Denník N

Stručná správa o stave spoločnosti.

Podľa aktuálneho Medianu SK by len 49% respondentov (určite) išlo k volebným urnám. A 27% (určite) nie. V šedej zóne váhajúcich je 24% vzorovej populácie. Ak si to trochu sčiernobielim, 1/2 až 2/3 vzorovej populácie prispela svojim názorom k zostaveniu preferenčnej hitparády politických strán.

Ak sa Pelleho Hlas blíži k svojmu súčasnému maximu na úrovni 23-24%, tak je to ochotných povedať naHlas len 10,7 – 14,6 z oprávnených voličov, Matovičova otvorená podpora klesla pod 10% a Kollára by nevolili ani štyria zo sto (8 zo 100 žien). Sulíkova podpora v intervale 5,8 až 7,9% zodpovedá reálnej podpore v celej populácii a Ficova medzi 4 až 5,5% zrejme tiež.

Klesá podiel tých, ktorí veria, že politika je schopná riešiť ich problémy a vedia to svojou voľbou (akože) ovplyvniť. Naopak rastie podiel tých, ktorí to už vzdali. Už len 6% respondentov váha, kým sa k nim pridajú … aby rezignovala celá tretina (vzorovej) dospelej populácie.

Matovičova desatinová otvorená podpora jasne? ukazuje, ako veľmi závisí jeho ďalší osud od zvládnutia pandémie a ako veľmi ľudia váhajú, či a kedy nad ním zlomia palicu. Na druhej strane tlmená podpora Pellemu nemá oporu v hrdinských skutkoch proti korone a poukazovanie na finančnú stránku testovania Ficovi na sociálnej dôveryhodnosti tiež nepridáva. Mimo zrak publika sa odohrávajú zmeny na pozadí a kauza Lučanský len dokazuje, aký je intenzívny.

Korona si sprivatizovala verejný priestor a akékoľvek neúspechy v boji s ňou sa tvrdo trestajú. Najnovšie sa o tom presvedčil Jens Spahn a CDU vsadila na istotu v osobe Armina Lascheta … veselo nám padajú vlády (Holandsko, Taliansko) a zo stavu bezvládia sa najviac teší samotný vírus. A aby sme sa nerozptyľovali kacírskymi myšlienkami hurá do ďalšieho skríningového testovania … aspoň vo vyjadrovaní začíname byť svetoví.

Teraz najčítanejšie