Denník N

Očkovanie: Vláda kašle na starších seniorov, ako aj na preživších holokaustu

Mediálny priestor opäť zahlcujú diskusie o celoplošnom testovaní a jeho kritikoch, ktorí tancujú na hroboch ľudí.

Koho sú ale tie hroby? Najvyššia úmrtnosť na ochorenie COVID-19 je u ľudí starších ako 80 rokov (14,8 percenta), v kategórii medzi 70 a 80 rokmi je to 8 percent a u šesťdesiatnikov už „len“ 3,6 percent. Na základe štúdie Úradu verejného zdravotníctva SR „COVID-19 na Slovensku“ bola najvyššia proporcia hospitalizovaných vo vekovej skupine 65-ročných a starších (56,7 percent všetkých hospitalizovaných).

Aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa na svojich stránkach rozsiahlo venuje téme seniorov ako „jednej z najohrozenejších skupín v čase šírenia nákazy, ktorým je potrebné venovať špeciálnu pozornosť.“

Riadi sa niekto v slovenskej vláde dátami a výsledkami vlastných štúdií? Odpoveď (a nielen čo sa očkovania týka) je jasné NIE.

Podľa vládou stanovenej prioritizácie v dokumente Národná stratégia očkovania proti ochoreniu COVID-19 v podmienkach Slovenskej republiky (vskutku patetický názov, ktorý ale okamžite každého uzemní, keďže „v podmienkach SR“ už nikto žiadne strategické zázraky nečaká) sa do prvej vlny nedostali žiadni seniori, ani tí najstarší nad 80 rokov. Priemerný vek dožitia na Slovensku je 73,8 rokov u mužov a o sedem rokov viac u žien, takže v dnešnej situácii obmedzeného prístupu k vakcínam by možno hasiči, zamestnanci upratovacích služieb v nemocniciach alebo ministerskí úradníci mohli pár týždňov počkať.

Úplne iná situácia je v Nemecku, kde prioritizáciu očkovania definuje jednoducho vyhláška Ministerstva zdravotníctva. V prvej skupine s najvyššou prioritou sa nachádzajú aj všetky osoby, ktoré dovŕšili vek 80 rokov. Pre porovnanie, priemerný vek dožitia je tu 78,9 u mužov a 83,6 u žien. Áno, aj v Nemecku je témou nedostatočný počet vakcín, ale spolková vláda spolu so spolkovými krajinami, ktoré sú za organizáciu vakcinácie zodpovedné, konštruktívne hľadajú riešenia ako v rámci možností čo najefektívnejšie zabezpečiť očkovanie. Úplne prvé vakcíny, ktoré prišli do Nemecka po vianočných sviatkoch, boli rozvezené tzv. impfmobilmi do domovov dôchodcov. Logistika bola pripravená a otestovaná už v polovici decembra. Moja svokra, ktorá v auguste dovŕšila 80 rokov, obdržala pred týždňom dvojstránkový dopis premiéra hesenskej vlády s vyjadrením nádeje na skoré porazenie pandémie a s detailnými informáciami: zahájenie objednávania 12. januára telefonicky (denne od 8-20 hod) alebo mailom, zahájenie očkovania 19. januára. Mesto Berlín dokonca vyhlásilo, že bude týmto seniorom preplácať cestu taxíkom do očkovacieho centra a späť.

Ďalšou hanbou pre Slovensko je, že štát Izrael, ktorý v súčasnosti vedie v rýchlosti a v počte zaočkovaných, vyhlásil, že plánuje zaočkovať proti covidu-19 všetkých preživších holokaustu na svete. Čiže sa jedná o ľudí vo veku nad 75 rokov.

Tejto iniciatívy sa okamžite ujal Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku, aby logisticky čo najrýchlejšie zabezpečil očkovanie preživsích.

Nebolo by jednoduchšie, keby vláda strategicky prehodnotila prioritizáciu vakcinácie a napriek „slovenským podmienkam“ okamžite zaradila do prvej vlny všetkých občanov, ktorí dovŕšili vek 75 rokov?

Teraz najčítanejšie

Andrea Kleine

Som Bratislavčanka, narodená v Čechách. Medzičasom kozmopolitka žijúca v Nemecku, avšak v posledných rokoch srdcom a mysľou opäť doma.