Denník N

Argentína legalizovala interrupcie (Pestré správy #27)

Logo argentínskej kampane za legalizáciu interrupcií
Logo argentínskej kampane za legalizáciu interrupcií

Pestré správy ponúkajú prehľad informácií a udalostí zo sveta aj zo Slovenska so zameraním na témy ľudských práv, inklúzie, medzináboženského dialógu a demokratickej a tolerantnej spoločnosti.

V 27. vydaní vám prinášame tieto správy:

  • Demokrati v USA získali prevahu v Senáte
  • Konzervatívni kresťania v USA začínajú podporovať Bidenovu klimatickú politiku
  • Krajniakovo ministerstvo robí pochybné výberové konania
  • Bojovníčka za ľudské práva Joan Baez oslávila 80-ku
  • Fašisti v slovenskom parlamente navrhujú zrušiť extrémistické trestné činy
  • Argentína hlasovala za bezpečné a legálne interrupcie

Demokrati v USA získali prevahu v Senáte

V Spojených štátoch amerických pokračoval príbeh konca Donalda Trumpa. A bol to búrlivý obraz. V zápase o senátorské kreslá v Georgii sa rozhodovalo o tom, kto ovládne hornú komoru amerického Kongresu. Demokrati potrebovali získať obidve kreslá, aby získali prevahu v Senáte. A podarilo sa im to. Zaujímavé je, že Georgia neposlala do Senátu  demokratického kandidáta už štvrťstoročie. Dnes posiela hneď dvoch, a to černošského reverenda Raphaela Warnocka, ktorého otec kázal po boku Martina Luthera Kinga. A Jona Ossoffa, investigatívneho novinára židovskej viery.

Demokrati tak okrem prezidenta získali aj väčšinu v obidvoch komorách Kongresu. Je to veľké víťazstvo pre demokratov a môže byť zárukou ich stabilného vládnutia. Popri tom sa v plnej kráse ukázalo čo Amerike priniesli roky vládnutia Trumpa. Počas aktu potvrdzovania volebného víťazstva Joa Bidena vtrhli do budovy Kongresu rozzúrení Trumpovi demonštranti. Kongresmanov museli evakuovať a výkvet Trumpových podporovateľov sa medzičasom v Kongrese správal ako tlupa primitívov. Vo svojej podstate je to výstižný obraz o Trumpovi, ktorého už opúšťajú aj jeho doterajší spolupracovníci a spolupracovníčky. Nuž, trochu neskoro pochopili, keď mu doposiaľ roky stáli po boku a kryli chrbát. V Kongrese sa tiež pripravujú aj na impeachment, ktorým chcú dosiahnuť, aby bol Trumpov mandát predčasne ukončený. Aj keby sa im to nepodarilo zrealizovať včas, môžu zabrániť tomu, aby Donald Trump mohol v budúcnosti opätovne kandidovať.

Konzervatívni kresťania v USA začínajú podporovať Bidenovu klimatickú politiku

Väčšina konzervatívnych kresťanov v USA pochybuje o tom, že klimatické zmeny sú spôsobené ľuďmi. Odvolávajú sa pritom aj na náboženské dôvody. V posledných mesiacoch však badať posun. Najmä medzi mladými konzervatívnymi kresťanmi v USA sa objavujú aktivisti, ktorí podporujú pro-ekologický kurz Trumpovho nástupcu Joea Bidena. Rovnako možno badať ich podporu aj pre Bidenovu migračnú politiku. A to aj napriek tomu, že v nedávnych prezidentských voľbách hlasovalo za Trumpa až 76% belošských konzervatívnych evanjelikálnych kresťanov, čo je rovnaká hodnota ako v predchádzajúcich voľbách, keď Trump vyhral. Vyplýva to z povolebného prieskumu inštitútu Edison Research. Od 80-tych rokov táto náboženská skupina predstavuje vplyvný politický blok, ktorý podporuje republikánsku stranu. Aj v aktuálnej pandemickej situácii ide o skupinu, ktorá odmieta nosenie rúšok oveľa viac ako veriaci iných vierovyznaní. Bieli konzervatívni evanjelikálni kresťania predstavujú asi 15 až 20 populácie USA. Charakterizuje ich odmietanie vedeckého poznania a sú presvedčení, že naša planéta nie je staršia ako 6.000 rokov. Určitý posun v ich tradičnom odmietaní opatrení na ochranu klímy však badať vo vyhláseniach predsedu Evanjelikálnej enviromentálnej siete Mitchella Hescoxa. Ten totiž pozitívne hodnotí Bidenov výber budúcej ministerky pre energetiku Jennifer Granholmovej ako aj ďalšie nominácie, ktoré naznačujú budúci odklon od Trumpovej klimaskeptickej politiky.

