Denník N

Kraken bol vypustený… Kto ho skrotí?

Kraken bol vypustený… Kto ho skrotí?

Foto: Art of Mark Bryan

Čo majú spoločné odchádzajúci americký prezident Donald Trump a slovenský premiér Igor Matovič? Možno sa teraz zamyslíte, a poviete si: „Čo už len tí dvaja môžu mať spoločné?“ No, na počudovanie nie je toho málo. Ale pekne poporiadku.

Kraken je podľa škandinávskej mytológie obrovská morská príšera, ktorá povstáva z oceánu aby pohltila svojich nepriateľov. V posledných rokoch sa stal aj memom, ktorý predstavuje rozsiahly a nepodložený súbor tvrdení a konšpiračných teórií QAnon a protrumpovských skupín, ktoré majú načrtnúť dôvody rozsiahlych podvodov v amerických prezidentských voľbách, ako aj označovanie politikov, ktorí takpovediac idú po svojich oponentoch.

Donald Trump v amerických prezidentských voľbách oslovil ľudí a zvolil rétoriku, pomocou ktorej im sľuboval novú Ameriku, ktorá bude veľkolepá a on postaví Ameriku na prvé miesto. To kam sa podarilo Donaldovi Trampovi dostať Spojené štáty americké po štyroch rokoch jeho vládnutia sme mohli vidieť na televíznych obrazovkách 6. januára 2021, keď po tom ako vyzval desaťtisíce svojich prívržencov, aby sa vydali na Capitol, rozvášnený dav poslúchol jeho slová a bol odhodlaný obesiť vice-prezidenta Mike Penca a zastreliť predsedníčku Snemovne Nancy Pelosi. Momentálne sa podľa CNN jeho preferencie úplne prepadli. Všetci si pamätáme predvolebné aktivity Igora Matoviča keď natáčal videá, či už v Monaku alebo na Cypre. Sľuboval, že ukončí formu vládnutia vtedajšej koaličnej vlády, ľudia mali veľké očakávania, nádej a dali mu svoje hlasy. S veľkým rozčarovaním sme svedkami toho, že premiér úplne vybočil z proklamovaných predvolebných vyhlásení a každým svojim krokom ukazuje, že má veľmi blízko k autoritatívnemu štýlu vládnutia.

Ďalšia vec, ktorú majú Donald Trump a Igor Matovič spoločnú, je posadnutosť médiami a sociálnymi sieťami. Donald Trump aktívne využíval sociálne siete, predovšetkým Twitter na šírenie konšpiračných teórií a mobilizovanie ultra-pravicových, neonacistických skupín ako napr. Proud Boys, ktorá podporuje násilie, alebo zástancov „nadvlády bielej rasy“. V praxi to znamenalo, že ak sa Donaldovi Trumpovi niekto znepáčil, alebo mal pocit, že nie dostatočne vystupuje v jeho prospech,  okamžite nasledovala správa na Twitteri, kde cielene šikanoval a zastrašoval túto osobu a na jej adresu nasmeroval svoj hnev a hnev svojich prívržencov. Toto v konečnom dôsledku viedlo k tomu, že všetky sociálne siete zrušili Donaldovi Trumpovi kontá. Pokiaľ ide o média tak v Spojených štátoch Amerických sú to ultra-pravicové spravodajské stanice FOXNews, OANN – One America News Network, Newsmax, ktoré poskytujú Donaldovi Trumpovi aktívnu platformu, na šírenie jeho klamstiev, osočovaní  a konšpiračných teórií.

Igor Matovič a jeho závislosť od sociálnej sieti Facebook nám je všetkým dobre známa. Hádam len podotknúť, že jeho statusy na Facebooku by sme mohli zatriediť do troch skupín: infantilné, posmievajúce sa/ironizujúce a osočujúce. Dajme si aspoň jeden príklad. Keď vedci odmietli ďalšie celoplošné testovanie, premiér ich označil za triednych nepriateľov, ktorí „volili svoje PS-ko vysnívané“. No je to Progresívne Slovensko, ktoré ako mimoparlamentná politická strana sleduje jednotlivé kroky súčasnej vlády. Keď urobí niečo dobre pochváli ju za to, ale zároveň upozorňuje na prešľapy a nedostatky. Slušne ale k meritu veci. A je to práve Progresívne Slovensko a jeho sympatizanti, ktorí počas prvého celoplošného testovania dobrovoľne nastúpili a vypomáhali v rámci celého Slovenska, aby testovanie bolo úspešné.

