Denník N

Slovensko.sk

Určite ste si všimli reklamu, ktorá beží posledné dni v televízii. Prezrádza, že ak máte inteligentný občiansky preukaz s čipom môžete cez internet vybaviť všetky potrebné veci, na ktoré by ste museli čakať v úradoch dlhé fronty.

 

Slovensko

Zdroj: Slovensko.sk

Dnešná generácia je úplne iná ako tie predošlé. Doba sa rýchlo mení a s ňou sa mení aj technologická vyspelosť. Ak ste chceli v minulosti oznámiť svojmu priateľovi, ktorý žil stovky kilometrov od vás určitú správu, museli ste napísať list, kúpiť známku, poslať ho poštou a čakať pár dní kým mu príde a ďalších pár dní, kým vám príde odpoveď. Dnes je však doba úplne iná. Elektronizáciou a pokrokmi v technológiách sa vzdialenosť medzi ľuďmi zmenšila. Dnes stačí poslať email cez internet, alebo jednoducho chatovať cez facebook, alebo priamo volať videhovorom cez skype.

Slovensko.sk nás posúva na západ

Pozná to azda každý z nás.. Potrebujem vybaviť výpis z registra trestov, z katastra nehnuteľností, odtiaľ, či odtiaľ, také, alebo hentaké tlačivo. Už len samotná predstava toho dlhého času, ktorý by ste strávili na úradoch je odradzujúca a ešte ten ochotný úradnícky personál.. škoda reči.

Kým v rozvinutých západných štátoch je elektornizácia verejnej správy už pomaly bežnou vecou, u nás sa začína len teraz udomácňovať. Možnosť vybaviť si všetky potrebné úkony, na ktoré by ste inak museli v priestoroch úradov obetovať dlhé hodiny, v pohodlí domova je na nezaplatenie. Stačí otvoriť počítač, zapnúť internet, prihlásiť sa, pohrať sa pár minút a všetko je vybavené.

Čo to je a ako to funguje? 

Projekt www.slovensko.sk je nápadom druhej Ficovej vlády a spadá pod ešte väčší projekt, ktorým je projekt  ESO. Teda reforma a reorganizácia verejnej správy. Pri reforme verejnej správy sa na Slovensku zrušili všetky krajské úrady a ich pôsobnosť a kompetencie sa preniesli na jednotlivé okresné úrady. Projekt ESO ma uľahčiť ľuďom úradný styk, je to niečo ako centralizácia všetkých dôležitých úradov pod jednu strechu.

Slovensko.sk je pokračovaním tohto úspešného príbehu. ESO dostalo všetky úrady pod jednu strechu a Slovensko.sk dostalo všetky úrady do vášho počítača. Ak disponujete novým občianskym preukazom s čipom, automaticky dostávate svoju vlastnú, jedinečnú známku, s ktorou sa môžete na portál prihlásiť. Vzhľad stránky vyzerá veľmi príjemne a na rozdiel od úradov – vľúdne. Už od začiatku sa Vás bude snažiť nasmerovať tam, kam potrebujete. Na výber sú dve možnosti – Občan a Podnikateľ.

slovensko

Zdroj: Slovensko.sk

Občan

Ako prvé uvidíte tri sekcie – Životné situácie, Agendy a Služby.
 Sekcia „Životné situácie“ je praktický pomocník pre bežného človeka, ktorý potrebuje zmeniť trvalý pobyt, vybaviť občiansky preukaz, alebo prihlásiť auto do evidencie.
Sekcia „Agendy“ pomôže ľuďom, ktorí hľadajú informácie o zamestnaní (hľadanie, strata, práva), financiách a hospodárstve, zdravý, alebo o vzťahu občana a štátu.
 Sekcia „Služby“ je zoznamom služieb, o ktoré môžete požiadať štát. Napríklad Služba všeobecnej agendy, podanie na Slovenskú obchodnú inšpekciu, alebo overovanie dokumentov.

Podnikateľ

Delí sa do rovnakých sekcií – Životné situácie, Agendy a Služby.
Sekcia „Služby“. V tejto sekcii sa ukrývajú rôzne užitočné služby od štátu smerom k podnikateľovi. Napríklad Služby živnostenského registra, informácie a služby pre exportérov, alebo návrh na zápis, zmenu, alebo výmaz z obchodného registra.
Sekcia „Životné udalosti“ ponúka podnikateľom možnosť registrácie živnosti, právnickej osoby, alebo aj informácie o tom, ako začať podnikať a čo je k tomu potrebné.
Sekcia „Agendy“ obsahuje jednoduché, ale pri tom veľmi dôležite kolonky, v ktorých by mal mať prehľad každý podnikateľ – dane, zamestnanie, podnikanie, životné prostredie a EÚ.

Na záver

Cieľom projektu www.slovensko.sk je zjednodušiť a priblížiť úradné veci ľuďom 21.
storočia. Je jasné, že momentálne nepatríme medzi technologicky najrozvinutejšie štáty sveta, ale predsa sa snažíme o inovácie a vylepšenia aj v našom systéme verejnej správy. Reforma ESO ušetrila v štátom rozpočte milióny eur, čo slúži tejto vláde ku cti. Nie lenže pomôže ľuďom  vybaviť väčšinu úradných záležitostí, ale tak isto podporí podnikateľské prostredie na Slovensku. Projekt Slovensko.sk ušetrí aj Vám určite nejaké tie eurá, kopec času a nervov.

Teraz najčítanejšie

Igor Melicher

Podpredseda Mladých sociálnych demokratov (MSD). Politológ. Sociálny demokrat. Ľavičiar. Pokrokový. Školstvo. Veda, výskum a technológie. ;)