Krajniakovo ministerstvo robí pochybné výberové konania 

Pri menovaní Romana Jocha do funkcie riaditeľa Inštitútu pre výskum práce a rodiny ministerstvo práce pod vedením Krajniaka uviedlo, že ide o dočasné menovanie, najdlhšie na 6 mesiacov odo dňa vymenovania. Keďže 6-mesačné obdobie uplynulo 3.1.2021 vyžiadala som si od ministerstva podklady k výberovému konaniu na nového riaditeľa.

Zo zápisnice som sa dozvedela, že výberového konania sa zúčastnil Joch a Joch. A vyhral kto? Samozrejme Joch.

Podľa odpovede z ministerstva bola informácia o výberovom konaní zverejnená na ich webovej stránke od 26.11. do 3.12. Dnes tam k tomuto výberovému konaniu nenájdete žiadne informácie. A schválne, skúste si pogúgliť, čo vôbec k tomuto výberovému konaniu na internete nájdete? Neviem ako vy, ale kebyže chcem ja obsadiť nejakú funkciu tým najlepším človekom na trhu, tak v prvom rade to spravím tak, aby sa informácie dostali k čo najširšiemu počtu potenciálnych záujemcov. Ale to asi nebolo úmyslom Milana Krajniaka. V skutočnosti zjavne nešlo o výberové konanie na riaditeľa IVPR, ale výberové konanie na Jocha. Misia splnená. Ideologický kamarát menovaný.

Darmo sa sem-tam v gescii novej vlády spraví nejaké transparentné výberové konanie s verejným vypočutím, keď ostatné miesta sa obsadzujú starým dobrým nástenkovým spôsobom. Naozaj to nevieme robiť inak?

Bojovníčka za ľudské práva Joan Baez oslávila 80-ku. 

Folková speváčka Joan Baezová, ktorá je symbolom zápasu za mier a ľudské práva oslávila 9. januára svoje 80-te narodeniny. Od niektorých komentátorov si vyslúžila titul Svätá Johanna s gitarou. Táto ikona folku a pacifistka spieva a tvorí už vyše 60 rokov. So svojou gitarou navštívila stovky vojnou zmietaných krajín a stále pozdvihuje svoj hlas proti útlaku, nenávisti a násiliu. Ako 22 ročná stála po boku Martina Luthera Kinga, keď v roku 1963 predniesol svoju reč „I Have a Dream“. Vtedy ako výzvu na prekonanie rasového rozdelenia spoločnosti zaspievala pieseň „We Shall Overome“, ktorá sa odvtedy stala hymnou mierového hnutia.

Počas vojny vo Vietname vyzývala Američanov, aby odmietli bojovať. Pre svoj aktivizmus bola niekoľkokrát uväznená. Protestovala proti trestu smrti, podporovala matky, ktorých deti uniesli a zavraždili prívrženci vojenských diktatúr v Latinskej Amerike. Vyrastala v rodine Quakerov, náboženskej skupiny, ktorá hlása pacifizmus a ovplyvnená filozofiou Mahatmu Gandhi zaujímala postoje občianskej neposlušnosti.

Aj keď sa v posledných rokoch stiahla a nevystupuje na verejnosti, vždy znova siahne po gitare a na svoj facebookový profil postuje videá, v ktorých povzbudzuje ľudí. Ako uviedla nedávno pre časopis Rolling Stone, nechce sa vzdať veľkého sna jej generácie a tvrdí, že nemáme váhať, keď treba niečo riskovať pre to, aby sme svet urobili lepším pre ľudí, ktorí majú menej ako my, ktorí trpia a nemá sa ich kto zastať. Všetko najlepšie, Joan!

