Denník N

Vymazal som Facebook z mobilu

Je čas priznať, že projekt sociálnych médií sa nepodaril a prináša viac škody ako osohu.

Kde bolo, tam bolo, v dávnych dobách vznikli sociálne siete na to, aby spájali ľudí. Aby zblížili ľudí, ktorí sú v reálnom svete od seba vzdialení stovky míľ, ale vo virutálnom svete môžu byť v denno-dennom kontakte. A tak sme mohli vďaka sieti zdieľať fotografie i radostné správy z narodenia dieťaťa, či svadby. Mohli sme sa podeliť sa o smútok zo straty blízkej osoby, vyjadriť spoluúčasť. Vďaka sociálnym sieťam sme mohli diskutovať, politici mohli informovať o svojich názoroch, firmy propagovať svoje produkty.

Doba sa ale zmenila. A je čas priznať si, že projekt sociálnych sietí sa nielenže nepodaril, ale aj vážne škodí. Nám, nášmu okoliu i celej spoločnosti.

Áno, síce máme prehľad o tom, čo robia naši priatelia v Košiciach, v Berlíne alebo v Dubaji, ale stratili sme kontakt s ľuďmi, ktorí bývajú dve ulice od nás. Získali sme síce prístup k obrovskému kvantu informácií, ktoré sú k dispozícii na sieti, ale už nedokážeme rozlišovať, triediť, vyhodnocovať. Vytratila sa kultivovaná diskusia, pribudli urážky i vyhrážky. Umelá inteligencia, ktorá riadi obsah “news feed” na Facebooku, nám ponúka najmä obsah, ktorý nás viac a viac zamotáva do uzavretej informačnej bubliny. Prestávame vnímať iné názory, spoločnosť sa radikalizuje. Naše emócie sme zúžili na pojmy “páči sa” alebo “hnevá ma to”. Vo voľnom čase sa nevenujeme svojim blízkym, ale mobilnému telefónu, ktorý sa medzičasom premenil na drogu.

A tak prišiel čas na odvykaciu kúru.

Do Nového roka som vstúpil o čosi ľahší. Zo svojho mobilného telefónu som odinštaloval nielen Facebook, ale aj Instagram a Messenger. Pretože sú to nielen aplikácie, ktoré kradnú náš čas, ale ako sme zistili v nedávnom odhalení Facebooku, tieto aplikácie nám “kradnú” aj obrovské množstvo súkromných údajov počnúc špehovaním nášho správania, končiac zbieraním kontaktov a finančných operácií.

Získal som však oveľa viac: Čas a slobodu. Čas, ktorý môžem venovať vzdelávaniu, zmysluplnému tráveniu voľného času či spoločnými chvíľami s blízkymi. Slobodu vnímania skutočného sveta.

Postupne prestanem používať aj osobný profil na Facebooku. Podobný osud čaká aj aplikáciu WhatsApp, ale to bude ťažší oriešok, pretože cez ňu komunikuje príliš veľa ľudí z mojho okolia. Pokúšam sa svoje okolie presvedčiť, aby prešli na Signal alebo obdobné aplikácie, ktoré nepotrebujú vedieť, kde sa nachádzate ani čo ste si práve objednali z e-shopu.

Nájdete ma na e-mailovej adrese [email protected] alebo na telefóne 0911 566 433. Ak chcete vedieť viac o mojich aktivitách alebo názoroch, kliknite si na môj web www.feik.sk, na videokanál youtube.com/user/emef79  alebo na fanpage facebook.com/michal.feik, kde dlhodobo prezentujem zaujímavosti z oblasti dopravy, mestského rozvoja či životného prostredia.

A keď pominie táto pandémia a obmedzenia, uprednostním osobné stretnutia.

Porozmýšľajte, či nie je čas urobiť to isté.

Ak sa vám tento text páčil, pošlite ho svojim blízkym.

(Autor pracuje v oblasti komunikácie a marketingu)

Teraz najčítanejšie

Michal Feik

Venujem sa najmä ekologickej doprave, životnému prostrediu a mestskému rozvoju.