Denník N

12 moderných predsavzatí pre nových lídrov v roku 2021

Keď som si takto pred rokom pripravovala hodinu angličtiny pre svojich študentov – manažérov, tak som narazila na 10 TOP predsavzatí pre lídrov v roku 2020 od Sally Percy. Nechala som sa nimi viesť a v roku 2020 sa mi podarilo vydať moju tretiu knihu, ktorej som dala názov „9 princípov moderného človeka Uč sa veď!“, uspieť s dvoma medzinárodnými projektami Erasmus+, previesť môj tím cez hlbokú krízu a dať dokopy tím férových a tvrdo pracujúcich podnikateľov na Slovensku, s ktorými sme jasne vykročili na cestu spoločného rozvoja. V tomto článku vám ponúkam 12 najdôležitejších odkazov pre nových lídrov v roku 2021.

Ako jedna z lídrov, ktorá si zvolila 10 Top predsavzatí pre lídrov v roku 2020 od Saly Percy,  som sa rozhodla ich rozvinúť do 12 moderných predsavzatí pre nových lídrov v roku 2021. Prepojila som ich s odkazom obsiahnutým v mojej knihe “9 princípov moderného človeka Uč sa a veď!”, ktoré vám môžu poskytovať lano vo chvíľach, keď budete musieť prejsť cez roklinu a riziko tohto kroku sa bude zdať neprekonateľné. Stojí za to ísť za hlasom svojho srdca. Stojí za to bojovať za seba a svoje sny. Stojí za to byť sám sebou a uvedomovať si svoj vplyv na tento svet.

Rada by som ich venovala aj pamiatke na môjho lídra vo svete jazykového vzdelávania, jedného z mojich najväčších priateľov, spriaznenú dušu a skutočnú legendu vo svete výučby anglického jazyka, Jimovi Wrightovi, bývalému riaditeľovi Pilgrims teacher training, ktorý vo svojom poslednom poste na FB napísal: “Pamätajte si, priatelia, veci, čo sa Vám stanú, vo vás možno zanechajú jazvy, ale tie Vás nemusia definovať.” Jedna z jeho najlepších rád, ktorú mi kedy dal počas svojho života bola ale v rozhovore pre moju knihu I CHOOSE because it´s my life:

„My všetci máme schopnosť a právo si voliť to, ako sa cítime! Často na to zabúdame a často si myslíme, že veci, ktoré sa nám dejú, nie sú našimi voľbami, a preto strácame nad nimi kontrolu. Môžeme si ale ZVOLIŤ to, ako sa pri nich cítime. Tu je jeden príklad – keď mi diagnostikovali moju chorobu s obličkami – samozrejme, že by som si ju nikdy nevybral – tak by bolo jednoduché povedať, že to nebola moja voľba, a tak nad ňou nemám žiadnu moc. I napriek tomu si však MOŽEM zvoliť cítiť sa skvele a žiť s ňou aj s tým, čo sa deje s mojim telom. Ja si volím to, ako sa cítim, nie moja choroba! Práve preto som to ja, kto plne rozhoduje o tom, ako sa CÍTIM vo  svojom živote. Vždy vravím, že ak si NEZVOLÍŠ to, ako chceš prežiť svoj život, niečo menej príjemné si vyberie teba!”

Ďakujem ti, Jim! Nech žijeme a cítime TO a TAK, ako si to zvolíme v roku 2021!

  1. Znázornite si svoj cieľ

„Vyberte si a zapíšte si to, čo je pre vás zásadné z dlhodobého hľadiska. Vaša “zlatá rybka” je ten veľký krok, ktorý sa dlhodobo zamýšľate urobiť, no máte pred ním rešpekt. To zásadné musí byť na prvom mieste,“ vraví Juraj Málik v jeho manažérskom diári Zlatá rybka.

