Denník N

Ako budem spomínať na rok 2020

Od predvolebnej kampane, cez skladanie novej koalície, vízie veľkej zmeny, očisty od mafie, po budovanie dôvery občanov v právny štát a to všetko počas najťažšieho obdobia, aké sme zažili od konca druhej svetovej vojny.

Rekapitulácia tohto roka je to, čo mi posledné dni prebieha hlavou. To, aký bol začiatok roka 2020 náročný, nie je nič v porovnaní s jeho pokračovaním a vypuknutím pandémie v našej krajine.

Predvolebná kampaň dala poriadne zabrať. Vkladali sme do nej všetku energiu s jasným cieľom, vyhrať voľby. S výsledkom, aj keď musím priznať, že naše očakávania boli väčšie, sme spokojní. To čo nás tešilo najviac bol fakt, že môžeme začať naplno realizovať všetky naše ciele, ktoré sme počas kampane sľubovali. Spustenie pomoci pre podnikateľov a zníženie byrokracie, ktoré nesú názov Kilečko 1 a Kilečko 2, zmena dôležitých zákonov týkajúcich sa reformy školstva, justície a prokuratúry a opakované akcie NAKA pri zadržaní páchateľov trestnej činnosti sú úspechy, na ktoré sa popri pandémii často zabúda.

Po údere prvej vlny Covid19 sme si začínali byť vedomí toho, aké bude mať táto pandémia dopady na všetky oblasti spoločenského života. Nebolo to jednoduché. Situácia bola náročná tak v oblasti riadenia štátu, ako aj v cestovnom ruchu, gastronómii a ďalších segmentoch, ktorých sa pandémia dotkla najviac. Môj cieľ bol jasný. Akoukoľvek formou sa snažiť pomôcť utlmiť ekonomické dopady a oblasti opätovne naštartovať. Kampaň po Slovensku s názvom „Podporme cestovný ruch na Slovensku“ prebiehala úspešne, no pomoc pre túto oblasť prišla príliš neskoro, na čo som od začiatku upozorňoval a absolvoval niekoľko stretnutí za účelom jej urýchlenia.

Keď sa opatrenia uvoľňovali a my sme mohli opäť voľnejšie dýchať, udrela druhá vlna v plnej sile. Drastickejšie a ráznejšie, ako to bolo počas tej prvej. Čelíme nárastu obetí a čoraz viac si uvedomujeme, že sa nejedná o žiadnu jednoduchú chorobu. Tento vírus tu s nami bude do času, kým nebude väčšina občanov zaočkovaná a chránená.

Na tento rok budem spomínať s pokorou, obdivom, úctou, rešpektom a vďakou. Skláňam sa pred všetkými občanmi, ktorí poctivo dodržiavajú opatrenia, aj keď toho majú už plné zuby, všetkými zdravotníkmi, ktorí sa denne starajú o chorých, nakazených aj napriek tomu, že majú doma svoje rodiny. Hasičov, policajtov a vojakov nevynímajúc, ktorí ochotne a s nasadením pokračujú, lebo veria, že sa to čoskoro skončí.

Neberiem tento rok, ako najhorší. Pozerám sa na neho, ako na rok plný nových výziev, ktorým sme nečelili sami, ale dodnes im čelia ľudia po celom svete.

Do toho nového poďme s odhodlaním, že to všetko onedlho skončí, ak vydržíme, ustojíme to a budeme naďalej zodpovední. Len tak dovedieme tento boj úspešne do konca.

Teraz najčítanejšie

Milan Laurenčík

... na zaslúženom dôchodku.... Bývalý podpredseda NRSR a člen Zahraničného výboru NR SR a Osobitného kontrolného výboru NR SR pre kontrolu NBÚ. Bývalý podpredseda ŽSK, poslanec a predseda Komisie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a životného prostredia Zastupiteľstva ŽSK. Od 2014 do 2016 starosta obce Terchová. ... zasadzujem sa o rozvoj regiónov, v ktorých bude radosť žiť....