Denník N

Zhrnutie: začal platiť zákaz vychádzania, do obchodov len pre základné veci, no kostoly a vleky ostávali naďalej otvorené

zdroj: Trend
zdroj: Trend

Od začiatku Vianoc pre Slovensko začal platiť zákaz vychádzania, a však ľudia mohli navštevovať najnevyhnutnejšie potreby pre život: lekárne, supermarkety, drogérie a opravovne bicyklov.

Matka jednej domácnosti zareagovala na otvorené opravovne bicyklov so slovami: „Podľa mňa to vôbec nie je dôležité, pretože väčšina rodín si vie bicykle opraviť sama.“

Nespokojnosť ľudí bola vyššia ako odborníci na pandémiu predpokladali.

Ľudia začali rýchlo zháňať posledné darčeky pred prísnym zákazom vychádzania, ktorý začal platiť pred pol nocou. Odborníci rázne vyzývali rodiny aby sa so svojimi blízkymi uzavreli do tzv. „bublín“ pričom sa zníži mobilita obyvateľstva.

Slová premiéra zneli jasne: „najúčinnejšia zbraň je len tvrdý lockdown“. Prezidentka Zuzana Čaputová sa pridala na stranu krízového štábu, ktorý bol jednoznačne za zavedenie lockdownu.

Na premiérove slová sa ohradila matka jednej domácnosti s názorom: „nestotožňujem sa s premiérom Igorom Matovičom, pretože počas lockdownu je vidieť v obchodných reťazcoch zákazníkov všetkých vekových kategórií medzi, ktorými je aj riziková skupina.“

Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že: „pobyt v prírode je len prospešný na získanie imunity voči vírusu“.  Lyžiarske vleky boli otvorené len pre ľudí s negatívnym antigénovým alebo PCR testom.

Vláda počas Silvestra predĺžila núdzový stav o ďalších 40 dní. Došlo k zatvoreniu hotelov, kostolov a lyžiarskych stredísk. Pričom ľudia mohli absolvovať pobyt v prírode len v rámci svojho okresu.  K okresom sa viazalo aj opatrenie, ktoré sme pocítili počas Veľkej noci bol to zákaz cestovania medzi okresmi. Pre zamestnaných ľudí začala platiť práca len z domu, no podľa novej vyhlášky majú výnimku len poslanci a zamestnanci elektrární a fabrík. Študenti sa zas dozvedeli, že sa im predĺži dištančné vzdelávanie, kvôli pretrvávajúcemu vysokému počtu nakazených.

Teraz najčítanejšie

David Žák

Autor je študentom strednej umeleckej školy, na ktorej študuje žurnalistiku. Píše najmä o spoločensko-politických témach, v budúcnosti by sa rád venoval profesionálnej žurnalistike. Zatiaľ sa zaoberá spravodajstvom.