Denník N

Nastáva rotácia na trhu. Ako tomu prispôsobiť portfólio?

Dlhodobý prím budú na finančných trhoch pravdepodobne hrať technológie. Výrazný rastový potenciál však v tomto roku majú sektory, ktoré v roku 2020 najviac utrpeli. Ich rast by mohol byť súčasťou pravdepodobnej rotácie na trhu…

Rok 2020 sa niesol v znamení ekonomickej recesie a vďaka tomu akcie technologických spoločností vystrelili nahor. Akciové trhy budú pravdepodobne dobre podporované politikami centrálnych bánk a nedostatkom rizikových udalostí v blízkom období aj naďalej. Témou roka 2021 však môže byť rotácia na trhu. Hra na ekonomické oživenie, o ktorej predpokladám, že bude pokračovať aj v roku 2021, pomôže presunúť peniaze z technologického sektoru do segmentov, ktoré najviac zasiahol koronavírus.

Oživenie sa v súčasnosti nepochybne spomaľuje, ale keďže vakcína na COVID-19 bude v prvej polovici budúceho roka čoraz dostupnejšia, domnievam sa, že obmedzenia sa pomaly budú rušiť, obnoví sa nábor zamestnancov, viac ľudí konečne znovu vstúpi do pracovného procesu a my sa začneme vracať k „predpandemickému“ životu.

Čo je rotácia na trhu?

Ekonomika sa v pohybuje v cykle ekonomického rastu a ekonomického poklesu. Faktory, ktoré môžu vyvolať recesiu sú rôzne: koronavírus, finančná kríza, dlhová kríza alebo „dot-com“ bublina. S jednotlivými fázami neprestajne sa opakujúceho ekonomického cyklu súvisia aj sektory, ktoré outperformujú v jednotlivých fázach tohto cyklu.

V súčasnosti sa nachádzame v rannej fáze ekonomickej expanzie a v nej rastú sektory: energetický, finančný, priemyselný a materiálny. Na druhej strane v najhorších časoch sa investori uchyľujú k utilitám alebo spotrebiteľským tovarom. Tento ekonomický rast je zaujímavý aj preto, že okrem vyššie zmienených by mali posilňovať aj cestovný, zábavný a letecký sektor, ktoré vďaka uzatváraniam ekonomík obstáli najhoršie. Okrem identifikácie sektorov je však dôležité rozložiť riziko a investovať do ETF fondov alebo nájsť tie spoločnosti, ktoré majú dostatočne silné obchodné modely a konkurenčnú výhodu na to, aby z krízy vyšli ešte silnejšie.

ProfitLevel-Baloga-Perspektivne-rastove-sektory
ProfitLevel-Baloga-Perspektivne-rastove-sektory

Zdroj: Tradingview.com

Na grafe môžeme pozorovať percentuálny rozdiel ETF fondov oproti hodnotám pred prepadom v marci 2020. ETF fond zachytávajúci americký finančný sektor (fialová čiara) stráca na predpandemickú úroveň 8,7 %, nasleduje ETF hotelov (žltá čiara) stratou 20,3 % a nakoniec energetické ETF (sviečkový graf) spolu s leteckým ETF (biela čiara) s približne rovnakou stratou 32 %.

Krátkodobý/dlhodobý trend

Aj napriek tomu, že z dlhodobého hľadiska bude investovanie do trendov digitalizácie, automatizácie a e-commerce najlepším riešením na prekonanie ostatných sektorov, krátkodobé podmienky viac uprednostňujú najviac zasiahnuté sektory. Rok 2021 však otvára aj príležitosť na nákup technologických spoločností ako Amazon, Apple, Microsoft, AMD a ďalších investujúcich do pokroku, vďaka rotácii znamenajúcej prelievanie kapitálu z nadhodnotených do podhodnotených sektorov. A preto, ak nemáte čas vyberať akcie a investovať podľa cyklov alebo zmienené spoločnosti nemáte v portfóliu, rok 2021 môže vytvoriť príležitosť na ich zaradenie do portfólia.

Teraz najčítanejšie

LukasBaloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Inžinierske štúdium som absolvoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave a zároveň postgraduálne štúdium na Nottingham trent university v Nottinghame. Popri štúdiu som zastával post člena investičného výboru a analytika u obchodníka s cennými papiermi. V súčasnosti pracujem ako analytik a zároveň pracovník na oddelení dealingu ProfitLevel. Štúdium makro a mikroekonomického diania aplikujem na investovanie na finančných trhoch. O týchto témach píšem aj na svojich blogoch.