Denník N

Neškodná planéta, nešťastné Slovensko a naštvané netopiere

V Stopárovom sprievodcovi galaxiou je pod heslom šialenec uvedené: Igor Matovič

Stopárov sprievodca galaxiou je kniha, ktorá mapuje úplne logicky celú galaxiu a všetky civilizácie (i tie necivilizované) nachádzajúce sa v nej. Niektorým sa venuje podrobnejšie, niektorým menej podrobne a niektorým vôbec. O našej matičke Zemi bolo v tejto základnej knihe života, vesmíru a vôbec všetkého až doteraz iba jediné heslo. To mohlo znamenať iba jedno – buď bola taká nepodstatná a nezaujímavá, alebo… no nie, naozaj bola nezaujímavá a nedialo sa na nej nič dôležité. O Zemi tam bolo uvedené: Zväčša neškodná. O Slovensku nič.

Teraz sa však niečo podstatné zmenilo
Po tom, ako sa Vogónom nepodarilo zničiť druhú Zem a ako sa im na piatom konci tretieho vesmíru rozpadli všetky demolačné stroje, rozhodli sa, že na to nepôjdu hrubou silou, ale skúsia to pomocou vedy, i keď nikto z nich ani len netušil, čo to tá veda vlastne je. Rozhodli sa zničiť ľudí pomocou vírusu. Intergalaktickou nakazenou fúkačkou trafili Číňana, ten sa vyhovoril na pásavca a pásavec to hodil na netopiera. Netopiere sú síce od prírody plaché, pokojné a roztomilé tvory (do vlasov sa zamotávajú len preto, aby si od nich ľudia držali odstup a nežrali ich. Inak ich vlasy a všeobecne bytosti, ktoré nemajú medzi prstami blany a nelietajú, odpudzujú), no v tomto prípade ich to už naozaj prestalo baviť. Nielenže ich tie šikmoočká začali konzumovať na všetky možné spôsoby, ešte im aj pripísali vinu za rozšírenie pandémie do celého sveta. Skontaktovali sa teda s delfínmi, ktoré opustili planétu dávno pred nimi, a poprosili ich o vybavenie azylu. To sa podarilo a odvtedy na Zemi chýba ďalší živočíšny druh. Človeku to však nijako neprekáža, ten si to ani nevšimol. Iba jeden Číňan z Wu-Chanu si ťažko vzdychol a pobral sa hľadať pod zub niečo ďalšie lietajúce a zatiaľ nevyhynuté.

Nové heslá
A zatiaľ čo si Vogóni recitujúc básne svojich klasických autorov a špárajúc sa v rypákoch mädlia paprčky a chápadlá od radosti, ako im to všetko krásne vychádza, civilizácie planéty Zem smerujú k zániku. Dezoláti, fašisti, nulitní advokáti, absolventi vysokej školy života, pomarančové xichty a šialení populisti  sa vďaka pandémii dostávajú k moci a ich vyjadrenia a vyjadrenia psychopatických prezidentov a premiérov všetkých krajín šírené sociálnymi sieťami sú vydávané za svätú pravdu a jediný možný správny argument a rozleptávajú zdravý rozum kolektívnej zodpovednosti. Na druhej strane vedci a odborníci sú spochybňovaní a obviňovaní z globálneho sprisahania a spolupráce zo Žabojaštermi zo spojených žabojašterích a rybomločích galaxií.

Kdesi hlboko v útrobách vogónskej vesmírnej lode sa ozval zvuk zhruba pripomínajúci niečo, ako keď sa tuberák a celoživotný fajčiar s rozmlátenými pľúcami pokúša vytiahnuť niekde z hĺbky svojho zdevastovaného tela obrovský zelený chrcheľ bez toho, aby sa pred tým, než ho vychriacha do času a priestoru, ním nezadrhol. Odpovedalo mu niečo podobné. Nezainteresovaný pozorovateľ by sa z toho nevysomáril, ale bola to normálna diskusia a znamenala asi toto:

– Necháme to v procese alebo im k tomu zničeniu dopomôžeme nejakými ďalšími mutáciami?
– Dopomôžeme.
– A čo s tými Slovákmi, zničíme aj ich?
– Vám musí je..ť chalani, oni majú Matoviča, zničia sa sami.

Kdesi  vo vydavateľstve Stopárovho sprievodcu galaxiou
– Aké heslá týkajúce sa planéty Zem teda doplníme do najnovšieho vydania?
– Daj tam toto:
Zem: Zväčša neškodná
Slovensko: Zväčša nešťastné
Matovič: Zväčša idiot
– Všetko?
– Všetko?
– A nebudú tie heslá aj tak o chvíľu nulitné?
– Budú. Až na Matoviča. To zostane už večne.

#Nebojtesadobrebude
#Dont Panic…

Teraz najčítanejšie