Denník N

Očkovať alebo neočkovať?

Ilustračný obrázok, vakcína na koronavírus. Zdroj: CGTN

27. decembra sa má začať dlhoočakávané očkovanie proti Covidu-19. Už aj v mojom okolí sa objavujú ľudia, ktorí sú zásadne proti vakcinácii na koronavírus, pričom obvyklým argumentom na otázku „prečo nie?“ je jednoduché „LEBO!“. Keďže vakcína je jediná cesta z pandémie, bol by som rád, aby bolo čo najviac zaočkovaných ľudí. Nemusíš byť prvý v rade, no bol by som rád, aby si zvážil všetky dostupné informácie a rozhodnutie urobil až po tom.

Vybral som zopár dôvodov, prečo sú ľudia neochotní sa zaočkovať a keďže nie som farmaceut, virológ, epidemiológ, lekár, dokonca ani zubár, na argumenty proti som vybral overené, verejne dostupné dáta.

Bola vyvinutá extrémne rýchlo!
Teoreticky áno, prakticky však nie. Keďže je pandémia problémom číslo 1 všade na svete, vakcína bola absolútnou prioritou vo vedeckých a farmaceutických kruhoch. Je pravda, že testovanie bolo ukončené skôr, no žiadna z fáz klinického testovania netrvala kratšie. Obvykle totiž jednotlivé fázy nasledujú jedna za druhou, v tomto prípade boli spúšťané súbežne. Veľmi peknú infografiku aj s obšírnejším vysvetlením k tomu podalo Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv [1]. Svoje k tomu povedala aj Európska lieková agentúra, ktorá schvaľuje vakcíny podávané v Európskej únii [2], včera vakcínu odporúčila na používanie. [3]

Môže mať vedľajšie účinky!
To je pravda. Tak ako každá iná vakcína. Alebo každý iný liek. Pred dvomi týždňami som bol na očkovaní proti chrípke a na tri dni mi opuchlo rameno. Vakcína na koronavírus má približne rovnaké nežiadúce účinky, pričom vážnejšie sa objavili v menej ako 0,5% prípadoch [4]. Vedel si o tom, že ibalgin má ako jeden z možných vedľajších účinkov zlyhanie srdca? Dokonca môže postihnúť až 1 z 1000 osôb [5]. Dal si si niekedy ibalgin? Druhý dobrý príklad je paralen, ktorý hlási možnú žltačku pre 1 z 10 000 osôb, prípadne možné zlyhanie pečene [6]. Budeš odteraz odmietať každé jedno očkovanie a každý jeden liek?

Existuje fond na kompenzáciu vedľajších účinkov a to je nebezpečné!
Je síce pravda, že prítomnosť takéhoto fondu nevzbudzuje príliš veľkú dôveru vo vakcínu, mysli na to, že je veľmi malá šanca, že sa vedľajšie účinky dostavia (menšia ako vo vyššie spomínanom ibalgine). Nie je to fajn, že ak sa náhodou niečo také stane, tak budeš za to odškodnený?

Vakcína je tu veľmi krátko!
V skutočnosti máme vakcínu pripravenú už veľmi dlho, prvá z nich bola vyvinutá dva dni po tom, čo bola genetická sekvencia koronavírusu sprístupnená verejnosti, teda 13. januára. Testovanie vakcíny kvôli bezpečnosti pre ľudí a byrokracia je dôvod, prečo je pre ľudí dostupná až teraz [7].

Som tehotná a mám alergie, bojím sa!
Ok, toto je jeden z mála rozumných argumentov proti. Hoci je väčšina vakcín bezpečná aj pre tehotné ženy [8], Pfizer-BioNTech ani Moderna vakcínu zatiaľ na tehotných ženách netestovali (iba na potkanoch, čo je povinný test predtým, ako ho skúsia dať tehotnej žene), takže je to na žene a jej rozhodnutí, či sa dá alebo nedá zaočkovať (aj keď zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by to malo byť akýmkolvek spôsobom nebezpečné) [9]. Čo sa týka alergikov, na klinických testoch sa zúčastnilo takmer 80 tisíc ľudí, no žiadne alergické reakcie neboli zaznamenané [10]. Dokonca v USA už spustili očkovanie, viac ako 550 tisíc ľudí dostalo vakcínu a iba 5 z nich malo alergickú reakciu, ktorú vyšetruje FDA (Food and Drug Administration, v preklade Správa potravín a liečiv) [11].

Farmafirmy chcú na vakcíne iba zarobiť!
Každá firma chce zarobiť na tom, čo vyrába, no farmaceutické firmy zarábajú inak, pričom vývoj vakcín sa im príliš neoplatí. Veľmi pekne to zosumarizovala epidemiologička Alexandra Bražinová: „Vývoj vakcín je veľmi náročná záležitosť a pre firmu to nie je príliš rentabilné za cenu, za akú sa vakcíny ponúkajú na trhu. Ak by farmaceutickým firmám naozaj išlo len o zisk, nevyrábajú nič iné ako lieky, ktoré by ľudia užívali po celý život. No vakcína sa užije raz, prípadne dva- či trikrát a stojí pár eur. Tvrdenie, že farmafirmy zarábajú na očkovaní, je nehorázna lož.“ [12]

Nebudem podporovať Matelka!
Toto nie je o porpore vlády ale o zdravom rozume. Všade na svete je očkovanie veľká téma a lídri sa k nej vyjadrujú pozitívne. Už aj Putin vyzval k očkovaniu [13], Netanjahu sa nechal zaočkovať v priamom prenose [14], Biden tak plánuje spraviť v najbližšom čase [15]. Je síce pravda, že Bolsonario predpovedal, že vakcína na koronavírus z vás môže spraviť krokodíla [16], no takéto neoverené informácie nebudeme brať vážne.

