Denník N

Kokaínová kauza pokračuje, obeťou ministra Počiatka je novinár Martin Daňo

Ján Počiatek ešte ako minister dopravy. Z politiky sa po posledných voľbách stiahol. Foto - TASR
Ján Počiatek ešte ako minister dopravy. Z politiky sa po posledných voľbách stiahol. Foto – TASR

Martin Daňo – občiansky aktivista a novinár bol obžalovaný OS BA III za ohováranie v kokaínovej kauze, keď sa zastal Richarda Sulíka a strany SaS a vyzval ministra Jána Počiatka na absolvovanie testu na užívanie drog. Absurdné a spolitizované pojednávanie začalo.

18. augusta 2015 sa na Okresnom súde Bratislava III sa za napodiv absolútneho nezáujmu médií konala reality show so zaujímavým hereckým obsadením. Bolo v poradí druhé pojednávanie vo veci, kde Minister dopravy Ján Počiatek žaluje aktivistu, novinára Martina Daňa za ohováranie jeho osoby. Martin Daňo je obžalovaný napriek tomu, že nikdy nepovedal, že minister drogy berie. Mal  sa dopustiť trestného činu iba tým,  že opakovane vyzýval ministra aby absolvoval transparentný test na užívanie drog. Obhajcom Martina Daňa sa stal predseda politickej strany NOVA a poslanec NR SR, Daniel Lipšic. Všetci traja sa mali zísť na verejnom pojednávaní, ukazovala sa výborná zápletka, obsadenie, tak som si povedal, čo tam po Búrlivom víne, toto si predsa nemôžem nechať ujsť.

Celá táto absurdita mala začiatok ešte v roku 2010 po nástupe vlády Ivety Radičovej. Predseda Smeru-SD a dnešný predseda vlády SR obvinil v jednom zo svojich veľkohubých vyjadrení stranu SaS z poriadania kokaínových večierkov. Predseda Národnej rady SR a strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík sa dal otestovať na prítomnosť drog a hlavne kokaínu v organizme. Test bol negatívny a výsledok zverejnil.

V marci 2013, dostal v online rozhovore Ján Počiatek túto otázku: „V prípade, že by Vám bola daná verejná výzva, ste schopný sa podrobiť testu na zistenie toho, či ste užívali omamné a psychotropne látky?“ Odpovedal: „Kedykoľvek a bez akéhokoľvek zaváhania a na úplne ľubovoľné látky. Otázka je, či by s tým nemali problém politici z iných strán“.

Minister dopravy, člen vlády Roberta Fica namiesto toho, aby splnil čo sľúbil, podal trestné oznámenie na občianskeho aktivistu Martina Daňa, ktorý si ho dovolil vyzvať na kokaínový test. Nakoľko sa jednalo o mimoriadne ohrozenie Smeru-SD, prípadu sa ujal sám prezident PZ Tibor Gašpar a prípad pridelil osobne NAKA /Národnej kriminálnej agentúre/, ktorá je určená na vyšetrovanie najzávažnejších trestných činov, no skôr je známa zneužívaním zo strany Smer-SD na zastrašovanie svojich oponentov alebo nepohodlných osôb. Napríklad zaistením pána Romana Mikulca v kauze tunelovania VSS alebo prepadom rodinnej firmy poslanca Igora Matoviča.

Dnes tejto slovenskej absurdite stále nie je koniec, šikana aktivistu pokračuje na súde. Tak som sa tam vybral aby som videl toto divadlo na vlastné oči. Nevidel som. Sudkyňa za asistencie s podpredsedu súdu Bratislava III boli proti. Hoci sa malo pojednávať v miestnosti č.3 s kapacitou 56 miest, sudkyňa sa rozhodla obmedziť prístup verejnosti a svojvoľne zmenila pojednávaciu miestnosť na najmenšiu aká na súde pre trestné veci bola. Do miestnosti pustili  iba 16 ľudí. Hoci som bol medzi prvými a do miestnosti by som sa  dostal, navyše priebeh procesu ma zaujímal, nešiel som. Nechcel som zabrať miesto niekomu, kto si v tento deň zobral dovolenku v práci a pricestoval na pojednávanie z Košíc alebo Ružomberka. Predsa, ja to mám na súd z domu asi 20 minút. Súdna fraška sa uskutočnila za prítomnosti podpredsedu súdu v miestnosti, ktorý na priebeh dozeral, miesto toho aby vybavoval svoju agendu, ktorej má, ako sám tvrdil, nad hlavu. V pojednávacej miestnosti s najvyššou kapacitou sa v tom čase nepojednávalo ako na celom súde. Bola voľná. Okresný súd si z verejnosti urobil srandu aj keď podpredseda obhajuje, že zákonnosť verejného pojednávania bola zachovaná. Bolo to účelové obmedzenie prístupu verejnosti na pojednávanie a svedčí čosi o nezávislosti našich súdov.

Ďalšou vecou, ktorá ma zaráža, že takýto politicky ovplyvnený proces absolútne nezaujal našu profesionálnu novinársku obec a médiá ho úplne odignorovali. Nebol prítomný ani jeden novinár, žiadna televízia. Aj verejne činné osoby dávajú od Martina Daňa ruky preč, na jeho obranu sa v internetovom blogu v roku 2013 postavil Richard Sulík a pomocnú ruku podal pri jeho obhajobe teraz Daniel Lipšic.

Daňo sa dostal pred súd a podľa toho čo som videl, tipujem, že aj bude prvostupňovým súdom odsúdený. Nerobím si ilúzie. Pojednávanie pokračuje 8.12.2015 o 13.00 hod. a opäť v malej pojednávacej miestnosti, hoci záujem verejnosti bude iste väčší. Sudkyňa predvolala ďalšiu hereckú hviezdu – vypovedať má prísť predseda vlády SR Róbert Fico.

Ja budem tam. Aj keď sa nedostanem dovnútra, budem protestovať proti postupu súdu a prídem sa pozrieť, či sa teraz nájde aspoň jeden novinár, ktorého bude zaujímať verejná poprava jeho kolegu vládou jednej strany, vládou Róberta Fica.

 

Video z procesu:

 

 

Teraz najčítanejšie