Denník N

Covid 19, alebo Houston, máme problém…1.časť

Klamstvá politikov, polopravdy farmafiriem, ich arogancia. Vírus Covid SARS 2019 to ale vôbec nezaujíma. Robí si svoju prácu v populácii dôsledne. Presne tak, ako káže jeho genetický kód.

Nevyspytateľný. Aj tak sa dá nazvať najhoršia vlastnosť Covidu 19.

Pozrime sa ale bližšie na zaujímavú vlastnosť tohto vírusu, ktorý najviac napáda ekonomicky silné štáty v  Európskej únii a USA.

Naše skúsenosti s nákazami hovoria, že ich šírenie je  podmienené nízkymi hygienickými štandardmi, hustotou osídlenia a častými osobnými kontaktami. A tiež kvalitou lekárskej starostlivosti. Tento vírus sa v ale nespráva štandardne. Neprejavuje sa takto chudobných v slumoch a getách po svete. Tiež aj najľudnatejšie a chudobné štáty Afriky a Ázie sú postihnuté menej. Štáty ako India, Čína, africký kontinent, južná Amerika. Slumy Dharáví-Bombaj, India, Orangi Town-Karáči v Pakistane. Na pár kilometroch štvorcových sa tu tlačia milióny ľudí. Bez prístupu k čistej vode, v katastrofických hygienických podmienkach. A nakazených je tu menej ako v USA a EÚ.

Naše Slovenské getá a slumy na východe štátu vykazujú tento istý trend.

Prečo je to ale tak?

Vysvetlenie tohoto fenoménu nám naši politici a infektológovia dlhujú.

Už teraz je jasné, že v tomto štádiu nákazy, je pokročilé zdravotníctvo bezmocné a bezzubé. Ich odporúčania karantény všetkých ľudí a tým ochromenie ekonomiky štátov je v takto znení pre politikov a ekonómov nepriechodné. A Paralen proti teplote a lieky od kašľu. Takto prebiehala liečba pokročilým zdravotníctvom EU a USA od marca 2020. Nemocnice sa stali smrteľnými pascami pre naivných. Nakazený personál v zmysle príkazov z hora sa staral o nakazených. A aj o nenakazených.

V tomto smere môžeme konštatovať doterajšie zlyhanie západného zdravotníctva na celej čiare.

Poďme ale k jadru veci. Už vieme, že zdravotníctvo nebolo doteraz veľmi nápomocné pri liečbe Covidu19. Pomohlo nám ale s liečbou iných chorôb. A pokročilá zdravotná starostlivosť zvýšila priemerný vek obyvateľstva. Staršia populácia žije vďaka liekom, vďaka prevencii, pokročilým operatívnym metódam. Neznižuje to ale jej vek. A Covid, zdá sa, neoklameme. Prestarnutá populácia zomiera aj „na Covid“ aj „s Covidom“ oveľa častejšie ako mladšie ročníky. Afrika je mladý kontinent. Tiež India má menší vekový priemer ako EU alebo USA. To je, zdá sa, jedna z príčin vyššej úmrtnosti v ekonomicky silných častiach sveta.

Ďalšou príčinou zlého stavu s nákazou, je strach politikov obmedziť ľudské práva v štáte.

Mimoriadny stav sa skloňuje na dennom poriadku. Je to len snaha o obmedzenie slobody ľudí vo vyššom záujme, záujme zdravia spoločnosti. Tiež sa zvyšujú postihy za nedodržanie nariadení. Samozrejme, je to efektívne, pokiaľ sa len nenariaďuje, ale zabezpečí sa aj vykonateľnosť týchto zákonov, smerníc a vyhlášok. A to je, zdá sa, práve problém.

V Číne, Indii, celej Afrike, južnej Amerike si s týmto až tak hlavu nelámu. Vlády pristupujú sa k pomerne tvrdému vymáhaniu práva. Fyzické tresty, pokuty, kontroly a či priamo bitie palicami na mieste porušenia zákazov. Na Covid to, zdá sa, platí. Neobhajujem tento prístup. Len chcem poukázať na jedno. Do spoločnosti, ktorá berie odporúčania lekárov na ľahkú váhu, represia asi patrí.

Istý druh „silnej ruky“ štátu má výsledky pri prevencii šírenia Covidu.

Toto si ale v našej demokracii politici nemôžu dovoliť.

  • politici sú volení voličmi
  • bitky a fyzické tresty neprichádzajú do úvahy
  • právny systém je extrémne liknavý

Tak nechávajú voľnosť obyvateľom na maximálnej možnej úrovni. Skrývajú sa za tzv. lockdownami, uspokojujúc tým  odborné tímy. Na to sa nasype asi 25 výnimiek, ktoré úplne poprú dané nariadenie.

A európske nariadenia a zákony, (napr.GDPR) ktoré sú prijímané len do „dobrého počasia“ to vedia zaklincovať úplne.

A tak to potom vypadá. Prestarnuté obyvateľstvo zomiera rekordne a politici sa snažia zachovať voličskú základňu za každých okolností. Tvária sa, ako im je ľúto mŕtvych. V skutočnosti ale ide len o tzv „riadené zomieranie“. Zomierajte, prosím, postupne! Aby stíhali nemocnice a pohrebné služby! Inak utrpí naše znovuzvolenie. Samotné počty mŕtvych a nakazených sú len čísla v štatistike.

Rozdiely v úmrtnosti v jednotlivých štátoch únie zobrazujú len uvedomenie a úroveň daného národa.

Vyhlášky ich vlád sú cca rovnaké. Ich dodržiavanie však nie je vymáhané a uvedomenie obyvateľstva je veľa krát slabé. Nikto zatiaľ nemal odvahu predať vedenie boja proti Corone krízovému štábu, ktorý nepodlieha znovuzvoleniu. Tento štáb by mal byť vybavený všetkými právomocami ako v čase vojny. Je to totiž vojna proti Covidu. A prehrávame zatiaľ na celej čiare. Moc, ktorú si uzurpovali volení politici, je pre nich nad naše životy. Nad životy našich rodín. Nemáme uvedomenie ako Švédi. Disciplínu ako Nemci. A preto sa to tu hemží popieračmi Covidu. Hoaxami na sieťach. Hlúpymi názormi a vyjadreniami na najvyšších miestach vedenia štátu.

A ľudia zomierajú ďalej.  Denne. Pri takomto riadní štátu, bohužiaľ ešte dlho budú.

Teraz najčítanejšie

Rastislav Majtán

V socializme tovar skutočne nebol. Ako zamestnanec veľkého socialistického podniku, som videl privatizáciu v priamom prenose. Už 25 rokov podnikám v maloobchode a zažil som veľa.