Denník N

Slovenské zdravotníctvo v roku 2020

ilustračné foto pixabay.com
ilustračné foto pixabay.com

Ešte začiatkom roka sa zdalo, že sa konečne v našom zdravotníctve začne niečo meniť. Potom prišla korona a nový minister a nielenže sa nič k lepšiemu nezmenilo, ono je to ešte horšie. Hoci nie za všetko zlé môže korona a nový minister. Ale toho, za čo skutočne môžu je naozaj dosť.    

Začiatok roka sa niesol v znamení kritiky nového rozpočtu, nižších platieb za poistencov štátu a nedofinancovania zdravotníctva. Táto obohratá platňa sa u nás začiatkom roka púšťa už 30 rokov  v nádeji, že sa niečo zmení.

V januári naši súdruhovia z NDR zo starej vládnej garnitúry nemali ani potuchy o tom, že po voľbách dovládnu, ale ani o tom, že  tu v marci bude nejaká korona. Niektorí to možno vedeli už vo februári, ale tajili to tak dobre, ako zásoby  v Štátnych hmotných rezervách, takže väčšina pracujúceho ľudu o ničom nevedela. V tomto šume asi nevzbudila veľkú pozornosť správa, že štát zablokoval 16 miliónov eur Pente za súdne trovy pre zákaz zisku a ani to, že sa  hľadal nový šéf ÚDZS alebo že VšZP začala dávať mastné pokuty všeobecným lekárom za predpisovanie liekov, indikovaných  špecialistami, čo nakoniec museli riešiť  najvyšší predstavitelia oboch zainteresovaných strán.

Vo februári vtedajší zastupujú minister zdravotníctva, ktorý vie lepšie riadiť bager ako MZ vyhlásil, že skelet nemocnice Rázsochy je už zbúraný. Vláda a parlament len kúrili a svietili a tak vyzerali aj prípravy na najhoršiu pandémiu v novodobých dejinách sveta, ktorá nás naplno zasiahla v čase výmeny politickej garnitúry. Keď nová vláda v marci zistila, že sklady ŠHR sú prázdne, kompetentní začali hľadať ďalej a našli zlaté tehličky. Najznámejší slovenský Kajetán putoval do basy, v ktorej sedí doteraz.

A potom to vypuklo. Začala sa koronakríza a prišiel nový minister zdravotníctva. Ani kríza, ani minister sa doteraz nechystajú odísť a kedy sa tak stane, nikto nevie. Ambulanciám padli tržby a o ochranu pred bankrotom dokonca požiadala aj firma, ktorá dovtedy ryžovala na CT a MR vyšetreniach.

V marci sme mali 10 pozitívnych na Covid -19 a zatvárali sa bary, lyžiarske strediská, všetky tri medzinárodné letiská, dokonca cez víkend aj nákupné centrá. A čo sme urobili, keď sme mali pred Vianocami stovky a tisíce prípadov?  Nechali sme všetko otvorené. NCZI začína informovať o novom víruse. A v septembri muselo priznať hacknutie serverov a databázy Moje e-zdravie. Údaje klientov v súvislosti s testovaním na Covid-19 vraj zneužité neboli, ale tomu neverí asi ani ten, čo žerie seno.  Napokon toto bol tiež asi jeden z dôvodov, prečo o pár mesiacov riaditeľ NCZI vo funkcii skončil. Z iniciatívy zdravotníkov vznikla  aplikácia Zostaň zdravý, avšak jej využitie nakoniec nebolo také, ako sa očakávalo. Bol vyhlásený núdzový stav pre celé zdravotníctvo. Odvolaná bola generálna riaditeľka VšZP a vzápätí nasledoval taký transparentný konkurz na jej miesto, aký sme na Slovensku už dávno nevideli.

Vízie alebo skôr vidiny nového ministra zdravotníctva v rámci vykonávania skríningových vyšetrení boli také, že ich budú môcť vykonávať aj sestry, dokonca aj lekárnici. Našťastie nič z toho sa doteraz nenaplnilo.

Lekári začali ordinovať online a poisťovne im v tom začali všemožne pomáhať. Všeobecní lekári si vraj vďaka telemedicíne privyrobili. O špecialistoch sa to rozhodne povedať nedá.