Ale v Austálii to nafingovali, političku zaočkovali v priamom prenose s krytkou na ihle!
V skutočnosti nie, to bolo len pre pózu na fotografii. Premiérku Queenslandu Annastaciu Palaszszuk zaočkovali prvýkrát poriadne, no keďže ju fotografi nestihli cvaknúť, druhýkrát sa nechala „zaočkovať“ s krytkou (pretože nechcela byť skutočne zaočkovaná dvakrát) [17]. Trošku PR fail, ale to je všetko.

Nikto rozumný si také svinstvo do tela nenechá vpichnúť! Ja mám vlastný rozum a nenechám sa zaočkovať! Ani lekári sa nedajú očkovať!
Ak máš vlastný rozum, budeš sa na očkovanie pozerať cez dostupné dáta. Tie zatiaľ hovoria, že je to bezpečné. Žiadne svinstvo. Čo sa týka lekárov, určite sa medzi nimi nájde zopár takých, ktorí to budú odmietať, no je ich drvivá menšina. Na slovenskom Facebooku sa chvíľu šíril hoax, že lekári radšej podpíšu reverz, našťastie si Vladimír Šnídl všimol, že je to v skutočnosti článok starý 11 rokov a hovorí sa v ňom o prasacej chrípke [18].

Koronavírus je biologická zbraň, koronavírus je len taká slabšia chrípočka, vakcínami nás chcú očipovať a ovládať!
Síce tak o tom informujú médiá ako Zem&Vek, nie je to pravda. Stačí sa zamyslieť: načo by niekto vyvinul bilogickú zbraň, ktorá je iba slabá chrípočka? Navyše, Zem&Vek je známy tým, že šíri bludy. Odporúčam si pozrieť zoznam dezinformačných webov [19] a v budúcnosti, keď uvidíš niekoho zdieľať článok z niektorého z nich, budeš vedieť, že o dôveryhodnosti zdroja existujú pochybnosti.

Sestrička v Amerike odpadla, keď jej dali vakcínu, odpadneme všetci!
To je hoax, sestrička neodpadla kvôli vakcíne, ale kvôli injekcii. Všetko to popísala v rozhovore [20]. A ako som už spomenul vyššie, skontroluj si, z ktorého zdroja si sa o sestričke dočítal.

Ak si dostal až sem, asi ťa to trošku oslovilo. Cez Vianoce o tom ešte v kľude popremýšľaj, dáta sú prístupné. Po rozbehnutí očkovania u nás aj v iných krajinách bude informácií dostupných ešte viac. Ak si budeš chcieť niečo o tom prečítať, vopred si zisti, či zdroj, z ktorého čerpáš informácie, je dôveryhodný.

Rozhodnutie je na tebe. Tak ako naša budúcnosť.

P.S. ak máš ešte nejaký iný dôvod, pre ktorý sa nechceš dať zaočkovať, šup s ním sem do komentáru.
A ak sa ti blog páčil, kľudne ho zazdieľaj.

Zdroje:
[1] https://www.facebook.com/MinisterstvoZdravotnictvaSR/photos/a.282048765997240/747987876069991/?type=3
[2] https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-vaccines-development-evaluation-approval-monitoring
[3] https://www.politico.eu/article/biontech-pfizer-coronavirus-vaccine-approval-recommended-by-eu-regulator/
[4] https://www.fda.gov/media/144245/download
[5] https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/ibalgin-400-464312.html#4_0
[6] https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/paralen-500-611136.html#4_0
[7] https://nymag.com/intelligencer/2020/12/moderna-covid-19-vaccine-design.html
[8] https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/vacc-during-after.html
[9] https://www.healthline.com/health-news/9-things-everyone-needs-to-know-about-the-covid-19-vaccines#Should-pregnant-or-breastfeeding-women-get-the-vaccine?
[10] https://edition.cnn.com/2020/12/18/health/myths-covid-vaccine-debunked/index.html
[11] https://dennikn.sk/2166651/epidemiologicka-brazinova-do-stavu-pred-covidom-sa-len-tak-nevratime-ak-vobec/
[12] https://www.facebook.com/MinisterstvoZdravotnictvaSR/photos/a.282048765997240/756614721873973/
[13] https://www.cnbc.com/2020/12/17/putin-calls-on-public-to-take-the-coronavirus-vaccine.html
[14] https://www.aljazeera.com/news/2020/12/19/netanyahu-gets-covid-vaccine-starts-israel-rollout
[15] https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2020/12/21/948572720/biden-to-receive-covid-19-vaccine-monday
[16] https://www.france24.com/en/live-news/20201218-brazil-s-bolsonaro-warns-virus-vaccine-can-turn-people-into-crocodiles
[17] https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-australia-flu-shot-video/fact-check-queenslandpremierannastaciapalaszczuk-did-not-fake-getting-a-flu-shot-idUSKBN28L2B7
[18] https://www.facebook.com/vladimir.snidl/posts/10225005376580455
[19] https://www.konspiratori.sk/zoznam-stranok.php
[20] https://www.youtube.com/watch?v=tOH7XLHl2mo

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.