Denník N

Spojí sa progres s kiskovcami?

Najprekvapujúcejší na aktuálnych číslach agentúry AKO je fakt, že “po hříchu“ … neprekvapujú. Koalícia má málo, opozícia tiež, ostatné sú “päťcentovky“ (skratka z päťpercentovky) a zvyšok nevydá ani na lístok na MHD. Hodnota našej politickej scény ja taká … “cinkavá“. Priveľa drobných.

Mohol by som pokračovať tým, že obmedzovanie kontaktov rodinnému životu neprospieva (ani tomu politickému), že Pelleho nárast mesačných incidencií bude kulminovať na úrovni 23-24 (%), že Sulík na terase sa teší lepšiemu zdraviu ako zvyšok pri krbe u Kollára, zneistený blikajúcim oranžovým svetlom vlastných semaforov.

Čosi viac ako tretina respondentov by nešla voliť alebo by nevedela koho voliť. Takmer pätina by volila “do komína“ a ich hlasy by z pohľadu zloženia parlamentu fakticky posilnili rady nevoličov. (Voliči s neparlamentnou voľbou.) Zjednodušene, 40% (dvaja z piatich) dospelých Slovákov dnes neuspokojuje? nezaujíma? irituje? dianie v parlamente. A dovolím si ísť ešte ďalej. Ak dnes Pelle rastie, je predpoklad, že podiel indiferentných? voči nemu bude klesať a u Igora, ktorý “exponenciálne“ klesá, bude naopak narastať … až sa stanú voličmi niekoho iného. Strana nevoličov by dnes ovládla parlament. Síce blbosť, ale nie úplne sci-fi.

Že sa ľudia vedia nadchnúť, ukázali prezidentské voľby. Že je toto nadšenie neprenosné ukázalo spoločné foto s tými, ktorí mali “leví“ podiel na jej víťazstve. Nasledovať by mohla ironická poznámka na adresu najlepšieho z anjelov, ale … záujmový krúžok pána Hipša osciluje okolo nuly (na spoločnom grafe všetkých strán by splynul s osou-x), na druhej strane Truban by dnes v pohode alternoval Kollára a Veronika … Kiska or not Kiska?

Z pohľadu čísel sa tu rysuje nový tandem, ktorý aktuálne atakuje 40%-nú hranicu. Ak treba na vládnutie 45%, neubránime sa hľadaniu (z pohľadu čísel) tretieho do partie. Povetrím dnes levituje 11-12% spoločného progresu doplneného o (časť) “Kiskovych sirôt“. Pri očakávanom vývoji s potenciálom ohroziť Matoviča na treťom mieste … čas začať s očkovaním. Kandidátov na tretiu priečku by sa dalo (reálne) nájsť aj viac.

Teraz najčítanejšie