Súkromné laboratóriá sa pripravujú na zvyšovanie tržieb a v nemocniciach pripravujú červené covid zóny. Ambulantní lekári sa obávajú mobilizácie, ku ktorej našťastie doteraz neprišlo, ale čo nebolo, môže byť. Lekárov v parlamente po voľbách ubudlo. Nemocniciam v apríli hrozil kolaps, ktorý sa nakoniec podarilo akýmsi zázrakom odvrátiť. V tomto covidovom chaose iste zanikla správa, že slovenskí ortopédi dosahujú výsledky na európskej úrovni a počtom operácii bedrového a kolenného kĺbu sa radíme k vyspelým krajinám EU. Odtiaľ však prišla aj zlá správa. Európska komisia konštatovala, že ÚDZS pri výberových konaniach na ZZS nepostupoval v súlade e európskou smernicou, čo stálo miesto riaditeľa ÚDZS. Našťastie aspoň transplantácie krvotvorných buniek prebiehali podľa plánu.

Na MZ SR sa začali realizovať personálne zmeny, vraj nová organizačná štruktúra v ktorej zostala tuším len Zuzana Eliášová. A takmer kompletne sa rozpadol Inštitút zdravotnej politiky. Zato však vznikol nový odbor duševného zdravia. Menili sa riaditelia nemocníc. Ich funkcie prevzali lesníci, automechanici a sklári. Novovymenovaný riaditeľ nemocnice v Poprade po nezvládnutí situácie požiadal o uvoľnenie z funkcie. No, aspoň jeden, ktorý si uvedomil, kde je sever.

Krízovými štábmi a pandemickými komisiami začal otriasať protipandemický plán, ktorý ako jednotný dokument, ktorého by sa držali všetci, nebol prijatý. Pandémia, teda  hnusoba,  nie a nie poslúchnuť facebookové výzvy premiéra na odchod. A pomôcť jej odchodu nemá kto. Zdravotníci sú vyčerpaní a nových s čerstvými silami niet. Ešteže dostali aspoň zvýšenie príplatku za prácu v covid zóne, lebo ten pôvodný bol 70 centov. Asi ho väčšina zdravotníkov dávala na charitu.

Univerzitná nemocnica Martin zvýšila náborový príspevok pre sestry, ale tých akosi niet. Národný  krízový klinický tím MZ bol zrušený a jeho úlohu prevzalo Krízové koordinačné centrum.

Minister zdravotníctva bol v septembri v izolácii. Ale veľmi rýchlo sa z nej vrátil a stále pracuje. Do očkovania nechce nikoho nútiť.

Rozhodlo sa o odmenách pre zdravotníkov pracujúcich v prvej línii boja s hnusobou. Každý dostal v priemere necelé euro na hodinu a reálne ich uvidel asi o dva mesiace. O pár mesiacov na to chcelo MZ rapídne zvýšiť pokuty poskytovateľom zdravotníckej starostlivosti až na 100 000 €. Našťastie tento návrh zatiaľ zostal iba návrhom.

Na „Dušičky“ sa začali najväčšie antigénové testovacie manévre Armády SR pod velením premiéra, hoci jej vrchným veliteľom nie je, ale asi v detstve ním chcel byť.

Na demonštrácii v novembri proti vláde a opatreniam proti pandémii rečnil MUDr. Peter Lipták,  „respektovaný slovenský lékař“, ako ho nazvali české médiá. Pravidelne vypúšťa jeden hoax za druhým a napriek tomu, že polícia o tom vie, nič s ním nerobí.  MZ SR podáva trestné oznámenie na portál Bádateľ. Neodporúča nariaďovať pracovnú pohotovosť všeobecným lekárom, ktorých v rámci pandémie zavalila ďalšia administratíva. Našťastie hromadne nepovolávali ani špecialistov a sestry až na zopár výnimiek.

Na druhý sviatok vianočný, teda deň pred spoločným začiatkom očkovania v EU, bol zaočkovaný prvý Slovák a po ňom ďalší prví a prví. Kedy príde na tých posledných, nikto nevie. Už malo fungovať 25 očkovacích centier, zatiaľ fungujú ledva štyri.  Takže asi tá hnusoba od nás len tak ľahko neodíde a ak načas odíde, ona sa určite zas vráti, lebo v žiadnom okolitom štáte jej vláda nepripravila také skvelé podmienky, ako u nás.

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.