Denník N

Dve dvadsiatky, ktoré si budeme určite pamätať

Double symbol tohtoročných Vianoc - stromček a rúško Zdroj:napalete.sk
Double symbol tohtoročných Vianoc – stromček a rúško Zdroj:napalete.sk

Niektorí z nás možno neočakávali od dvoch dvadsiatok nič, iní minimum. Stačilo, aby boli lepšie ako devätnástka pred nimi. Ďalší mali od okrúhleho letopočtu rôzne očakávania, boli určite aj takí, čo verili na magickú silu čísel. No, a tí zostali určite najspokojnejší, pretože tento rok z našich hláv len tak nevypadne. Nečudo, robil, preto všetko, čo sa len dalo a neklamme si, podarilo sa mu to. Čo si z toho zoberieme my, je na nás…

Mikroorganizmus, ktorý nám prevrátil svet naruby

Nikto z nás začiatkom tohto roka netušil čo nás čaká. Síce, možno Bill Gates. Naši priatelia majúci vlastnú pravdu by nás ostatných, samozrejme, poučili. Až do marca sme si žili v pohodičke. Jediné, čo nám zvyšovalo tlak, aj to iba niektorým, boli voľby. Veď, nečudo, otázka či bude pokračovať Robova skupinka alebo ho vymení motivovaná opozičná garda s bojovníkom Igorom bola prinajmenšom zaujímavá. Veru, aj konečný výsledok bol interesantný. Asi aj pre samotného Igora. Privátna oslava s manželkou Pavlínkou sa evidentne pretiahla. Až tak, že nový premiér zaspal na svoju prvú  tlačovku. Niekedy má človek pocit, že spí doteraz, ale to inokedy… Vírus, ktorý dorazil z čínskeho trhu nabúral všetko. Otočil kormidlo zásadne iným smerom, než na aký sme boli zvyknutí. Zavrel nás niekoľkokrát doma, aby otestoval naše vzťahy či vôbec dokážeme dýchať rovnaký vzduch so svojimi manželmi, manželkami, deťmi, súrodencami a ďalšími, ktorí sa vyskytujú v našich životoch. Preklepol si každú sféru našich bytí. Najviac, ale dostali, jednoznačne, zabrať zdravotníci a naše vyspelé zdravotníctvo. Covid, nás obnažil donaha, všetkých. Ukázal charaktery, diery v systémoch. Tento fakt, je vlastne pozitívny, pretože nám udal smer, kadiaľ sa vybrať a kde musíme zapracovať, ako ľudia aj ako spoločenstvo. A robiť máme čo.

Hodnoty

Náš životný stereotyp z posledných rokov dostal tvrdú ranu a pochopiteľne, sa z tohto direktu nevieme spamätať. Hľadáme sa, všetci. Niektorí tápu, ale hľadajú pozitívnu cestu, ďalší tú negatívnu a nakoniec, tretia skupina, ide cestou alternatívy, lebo je sexi byť iný, len nevieme či to platí vždy. Jedno je isté, život po Covide bude odlišný či sa to niekomu páči alebo nepáči. Už celý tento rok je zaujímavý a sviatky samozrejme tiež, vrátane Vianoc. Áno, aj my sme tu, na byte, pričom príbuzní sú relatívne blízko, možno by aj kameňom človek dohodil. Vieme, že nie vždy je to pre človeka ľahké. Skúsme aj tento zaujímavý čas, využiť na skutočné zamyslenie. Na to, čo je dôležité viac a čo menej. A keď sa nám to náhodou podarí objaviť, nech nám to v našich životoch vydrží čo najdlhšie.

Prianie

Na záver sa už nebudeme dlho rozpisovať. Chceme vám popriať pokojné, bohaté Vianoce, nie však, na darčeky, ale na skutočnú hĺbku Vianoc.

Teraz najčítanejšie