Denník N

O týždeň sú tu testy

Konkrétne 2,6 milióna kusov. O ďalší týždeň tu môže byť ďalších 2,6 milióna, ak sa vláda uznesie, že ich treba. Tiež navrhnem vláde, aby ma poverila štandardným spôsobom obstarať dostatok ďalších testov, spoľahlivejších a lacnejších ako sú tie doterajšie. Avšak len so správnym zadaním, ktoré napíšu experti z Ministerstva hospodárstva. Toľko na úvod.

Mrzí ma, že s takouto lapáliou sme otravovali verejnosť, no niekedy sa inak nedá. Testy by malo nakupovať Ministerstvo zdravotníctva alebo vnútra. Tak vraví nielen kompetenčný zákon, ale aj zdravý rozum a tak sa aj pôvodne malo stať. Dňa 9.11. poveril Ústredný krízový štáb obstaraním testov Ministerstvo vnútra. Desať dní sa nestalo nič a 19.11. bolo touto úlohou poverené pre zmenu Ministerstvo hospodárstva. Tomu som sa prirodzene bránil, no boli sme prehlasovaní. Za tento nezmysel hlasovali všetci ministri za OĽaNO, Sme rodina a hnutia Za Ľudí.

Ďalších 17 dní, do 7.12. trvalo, kým sme dostali riadne zadanie. Nie je pravda, ako sa niektorí komentátori domnievajú, že stačili dva telefonáty. Telefonátov aj stretnutí bolo mnoho. Koho to zaujíma detailne, môže si to prečítať v maile, ktorým som informoval o nákupe testov členov vlády, aj premiéra. Napriek detailnému vysvetleniu tvrdí Igor Matovič naďalej, že testy nakupujem od 19. novembra, no to jednoducho nie je pravda.

Medzičasom je zmluva podpísaná, s tým istým dodávateľom ako prvý krát, firmou Eurolab Lambda, lebo testy SD Biosensor sú odskúšané a pre krátkosť času sme nechceli riskovať. Totiž, ani piate zadanie z Ministerstva zdravotníctva nebolo správne. Testy sú dokonca o 55 centov drahšie, čo sa žiaľ nedalo zmeniť ani po telefonátoch s kórejským veľvyslancom a jeho kontaktovaní priamo výrobcu. Hold, dopyt a ponuka fungujú vždy a všade. Verím však, že testy nakúpené v riadnom výberovom konaní s riadnym zadaním už budú lacnejšie.

Avšak, jedno ako, testy tu budú o týždeň. A ešte raz toľko testov o dva týždne. Teraz, keď sme si to už nacvičili, tak ich môžeme mať “do nemlátom”. Otázka je, čo s nimi. A práve na to potrebujeme plán. Napríklad Semafor zdravia. Igor Matovič ma poveril jeho napísaním, to sa aj stalo. Žiaľ, bez čo len prečítania ma s ním poslal do Mongolska. To je večná škoda, lebo sme stratili drahocenných 5 týždňov. Keby sme ho totiž boli prijali a podľa neho plošne testovali vždy čierne okresy, neboli by sme na tom tak zle. Viď príklad Oravy.

 

(Foto: Perex, a.s.)

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.