Denník N

Nebojte sa, predčasné voľby nebudú

Aby to bolo jasné. Existuje len jediný spôsob ako môžu byť predčasné voľby. Deväťdesiat poslancov Národnej rady Slovenskej republiky zahlasuje na rokovaní NR SR za skrátenie volebného obdobia. Žiadna petícia, žiadne referendum, nech by mali akýkoľvek výsledok, ani žiadne idiotské reči v médiách nedokážu zabezpečiť predčasné voľby. Len 90 hlasov v parlamente.

A tie sa určite nenájdu ešte niekoľko rokov.

Istých je možno len jedenásť poslancov SMER-SD, pardon HLAS-SD. Tí by určite chceli voľby čím skôr, kým ich hviezda a percentá stúpajú. A kým sa na niektorých z nich ešte nezamerala NAKA.

Možno by sa zdalo, že aj ich pokrvní bratia zo SMER-SD chcú predčasné voľby. Ale u väčšiny to nie je tak. Možno tí, ktorí blednú pri každom zaklopaní na ich dvere, by s radosťou privítali predčasné voľby. Ale pre zvyšných by to znamenalo koniec lukratívnej práce resp. pláce za žiadnu prácu. Teraz má 26 členov zaistený vysoký príjem (vysoko nad ich schopnosti) až do roku 2024. Predčasné voľby by to ukončili pre väčšinu z nich. Možno aj pre všetkých.

U kotlebovcov to je takmer rovnaké. Ich percentá smerujú s istotou pod päť percent a tak, je naivné dúfať, že najbližšie voľby by to dali v podobnom počte ako teraz. Rozdiel oproti SMER-SD je len v tom, že ich predseda bude vraj mať čoskoro potvrdený pobyt na najbližšie štyri roky a štyri mesiace. A v parlamente to nebude, takže média a aj voliči na neho zabudnú. A je celkom možné, že po právoplatnom potvrdení fašizmu rovnaká „diagnóza“ postihne aj ich stranu, čím zákonne, aj keď bohužiaľ nie zákonite skončia. Takže trinásť poslancov plus náhradník za vodcu to budú chcieť ťahať čo najdlhšie.

Potom sú tu strany vládnej koalície, kde sa dá logicky očakávať, že nebudú hlasovať za svoj koniec.

Pre päťdesiattri  poslancov OĽANO platí navyše aj to vyššie uvedené. Vzhľadom na ich neschopnosť vládnuť ich preferencie padajú závratným tempom a nik nevie kde sa to zastaví. A čo je ešte horšie, vzhľadom na „diagnózu“ predsedu nik nevie kto z nich by kandidoval v ďalších voľbách. Štyritisíc eur mesačne astronomicky prekračuje schopnosti väčšiny zo súčasných poberateľov. Takto to majú zaistené až do roku 2024 a toho sa určite nevzdajú.

So Sme rodina je to podobné. Referencie vzhľadom na zvrátenosť predsedu a neschopnosť zbytku strany padajú s istotou ku dnu a tak je bližšia istota vysokých príjmov až do roku 2024. A pri tejto strane sú pravdepodobne v hre aj iné príjmy, nie len tie z poslaneckých platov. Po najbližších voľbách z toho pravdepodobne nebude nič.

Mohlo by sa zdať, že pre SaS by vzhľadom na vývoj preferencií a ich pozíciu fackovacieho panáka v koalícii bez reálneho vplyvu,  mohol byť dôvod na hlasovanie za predčasné voľby. Omyl, strana je skôr sekta ako liberálna strana a predseda chce byť ministrom za každú cenu. A tak trinásť svedkov Jeho nepustí. Aj keď, ak by boli skutoční liberáli s charakterom, tak by v takejto vláde asi vôbec neboli.

Strana Za ľudí sa snaží niečo urobiť a občas sa im to aj podarí. A tak dúfajú, že to zúčtovanie bude čo najneskôr. Ak by sa výsledky ich práce ukázali ešte pred voľbami, mohlo by im to pomôcť. A snáď sa dovtedy zabudne na to znásilnenie ústavy a rokovacieho poriadku, aké si nedovolil ani Mečiar s Ficom. Takže ani tu nič nebude z hlasov za predčasné voľby.

Ak by ste mali pocit, že týmto blogom chcem naznačiť, že poslankyne a poslanci NR SR sú len neschopní a bezcharakterní hlupáci, tak to nie. Nie celkom.

Pripomenulo mi to scénu z obľúbeného filmu Anjeli a démoni, kde nový Camerlengo (pápežov asistent), po tom čo dal odstrániť toho starého „v tichosti a na našej pôde“, apeluje na hlavného hrdinu, aby bol na cirkev zhovievavý.
Takže buďme aj my zhovievaví na našich poslancov a poslankyne.

„Je pravda, že sa správajú ako neschopní a bezcharakterní hlupáci. Ale to len preto, že ich voliči sú presne takí ako oni.“

 

Teraz najčítanejšie

Juraj Rydzi

projektový manager a projektant v oblasti automatizácie, Mestský liberál a slniečkár.