Denník N

Smrť v štatistikách aneb cenzus v dobe covidovej

Na prostredie internetu zaútočili čísla o úmrtnosti na Slovensku v roku 2020 – ide o HOAX či nepochopenie prognózovania (staršieho), no zdieľalo ho tisíce ľudí.
Máme 6.1 a žiadne korektné čísla o zomretých v roku 2020. A stav je ešte horší, nemáme ani odhady za rok či aspoň za november 2020. Pritom práve súčasná situácia si vyžaduje mať takéto čísla k dispozícii a na základe aj celkovej či covid úmrtnosti nastavovať smerovanie štátnych aj lokálnych politík. Je to až taký problém mať tieto dáta k dispozícii? A kto by ich mal odborníkom aj verejnosti poskytovať? Zasiahla kríza už aj štátnu štatistiku, či ňou už zasiahnutá dávno je?

Ak niekto hľadá dáta o úmrtnosti na Slovensku, tak nepochybne siahne do prostredia Štatistického úradu SR. ŠÚ SR týmito údajmi nielen disponuje, ale ich aj vo veľmi podrobnej štruktúre zbiera od matrík – ohlasovní z celého Slovenska. Tieto majú povinnosť zasielať údaje priamo štatistikom, konkrétne do ich pobočky v Trnave.

A už tu vzniká prvé zdržanie, nakoľko tento proces je možno desaťročiami zaužívaný, ale vôbec nie efektívny. Nie v časoch keď je zvýšený dopyt na spoľahlivé údaje. A tak, než sa tieto údaje dostanú na web štatistikov, ubehnú týždne až mesiace (minulý rok boli zverejnené 6.3.2020).

Sú samozrejme k dispozícii na webe štatistikov predbežne mesačné odhady, ale aj tie sú s väčším oneskorením – a aj teraz sú tam k dispozícii dáta len za október, teda nie za kritické mesiace november a december 2020. Sú to pritom mesiace, kedy štatistikom príde viacero “hláseniek” z matrík aj z predchádzajúcich mesiacov, kedy matriky dobiehajú zameškané.

V dobe covidovej, kedy veľké omeškania neumožňujú odborníkom a vláde pripraviť zodpovedajúce riešenia na základe poznania rozsahu korona krízy to ukazuje ďalší rozmer slabého štátu. Aj v rámci štatistiky a teda špecifickej oblasti, ktorý má poskytovať relevantné údaje a napomáhať rozhodovať na základe dát.

Ďalšou relevantnou inštitúciu, ktorá by nám vedela zodpovedať rýchlo otázku o úmrtiach je určite Ministerstvo vnútra SR. Tento orgán verejnej moci vedie Register fyzických osôb a spadá pod toto ministerstvo aj systém s matrikami.

Register osôb obsahuje informácie nielen vo forme evidencie obyvateľov, ale aj jednotlivé pohyby – prisťahovania, vysťahovania, narodenia aj ÚMRTIA. Tiež ako pri demografickej štatistike tieto informácie smerujú prioritne z matrík, ale sú priamo zapisované do ich systému a teda ministerstvo má tieto dáta k dispozícii takmer okamžite.

Aby sme boli metodicky korektní, aj tu existuje oneskorenie a teda najaktuálnejšie dáta sú k dispozícii až po viac ako týždni od dátumu, kt. nás zaujíma. Teda potenciálne napr. dáta za zomretých 2020 budú k dispozícii až v priebehu tohto víkendu či v priebehu budúceho týždňa.

Lenže, ako uviedol aj kolega Daniel Kerekeš „Ministerstvo vnútra je presne ten úrad, ktorý si z vlastného registra nevie vyexportovať akúkoľvek štatistiku. Respektíve, neprikazuje mu to zákon, tak to robiť nebude. A to ani v čase, keď je na to kruciálny spoločenský záujem“.

Prečo nespolupracujú ŠÚ SR a MV SR v tejto oblasti? Prečo predbežné údaje o zomretých údajov nepreberá ŠÚ SR z registrov ministerstva vnútra? A majú k takýmto údajom prístup? Nie je možné vyvrátiť spomínaný hoax?

A tu nám do odpovedí na tieto otázky vstupuje Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021. Sčítanie, ktoré je v prostredí Slovenska prelomové a v rámci ktorého bude časť údajov pochádzať z registrov. A hádajte, ktorý register bude prioritný?

Tí čo ste uviedli register fyzických osôb sa nemýlite. Áno, tento register ŠÚ SR už dlhé roky má na analytické a hlavne štatistické účely z MV SR k dispozícii a ktorý sa aj po zhodnotení kvality a rozsahu stal nosným pre integrovaný cenzus 2021*.

Autori blogu sami hodnotili tento register (a mnohé iné) a môžeme zodpovedne povedať, že pre rýchle odhady – demografické štatistiky je vhodné ho používať a v tejto krízovej dobe aj NUTNÉ! A takto zapracovať priamo do štátnej štatistiky použitie tohto registra aj do budúcnosti, aby sme už nemuseli písať o tom – preto hľadajme spôsob ako to spraviť a nie dôvod, prečo to nejde.

Blíži sa dátum, kedy má MV SR spraviť export RFO (viď zákon – 15.1.2021) pre potreby cenzu 2021 a teda aj doba, kedy pri troche dobrej vôle je možné aj z prostredia ŠÚ SR tieto potrebné dáta o zomretých v roku 2020 poskytnúť. A ak by s tým mali technické problémy, nech neváhajú sa jedna či druhá inštitúcia obrátiť na nás, my im radi, ochotne a zadarmo pomôžeme – aj budúci víkend! Stačí nám aj vo vašom zabezpečenom prostredí a pod vašim dohľadom tieto údaje na pár hodín požičať a tak potrebná štatistika bude k dispozícii – ponuka je myslená v dobrom a s otvoreným srdcom, sme v tom spolu.

A na základe aj takýchto dát bude môcť vláda, komisie či odborné konzília pripraviť a hlavne uskutočniť opatrenia postavené na základe tvrdých dát!

Pavol Škápik a Viktor Robert Bederka   (Obaja Inštitút dátových politík)

* Integrovaný  cenzus znamená, že sa okrem údajov od obyvateľov použijú aj registre ako RFO, register adries, dáta sociálnej poisťovne, dáta zo zdravotného poistenia či finančnej správy a pod – podrobnejšie asi inokedy v blogu – ak bude záujem.

**titulný obrázok – zdroj: facebook.com/ iditetova – viackrát vyvrátený hoax odborníkmi v oblasti dátovej analytiky

Teraz najčítanejšie

Inštitút dátových politík

Inštitút dátových politík (IDP) je nezávislý analytický inštitút, ktorého cieľom je na základe dát poskytovať objektívne informácie a odporúčania. Blogy a komentáre prezentujú názory autorov a Inštitútu dátových politík (IDP), ktoré nemusia nutne odzrkadľovať oficiálne názory ich zamestnávateľov.