Tento diár som si kúpila minulý rok a nasledovala som tak 10 Top predsavzatí pre lídrov v roku 2020 od Saly Percy, v ktorých navrhuje, aby sme si vytvorili víziu nášho života a rozmýšľali nad cieľmi, ktoré v ňom chceme dosiahnuť. „Jasné zameranie sa na cieľ je prvým krokom k jeho dosiahnutiu. Ak si predstavíte jasne čo chcete dosiahnuť, vytvoríte si z toho obrázok a precítite radosť a odmenu spojenú s jeho dosiahnutím pre seba a druhých, oveľa pravdepodobnejšie ho dosiahnete,“ vraví Patricia Peyton, autorka knihy Physical Intelligence a riaditeľka tréningového centra Companies in Motion”.

Ak sa rozhodnete používať 9 princípov moderného človeka Uč sa a veď! vo svojom živote v roku 2021, ujasnite si vopred svoje osobného hodnoty a piliere, v ktorých sa ukotvíte a ktoré Vám pomôžu zvládnuť akúkoľvek prekážku na ceste.

Život sa rodí v predstavách a energia pozornosti človeka, jeho vytrvalosť, zanietenosť a odvaha mu pomáhajú zrealizovať sny na skutočnosť. Teraz je čas na krok vpred. Predstavte si, že na svete je možné všetko.

  • Ako vyzerá váš život v tejto predstave?
  • Čomu venujete svoj čas v tejto predstave?
  • Pre koho pracujete v tejto predstave?
  • Komu je vaša práca na prospech v tejto predstave?
  • Čo chcete za sebou chceli zanechať v tejto predstave?
  • Môžete si túto predstavu nakresliť?
  • Ako sa cítite pri tejto predstave?
  • Aké iné otázky máte teraz na mysli? Zapíšte si ich a odpovedzte na ne.

Juraj Málik tiež navrhuje, aby sme si zoradili najdôležitejšie priority od 1 do 12. “Porozmýšľajte o aktivitách, akciách a výsledkoch, ktoré Vás budú najviac zaujímať. Buďte špecifický – určite si poradie dôležitosti.”

Táto vízia obohatená o priority pre rok 2021 vás bude viesť počas vášho života a každé jedno rozhodnutie na ceste budete tak robiť v súlade s ňou. Tento krok vám vytvorí kontext pre implementáciu 9 princípov moderného človeka Uč sa a veď!.

  1. Majte silu uskutočniť nemožné

Keď ti stojí niečo v ceste, neboj sa s tým popasovať. Urob to, čo cítiš a vnímaš, že je správne. BUĎ ODVÁŽNY/-A (1. princíp Learn & Lead).

„Sila, ktorá vás priviedla do súčasnej prominentnej pozície a zodpovednosti lídra – tá sila je zdrojom vášho úspechu minulosti – dnes vás zastavuje pred uskutočnením nemožného vo vašom živote a vo vašej práci. Cesta k novej sile je úplne a zámerne “znovu-objaviť” samého seba: podstúpiť riziko straty úspechu, ktorým ste sa stali pre zaktivovanie sily uskutočniť nemožné,” hovorí Tracy Goss, autorka knihy The Last Word on Power.

Keď som čítala tento text v roku 2012, tak som ho nedokázala úplne pochopiť. Dnes, po pár rokoch a objavení ostrova “Learn&Lead Discovery Island”, s jeho obsahom môžem jednoducho len súhlasiť. Jediná cesta vpred pre úspešných lídrov je znovu-objaviť samého seba a povýšiť tak svoju existenciu na tomto svete na novú úroveň.

Je tiež dôležité pochopiť odkaz Winstona Churchilla, v ktorom hovorí: „Treba odvahu na to, aby ste sa postavili a rozprávali, treba odvahu však aj na to, aby ste si sadli a počúvali.”