Fašisti v slovenskom parlamente navrhujú zrušiť extrémistické trestné činy

Poslanci ĽSNS predložili do parlamentu novelu, ktorou chcú zrušiť extrémistické trestné činy, ktoré im zjavne prekážajú v živote a ohrozujú zotrvanie ich vodcu na slobode. Touto novelou podľa nich dôjde k podstatnému prehĺbeniu slobody a demokratického zriadenia na Slovensku, k odbremeneniu práce Policajného zboru SR a vraj tým rovnako pomôžeme prokuratúre a súdom, ktoré zbavíme riešenia tejto umelej trestnej činnosti. Keby to nebolo tak strašné, aj by sa dalo na tomto ich trápnom pokuse zasmiať. V čase keď Slovensko sa nachádza uprostred vrcholiacej pandémie a množstvo ľudí prichádza o svoje živobytie, poslancov ĽSNS trápi, že by mohli byť stíhaní pre extrémistické trestné činy. Neuveriteľné, že? V dôvodovej správe samozrejme nezabudli postrašiť LGBT ideológiou a dúhovými pochodmi. Podľa nich ľudia v západných spoločnostiach dostávajú vysoké tresty za prejavy nesúhlasu s LGBT ideológiou. Neviem o čom konkrétne hovoria, ale však kotlebovci sa nikdy netrápili s faktami.

Argentína hlasovala za bezpečné a legálne interrupcie

Po niekoľkoročnom politickom zápase Argentína konečne schválila zákon o legálnych a bezpečných interrupciách. Pomerom hlasov 38 za a 29 proti tamojší senát schválil príslušný zákon 30. decembra. Zákon predtým prešiel dolnou komorou argentínskeho parlamentu. Interrupcie do 14. týždňa tehotenstva sa tak stávajú legálne a náklady znáša verejné zdravotníctvo. O presadenie zákona sa zaslúžil ľavicový prezident Alberto Fernández a splnil tým jeden zo svojich volebných sľubov. Jeho predchodca s podobným návrhom pred dvomi rokmi ešte nesupel. Podľa Fernándeza sú interrupcie faktom a spoločnosť musí rešpektovať rozhodnutie žien. Zákon vníma ako príspevok k zdraviu verejnosti.

Podľa odhadov sa v Argentíne vykonávalo 370 až 520 tisíc ilegálnych interrupcií ročne. Viac než 50.000 žien ročne musí v dôsledku ilegálnych interrupcií vyhľadať ošetrenie. Podľa Amnesty International sú komplikácie po ilegálnych interrupciách hlavnou príčinou úmrtnosti matiek v Argentíne. Proti prijatiu zákona sa postavila tamojšia katolícka cirkev a posolstvo s apelom na ochranu nenarodeného života poslal svojej domovskej krajine aj pápež František. Argentína je prvou veľkou krajinou v tomto regióne, ktorá legalizovala interrupcie. Doteraz boli legálne len na Kube, v Uruguaji a Guyane.  El Salvador, Honduras, či Nikaragua majú absolútny zákaz interrupcií a to aj v prípadoch znásilnenia, či ohrozenia zdravia tehotnej ženy.

Pestrý podcast. O všetkých farbách života s Luciou Plavákovou a Ondrejom Prostredníkom

Prinášame rozhovory so zaujímavými hosťami a hosťkami o každodenných starostiach a radostiach menšín a znevýhodnených skupín obyvateľstva. Diskutujme spolu o ľudských právach, rodovej rovnosti, ale aj o iných témach pestrých životov ľudí okolo nás.

Každý pondelok ráno tiež prinášame Pestré správy, ktoré ponúkajú prehľad zaujímavých informácií a udalostí zo sveta aj zo Slovenska so zameraním na témy ľudských práv, inklúzie, medzináboženského dialógu a demokratickej a tolerantnej spoločnosti.

Na nepravidelnej báze tiež nahrávame Pestrý špeciál, v ktorom prinášame reakcie celého spektra osobností k aktuálnym témam spoločnosti. Doposiaľ sme vydali štyri, a to k téme Dúhového Pride, hodnoteniu 100 dní vlády Matoviča, k odmietnutiu správy verejnej ochrankyne práv parlamentom a k 70. výročiu Dohovoru.

Pestrý podcast nájdete na SoundCloude, Spotify, Apple Podcasts alebo na stránke www.pestrypodcast.sk

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.