Oblasť vzdelania, vystupovania na verejnosti a komunikácie.

Mary L. Trumpová vo svojej knihe o svojom strýkovi Donaldovi Trumpovi – Too Much and Never Enough: How My Family Created the World´s Most Dangerous Man. (Príliš veľa a nikdy to nie je dosť: Ako moja rodina vytvorila najnebezpečnejšieho muža na svete.)  uvádza, že aj keď sa Donald Trump vykresľuje ako „super génius“, ktorý v živote uspel vďaka vlastnej tvrdej práci a vynikajúcej prezieravosti, opak je pravdou. Mary L. Trump vo svojej knihe píše, že jej strýko zaplatil niekomu, kto za neho urobil SAT testy, aby si získal prístup na vysokú školu. (Ide o ekvivalent našej maturitnej skúšky.)

Igor Matovič a jeho plagiát jeho diplomovej práce je nám všetkým známy. Ale tu je ešte jeden aspekt. Donald Trump pri svojich verejných vystúpeniach viackrát dokázal, že neovláda anglický jazyk a komentátori, moderátori a moderátorky spravodajských relácií, v prvom momente nevedeli o čom hovorí. V prípade Igora Matoviča ide o prekvapivé zistenie, keď na summite Európskej únie, nedokázal sformulovať v angličtine jednoduchú vetu: „Môžeme ísť ešte raz?“ „One time… next time?“ V rámci Európskeho jazykového rámca, podľa ktorého sa hodnotí úroveň ovládania príslušného jazyka v EÚ, táto veta patrí do skupiny A1, teda elementárna znalosť a schopnosť používať príslušný jazyk v praktickom živote. To bol moment, kedy sme vďaka videu, mali príležitosť vidieť slovenského premiéra, ktorý zrazu nebol taký rázny ako doma pri urážaní, obviňovaní a zosmiešňovaní svojich koaličných partnerov, opozície a ľudí ako takých. Bol vystrašený, že nevie čo má povedať, a prepadol dokonca zúfalstvu, keď mu povedali že to je v priamom vysielaní. Aj v rámci summitov EÚ, prebiehajú bilaterálne rokovania, vytvárajú sa priateľstvá medzi jednotlivými predstaviteľmi krajín na základe osobných neformálnych stretnutí. Slovensko má za rokovacím stolom po pravej strane Maltu a po ľavej strane Holandsko, ale okrem toho počas prestávok, pracovných obedov a večerí je veľmi veľa príležitostí na vytváranie partnerstiev v rámci EÚ a získavanie si predstaviteľov členských krajín na našu stranu, v prípade, že chceme niečo presadiť, podporiť alebo nastoliť. Zjavne veľa vody pán premiér s jeho znalosťou angličtiny nenamúti.

Na tom istom summite EÚ slovenský premiér informuje nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o plošnom testovaní na Slovensku. Prezidentka Slovenskej republiky, vrchná veliteľka ozbrojených síl nie je o ničom informovaná. Toto je v politickej kultúre vyspelého národa neakceptovateľné. Tu je potrebné pripomenúť, že jednotlivé veľvyslanectvá, ktoré pôsobia na Slovenku, pravidelne informujú vládnych predstaviteľov svojich príslušných krajín ako aj vysoko postavených štátnych úradníkov jednotlivých ministerstiev o politickom a spoločenskom dianí na Slovensku. Vo výnimočných prípadoch vypracovávajú analýzy jednotlivých prípadov, situácii.

Spojené štáty americké vo férových, slobodných voľbách si v historicky rekordnom počte zvolili za budúceho prezidenta Joe Bidena a vice-prezidentku Kamala Harris. V stredu 20. januára prebehne slávnostná inaugurácia oboch do funkcie. Téma inaugurácie v ktorej sa bude niesť je „America united“ – Zjednotená Amerika.

My na Slovensku máme pred sebou ešte tri roky. Takže sa pripútajme! Bude to ešte hrboľatá cesta.

 

Teraz najčítanejšie

Róbert Eisner

Tlmočník-prekladateľ, ESP lektor. Člen Progresívneho Slovenska.  Profesijné skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce, ocenenia a vyznamenania: Honorary Texan Degree - ocenenie udelené guvernérkou štátu Texas Ann Richards, CRUZ DE ALFONSO X EL SABIO - Rytiersky rád udelený Španielskym králom Juanom Carlosom I.