Akoby ste sa mohli stať fasilitátorom procesu, za ktorý ste v konečnom dôsledku zodpovedný? Akoby ste mohli viesť svoj tím naučiť ich prevziať zodpovednosť, a pritom si užiť každý jeden krok na ceste? Akoby ste mohli podporiť a povzbudiť každého jednotlivca vo svojom tíme k tomu, aby začal používať 9 princípov moderného človeka Uč sa a veď! potom, ako si spolu vytvoríte vytýčenú víziu, ktorá prinesie radosť a potešenie každému z vás?

  1. Rátajte s každým jedným človekom

Neváhaj, pretože čím skôr sa do toho pustíš, tým máš väčšiu šancu uspieť. BUĎ AKČNÝ/- Á (2. princíp Learn & Lead).

Začnite a pristupujte k sebe s úctou a rešpektom. Nech máte naplnené všetky dni súcitom, vitalitou a starostlivosťou o ľudí vo vašom okolí – členov vašej rodiny, priateľov, kolegov – na akejkoľvek pozícii aktuálne sú, ako aj voči každému ďalšiemu človeku, s ktorým sa dostanete do kontaktu počas dňa. „Buďte tou zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete,” navrhuje Mahatma Gandhi. Nepremárnite ani jednu minútu svojho života len preto, lebo vám niekto nepovedal, čo treba robiť. Robte to, čo má pre vás význam a uvidíte, čo sa stane.

Juraj Málik, úspešný podnikateľ a autor knihy Ťahák na úspech nájdeš vo svojej ruke nám dáva radu, ako byť ľudskejší a zamerať sa na ľudí v práci: „Keď mám s niekým stretnutie, pohodlne sa posadím, upokojím svoju myseľ a sústredím sa na danú osobu. Cieľom je lepšie porozumieť, pochopiť ju, precítiť. Ale aj klásť doplňujúce otázky a povzbudzovať dotyčného, že postupuje správne. Je to zároveň veľké dobrodružstvo objaviť kúzlo tohto človeka (určite ho má).”

Ako to ale môžete ešte viac rozvinúť? Pristupujte ku každému človeku individuálne, uistite sa, že venujete čas tomu, aby ste spoznali jeho túžby, potreby a talent. Staňte sa lídrom, ktorý sa stará o druhých a chápe skutočnú hodnotu ľudí. Venujte čas a dajte im podporu, keď budú zápasiť s ťažkým obdobím v ich živote. Buďte tým, komu budú dôverovať a budú si priať nasledovať, nakoľko budú vnímať, že vám na nich skutočne záleží ako na osobe, ktorá má schopnosť cítiť, myslieť, učiť sa a chcieť zanechať po sebe svedectvo.

  1. Vylepšite pracovné skúsenosti pre druhých

Tvoja iniciatíva možno vzbudí záujem u podobne zmýšľajúcich ľudí. Sám síce dokážeš veľa, spoluprácou však oveľa viac. BUĎ TÍMOVÝ/-Á (3. princíp Learn & Lead).

Ako je uvedené v  10 Top predsavzatiach pre lídrov v roku 2020 od Saly Percy: „Každý líder by mal prísť na to, ako dramaticky vylepšiť moderné pracovné skúsenosti tak, aby ľudia robili to najlepšie, čo dokážu a užívali si pri tom každú sekundu,” hovorí Chris Dyer, expert na výkonnosť, rečník a autor The Power of Company Culture.

Na základe tohto pevne verím, že prístup zameraný na človeka, jeden z pilierov inovácie Learn & Lead, nás bude viesť v ústrety novým obchodným príležitostiam a pocitom šťastia všetkých zainteresovaných strán. Uistite sa, že sa zameriate na „vytváranie systémovej inteligencie vo vašej spoločnosti, ktorá vám umožní rozvinúť líderstvo u hocikoho,” hovorí Adrian Underhill, vyhľadávaný rečník, editor série kníh pre učiteľov Macmillan Books for Teachers, autor Sound Foundations: Learning and Teaching Pronunciation a poradca pri tvorbe nového slovníka Macmillan English Dictionary.

  1. Prepojte sa sami so sebou

V bludisku možných riešení počúvaj svoje srdce. A pamätaj, že treba dôverovať svojej intuícii. BUĎ INTUITÍVNY/- A (4. princíp Learn & Lead).

