Denník N

Ponuka pre p. ministra zdravotníctva i pre p. premiéra SR

Ak sme dokázali celoplošne testovať, tak dokážeme aj celoplošne očkovať…

Z pozície starostu Hviezdoslavova som dnes adresoval písomnú ponuku ministrovi zdravotníctva i predsedovi vlády SR. V nezmenenom znení ju prikladám nižšie…

Vážený pán predseda vlády SR, vážený pán minister a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Dovoľte mi, prosím, ponúknuť pomoc v podobe zapojenia (verím, že nielen) našej samosprávy – obce Hviezdoslavov – do zriadenia vakcinačných centier.

Našou najlepšou referenciou je niekoľko, z hľadiska celkového prevedenia, mimoriadne úspešných kôl celoplošného testovania na COVID-19 na Slovensku.

Som toho názoru, že (nielen) napr. seniori, ktorí u nás žijú a platia miestne dane desiatky rokov, musia mať možnosť nehľadať miesto, ale byť vybavení v obci, kde žijú, prirodzene prednostne. Aj vzhľadom na mobilitu.

Uvedomujeme si, že k dokumentu klarifikujúcemu stratégiu očkovania v Slovenskej republike bude zrejme nutné prijať akýsi dodatok o „špecifických účelových vakcinačných bodoch popri vakcinačných centrách“, ktoré vzniknú.

Využime, prosím, obrovskú dôveryhodnosť samospráv, ktorou na Slovensku (na rozdiel od mnohých iných subjektov či inštitúcií) ešte stále disponujeme. Nepremárnime šancu, ktorá sa nám naskytuje. Sme tu a chceme pomôcť.

Infraštruktúru, vlastných zdravotníkov (tak ako aj pri celoplošnom testovaní, kde nám štát nedodal ani jedného) ako i hotové, pripravené priestory (napr. kultúrny dom) radi dodáme (samozrejme absolútne a úplne bezplatne).

Ďakujem a prajem veľa síl. Budeme ich potrebovať…

Marek Lackovič, starosta Hviezdoslavova

P. S.: Oficálny FB kanál starostu obce nájdete na tomto mieste

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.