Denník N

Miliarda bez kontroly. Zničí Matovičova vláda svoj odkaz?

Úrad pre verejné obstarávanie
Úrad pre verejné obstarávanie

Vláda Igora Matoviča, ktorej hlavným odkazom má byť protikorupčný boj chce presadiť novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorou sa mimo verejnú kontrolu dostanú zákazky v hodnote až miliardy eur ročne.

Pred voľbami sa viezli na vlne boja proti korupcii, ktorú vytvorila občianska spoločnosť a média v reakcii na vraždu novinára Jána Kuciaka s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou. Hoci o morálnej stránke spôsobu privlastnenia si protikorupčnej agendy možno polemizovať, prvý rok novej vlády priniesol výsledky. Pohlo sa vyšetrovanie v notoricky známych kauzách a zatýkanie prišlo aj pri podozreniach, o ktorých doposiaľ verejnosť nevedela.

Veľký kus práce urobilo aj ministerstvo spravodlivosti pod vedením Márie Kolíkovej (Za ľudí), ktorá priniesla hneď niekoľko zásadných reforiem justície.

Aj vďaka tomu možno garnitúre odpustiť množstvo nešvárov vrátane otrasnej komunikácie, neprofesionality a nečinnosti v mnohých kľúčových predvolebných sľuboch. Na začiatku roka 2021 sa však kabinet chystá odkaz protikorupčnej vlády vymazať.

Z dielne kontroverzného vicepremiéra Štefana Holého a hnutia Sme rodina Borisa Kollára prichádza návrh na úpravu zákona o verejnom obstarávaní, ktorý dostane miliardu eur verejných peňazí mimo verejnú kontrolu.

Štefan Holý, ktorý roky ako lobista spolupracoval s bývalým politikom HZDS, sponzorom HZDS aj Ficovho Smeru-SD Vladimírom Poórom, v novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorú predstavil, navrhuje napríklad umožniť priame zadanie stavebných zákaziek až do hodnoty 5,35 milióna eur. Práve delenie rozsiahlejších zákaziek na menšie zákazky s cieľom vyhnúť sa verejnému obstarávaniu je pritom v súčasnosti jedným z najčastejších korupčných správaní vo verejnom obstarávaní v stavebníctve. Úpravou by sa tento druh podvodu ešte viac zjednodušil.

Obstarávateľ – štátna inštitúcia, alebo kraj, mesto, či obec by tak podľa návrhu Kollárovho vicepremiéra mohol sám vybrať firmu, ktorá zákazku dostane a nedokladovať detailne, prečo sa tak rozhodol.

Holého návrh totiž výrazne zasahuje aj schopnosť verejnosti dohliadať na objektivitu výberu pri podlimitných zákazkách (podľa návrhu pod 5.35 milióna). Znižuje nutnosť dokladovania, archivovania dokumentov a znemožňuje verejný prístup k niektorým druhom informácií. De facto tak znemožňuje verejnosti kontrolovať dané zákazky.

Kontrolnú schopnosť by po schválení návrhu nestratila len verejnosť, ale aj Úrad pre verejné obstarávanie. O prípadných námietkach (ktoré by už nesmela podávať verejnosť) voči výberu dodávateľa by podľa návrhu mali rozhodovať už teraz zahltené súdy.

Aj preto sa voči návrhu ohradila ministerka spravodlivosti, jej strana Za ľudí, Úrad verejného obstarávania, ktorý reagoval návrhom vlastnej novely, či tretí sektor. Navzdory námietkam a verejným výzvam po decembrovom predstavení kontroverzného návrhu sa však Štefan Holý nerozhodol s nikým návrh konzultovať, pokračuje jeho pripomienkovanie a informuje o ňom len prostredníctvom tlačových správ. Navzdory závažnému korupčnému potenciálu má návrh stále podporu predsedu vlády Igora Matoviča a strany Borisa Kollára. SaS Richarda Sulíka je vo veci nečinná.

Predkladateľ argumentuje tým, že by úprava, ktorú predkladá zrýchlila zadávanie verejných zákaziek. S tým možno súhlasiť, ale podľa tejto logiky bol najlepším spôsobom verejného obstarávania ten, ktorý fungoval za korupčných Mečiarových vlád. Aj my sa preto pripájame k výzvam tretieho sektora a odborníkov a žiadame, aby vláda schvaľovanie kontroverzného návrhu zastavila.

Je pravdepodobné, že Štefan Holý použil lobistickú praktiku extrémneho návrhu – teda, že predložil extrémne negatívnu novelu s vedomím, že na nej urobí drobné úpravy, ktoré v kritikoch vyvolajú dojem, že im ustúpil. Zdanlivý kompromis však nebude na mieste, novela je principiálne jedovatá.

Tomáš Lemešani, Biztweet

Teraz najčítanejšie