„Ten, kto sa pozerá von, sníva. Ten, kto sa pozerá do vnútra, sa prebúdza,” vraví Carl Gustav Jung. Je najvyšší čas, aby ste sa opätovne spojili s vašim vnútorným svetom, pred tým, ako sa spojíte s druhými. Je nevyhnutné, aby ste počas vášho kľúčového rozhodovania počúvali svoj vlastný vnútorný hlas.

Intuícia je definovaná ako schopnosť porozumieť niečomu inštinktívne, bez potreby vedomého zdôvodňovania. 21.storočie nás pozýva k tomu, aby sme sa otvorili tejto vrodenej schopnosti každého človeka a uspeli tak vo veciach, kde sa nám to pred tým nikdy nepodarilo. Potom, ako ste s odvahou vykročili na novú životnú cestu, môže sa okolo vás postupne začať tvoriť malý tím podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorí sa k vám na ceste pridajú. Keď budete počúvať svoju myseľ a nasledovať svoje srdce (intuíciu), tak prežijete nové skutočnosti v roku 2021.

  1. Dôverujte druhým

Možno nie všetko pôjde hneď tak, ako si by si si predstavoval/a. Ak narazíš na prekážky, spomaľ a počúvaj. BUĎ OTVORENÝ/-Á (5. princíp Learn & Lead).

„V časoch falošných správ, hlbokých lží, porušovania dát a neférového používania osobných údajov, budú dôvera a transparentnosť stále dôležitejšie a hodnotnejšie …obchodné značky, ktoré budú chcieť prežiť, budú musieť dokázať, že narábajú s našimi údajmi o správaní, kontexte a emóciách správne,” hovorí profesor Steven Van Belleghem, expert na zameranie sa na zákazníkov v digitálnom svete a autor knihy Customer The Day After Tomorrow 10 Top predsavzatiach pre lídrov v roku 2020 od Saly Percy.

Keď tento prístup aplikujeme do prostredia vzdelávania, musíme sa naučiť dôverovať nášmu tímu a nechať ich rozvinúť potenciál našich detí. Prostredie na školách sa musí zmeniť tak, aby inšpirovalo tak samotný pedagogický zbor, ako aj ich deti, objavovať svet navôkol. „Dnes vzdelávame žiakov pre budúcnosť v školách z minulosti,” hovorí profesorka Gabriela Lojová z Univerzity Komenského v Bratislave a tiež autorka knihy Učme cudzí jazyk efektívnejšie: Prístup zameraný na žiaka. Nabáda učiteľov k tomu, aby sa stali fasilitátormi, ktorí umožňujú rozvinúť výchovno-vzdelávací proces v triede a personalizujú svoje učivo, nezávisle na tom, aký predmet učia. Učitelia potrebujú ukázať svoj skutočný záujem o potreby svojich žiakov/študentov a osloviť ich s rešpektom a láskou.

„Ako môžete dovoliť svojmu tímu rásť a stať sa kompetentnými v organizácii, ktorá podporuje seba rozvoj? Ako sa môže stať manažér učiteľom a inšpirovať druhých k tomu, aby sa učili jeden od druhého? Pre manažéra je pri procese transformácie pracovného prostredia rozhodujúca dôvera,” tvrdí Valerie Demange, HR manažérka v PSA Groupe Slovakia.

  1. Buďte majiteľom svojho času a používajte ho rozumne

Keď budeš v pokušení vzdať sa, spomeň si na dôvod, prečo si začal. Vytrvaj vo chvíľach, v ktorých by to iní už vzdali. BUĎ VYTRVALÝ/-Á (6. princíp Learn & Lead).

„Mám nástroje na prežitie a na to, aby som bol blízko k druhým, aby som bol produktívny/a, nachádzal zmysel a poriadok vo svete ľudí a vecí mimo mňa,” ponúka Virginia Satirová, americká psychologička vo svojej básni Sebaúcta.

