaká vedecký výskum k dizertačnej práci, keďže budem pôsobiť na Akadémii umení ako doktorand. V Pezinku som pôsobil ako dobrovoľník v oblasti kultúry, čím sa vzťah k môjmu rodisku ešte viac upevnil. V rokoch 2010 až 2018 som bol členom Komisie kultúry a v rokoch 2014 až 2018 členom Rady školy ZUŠ Eugena Suchoňa v Pezinku. Ako občiansky aktivista a bloger upozorňujem na problémy, ktorými si Pezinok v poslednom období prechádza. Venujem sa problematike našej samosprávy a nebojím sa byť kritikom zlých rozhodnutí, ktoré negatívne ovplyvňujú život nás, Pezinčanov. Okrem konštruktívnej kritiky som pripravený pomáhať a prinášať konkrétne riešenia, aby bol Pezinok lepším mestom. Medzi moje záľuby patrí všetko, čo súvisí s umením, mojou profesiou a Pezinkom. Mám rád poznávanie histórie, histórie nášho regiónu, prechádzky v prírode. Veľmi rád varím, najmä taliansku a francúzsku kuchyňu, ale tiež tradičnú, slovenskú. Milujem dobrú kávu a pezinské vínečko. :) Na športe ma fascinuje najmä tímovosť, stratégia a rýchlosť, snáď aj preto mi je úplne najbližší hokej. S manželkou máme psíka, kríženca, ktorého sme zachránili z ulice, volá sa Artur. :)