Najprv sa uistite, že dokážete pomenovať nástroje na riadenie svojho života, ktoré vyživujú vašu vytrvalosť a pomáhajú vám dostať sa bližšie k stavu vášho bytia, kedy sa cítite ocenený. Vážte si čas, ktorý máte a vyberajte si aktivity múdro.

Čo vám denne pomáha zvládať náročné úlohy? Čo by sa stalo, keby ste jednoducho nechali odísť všetky vaše neúspechy, ktoré vás brzdia a zabraňujú vám posunúť sa vpred? Aké pocity vám prinášajú tieto myšlienky? Ako by ste si mohli pomôcť v aktivovaní vášho tvorivého potenciálu?

Zvedavosť a kreativita sú super schopnosti na pracovisku v 21. storočí. Na ich vybudovanie je potrebné sa naučiť chrániť svoj vzácny čas. „V tomto čase digitálnej transformácie je ľahké si myslieť, že technológie sú kľúčom k efektívnosti, ale začnite si uvedomovať, čo vám pomáha šetriť čas a čo vám ho berie. Vybudujte si inštinkt pre digitálnu všímavosť, začnite si uvedomovať a chápať svoj čas, ktorý trávite online a prevezmite kontrolu nad svojou digitálnou duševnou pohodou. Budovanie pozitívnej digitálnej identity je nevyhnutnou súčasťou hľadania spôsobu, ako narábať s časom múdro a produktívne v roku 2021,” hovorí Vicki Plant, online lektorka, koučka a líderka.

8. Nasmerujte svoje emócie tým správnym smerom

„Nezáleží na tom, čo sa rozhodnú lídri urobiť – či už je to tvorba stratégie alebo mobilizácia tímu do akcie – ich úspech záleží od toho, ako to urobia. Dokonca aj vtedy, keď všetko ostatné urobia správne, ak lídri nezvládnu túto základnú úlohu nasmerovať svoje emócie tým správnym smerom, nič nebude fungovať tak dobre, ako by malo,” hovorí Daniel Goleman, vyhľadávaným rečník a autor knihy The New Leaders: Transforming the Art of Leadership.

Emócie riadia naše činy a je najvyšší čas naučiť sa chápať, čo nám komunikujú. Sú neviditeľnou súčasťou transformačného procesu, ktorého sme dnes všetci súčasťou.

Na to, aby sme stransformovali svet, musíme najprv stransformovať seba. Budeme sa musieť zaangažovať do “radikálnej spolupráce”, ako tvrdí James Tamm – odísť od súťaživosti a prijať voči sebe výzvu na integráciu systémov, ktoré ovplyvnia naše kolektívne zdroje (James Tamm, Radical Collaboration. Harper Collins, 2005).

Potenciál 9 princípov moderného človeka Uč sa a veď! je založený na fakte, že môže pomôcť lídrom k tomu, aby sa stali súčasťou svojho tímu a viedli ich počas procesu tvorby lepšej a hodnotnejšej reality.

  1. Učte sa viac o spôsobe, ako sa učíte vy a ostatní

Tvoja cesta je možno plná prekvapení, ktoré ťa učia spoznávať seba, druhých i svet. Ešte sa možno máš čo učiť a potrebuješ čas. BUĎ TRPEZLIVÝ/-Á (7. princíp Learn & Lead).

Teória viacnásobnej inteligencie podľa Howarda Gardnera hovorí o tom, že inteligentní sme všetci, je len potrebné nájsť to, ako sme inteligentní. Na to, aby ste rozvinuli nového lídra, je potrebné, aby ste si rozvinuli svoju interpersonálnu inteligenciu, ktorú opisuje Gardner ako „vysoko rozvinutá forma tejto inteligencie sa dá nájsť u náboženských alebo politických lídrov, akými sú Mahatma Gandhi, u zručných rodičov a učiteľov, u jednotlivcov, ktorí pracujú v profesiách ako terapeuti, poradcovia alebo šamani. Pre tento typ inteligencie je kľúčová schopnosť počúvať to, čo  vám človek skutočne hovorí (na rozdiel od toho, ako to možno skreslene vnímate vy), rozvinúť si dobrý vzťah s touto osobou a byť pripravený trénovať vyjednávanie a presviedčanie.”

Prečo by ste nezvážili vašu účasť na tréningu pre učiteľov, ktorí sa rozvíjajú v zručnostiach potrebných pre 21. storočie? Aký úžitok by ste mohli mať z účasti na tréningu s ľuďmi, ktorí formujú našu budúcu generáciu? Ako sa môžeme učiť a rozvíjať spolu pre potreby dnešnej spoločnosti?

10. Oceňte každé jedno ráno

Tvoj život je dar a tvoja prítomnosť na tomto svete má svoj účel. Ďakuj za každé nové ráno, ktoré ti prináša šancu byť a tvoriť. BUĎ VĎAČNÝ/-Á (8. princíp Learn & Lead).

Pre dosiahnutie úspechu je potrebné, aby bola vaša vízia jasná. Každý deň máte príležitosť priblížiť sa k vášmu mentálnemu obrázku, ktorý vás ženie vpred. „Jasnosť je prameňom autentického vodcovstva a vysokého výkonu. Umožňuje nám byť prítomnými v danom momente a mať radostný zážitok zo života. Vnímanie zmyslu života, smerovanie a podnikateľský duch sú prirodzenou súčasťou ľudí s jasnou hlavou. Takisto šťastie, sloboda, bezpečie, láska, istota a pokoj mysle,” hovorí Jamie Smart, autor knihy The Little Book of Clarity.

Jamie Smart ďalej vysvetľuje: „Jasnosť sa rovná kapacita mínus znečistenie”. Nájdite si čas na zistenie, čo toto znečistenie znamená. „Tak ako robotníci v závode si musia udržiavať svoje náradie čisté a dobre naolejované, tak podobne sa musia znalostní pracovníci, koučovia, kreatívci, manažéri a lídri starať o svoje mysle.”

Tým, že budete precvičovať 8. princíp Learn & Lead každý deň, budete sa môcť cítiť viac v pohode a budete šťastnejší. Je to kvalita nového lídra, s ktorou žije každý deň.

  1. Prerozdeľte právomoci vo svojej organizácii

Máš právo na lásku, radosť a život podľa vlastných predstáv.!… A pamätaj, že je to TVOJ ŽIVOT. VER SI a KONAJ! (9. princíp Learn & Lead)

Ako uvádza Sally Percy v 10 Top predsavzatiach pre lídrov v roku 2020: „Veľa organizácií sa posúva smerom k rovnej štruktúre, kde nie je priestor pre štýl velenia a riadenia, ktorý je často posilňovaný v organizáciách s hierarchickou štruktúrou,” tvrdí Antoinette Dale Henderson, leadership expertka and autorka Power Up: The smart woman´s guide to unleashing her potential.”

Je to o NÁS, skôr ako o MNE alebo VÁS. Nikdy to nebolo iba o VÁS. Čím vyššie je v hierarchii, tým viac moci a vplyvu má táto osoba. O to viac by mali byť títo ľudia odvážnejší a asertívnejší v roku 2021, aby sa pohli smerom k novej kultúre vo svojej spoločnosti – kultúre, kde budú ľudia v centre záujmu. „Starajte sa o vašich ľudí a vaši ľudia sa postarajú o vaše výsledky.”

  1. Používajte svoju moc zodpovedne

Prečo by mali lídri v roku 2021 zvážiť aplikáciu 9 princípov moderného človeka Uč sa a veď! vo svojich firmách a školách? Jednoducho preto, lebo ZÁLEŽÍ NA KAŽDOM ČLOVEKU. S mocou, ktorú máte v rukách, potrebujete narábať rozumne a pozorne, aby ste každý večer, keď idete spať, mali zo seba dobrý pocit. Ak nie, vždy máte pred sebou ďalší deň, kedy budete mať novú šancu stať sa takým lídrom, akého by ste si priali pre vaše deti.

Via ako kedykoľvek pred tým, v časoch, keď spolu čelíme jednej z najväčších kríz našej doby – Korona kríze, je potrebné zdôrazňovať ľudskosť samotnú.

Dr José R. Hernandez, expert na korporátnu krízu a autor Broken Business: Seven Steps to Reform Good Companies Gone Bad predpovedal v 10 Top predsavzatiach pre lídrov v roku 2020 od Sally Percy: „Lídri potrebujú používať moc a privilégiá im dané na to, aby výhodne vyriešili problémy ľudí a planéty.” Tento odkaz je potrebný i v roku 2021 – v roku, kedy oveľa viac musíme povýšiť seba a stať sa ľudskejšími, rešpektujúcejšími a zodpovednejšími voči sebe.

Tak čo, ste pripravení naučiť sa, otestovať a implementovať odkaz obsiahnutý v 9 princípoch moderného človeka Uč sa a veď!? Ak áno, dovoľte mi ich tu zhrnúť:

Keď ti stojí niečo v ceste, neboj sa s tým popasovať. Urob to, čo cítiš a vnímaš, že je správne. BUĎ ODVÁŽNY/-A. Neváhaj, pretože čím skôr sa do toho pustíš, tým máš väčšiu šancu uspieť. BUĎ AKČNÝ/- Á. Tvoja iniciatíva možno vzbudí záujem u podobne zmýšľajúcich ľudí. Sám síce dokážeš veľa, spoluprácou však oveľa viac. BUĎ TÍMOVÝ/-Á. V bludisku možných riešení počúvaj svoje srdce. A pamätaj, že treba dôverovať svojej intuícii. BUĎ INTUITÍVNY/- A. Možno nie všetko pôjde hneď tak, ako si by si si predstavoval/a. Ak narazíš na prekážky, spomaľ a počúvaj. BUĎ OTVORENÝ/-Á. Keď budeš v pokušení vzdať sa, spomeň si na dôvod, prečo si začal. Vytrvaj vo chvíľach, v ktorých by to iní už vzdali. BUĎ VYTRVALÝ/-Á. Tvoja cesta je možno plná prekvapení, ktoré ťa učia spoznávať seba, druhých i svet. Ešte sa možno máš čo učiť a potrebuješ čas. BUĎ TRPEZLIVÝ/-Á. Tvoj život je dar a tvoja prítomnosť na tomto svete má svoj účel. Ďakuj za každé nové ráno, ktoré ti prináša šancu byť a tvoriť. BUĎ VĎAČNÝ/-Á. Máš právo na lásku, radosť a život podľa vlastných predstáv. !… A pamätaj, že je to TVOJ ŽIVOT. VER SI a KONAJ!

Ďakujem za vašu pozornosť a prajem vám veľa šťastia v roku 2021!

S láskou,

Jana Chynoradská

 

Teraz najčítanejšie

Jana Chynoradská

Srdcom som učiteľka, telom som manažérka a mysľou podnikateľka, ktorá dlhodobo buduje a vytvára podmienky pre trvalo udržateľný rast a rozvoj osobnosti učiteľa v synergickom napojení na rozvoj školy. Záleží mi na prinavrátení dôstojnosti a atraktivity povolania učiteľa, a preto ponúkam riešenia, ktoré vychádzajú z dlhoročnej aktívnej medzinárodnej projektovej činnosti ako aj aktívneho pedagogického pôsobenia na rôznych pozíciách v sektore vzdelávania. Mojim cieľom je posilňovať integritu jednotlivcov ako aj organizácií, ktoré prispievajú k skvalitňovaniu života tak na školách ako aj vo firmách. Som presvedčená o tom, že ten, kto sa prestane vzdelávať, je na začiatku svojho pádu.