Denník N

Kryptomenové šialenstvo je späť

Trh s kryptomenami prekonáva historické maximá, bublina sa nafukuje. Prichádza déjà vu z konca roka 2017?

Nie je tomu tak dávno, čo sme počúvali v médiách správy o spľasnutí kryptomenovej bubliny. V posledných týždňoch a mesiacoch sa situácia radikálne menila a tí, čo považujú v momentálnej situácii kryptomeny za mŕtve, sú najmä z radov tých, čo posledné mesiace zaspali na vavrínoch a nestihli naskočiť na rozbehnutý vlak. Najznámejšia kryptomena Bitcoin zaznamenala raketový nárast, od začiatku marca 2020 do začiatku tohto roka stúpla jeho hodnota z 3782 USD na 41 950 USD (podľa údajov z burzy Binance). V percentuálnom vyjadrení dosiahlo jeho zhodnotenie neporovnateľne vyššie hodnoty ako komodity (striebro, zlato) či akcie. S rastom ceny bitcoinu možno porovnávať jedine akcie Tesly, ktorých zhodnotenie v roku 2020 bolo astronomických 743%, čo vystrelilo Elona Muska na pozíciu najbohatšieho človeka na planéte1.

Trh s kryptomenami zaznamenáva za posledné týždne podobný boom, aký sme zažili na konci roka 2017. Vtedy sa vyšplhala hodnota bitcoinu na takmer 20 tisíc USD. Ktokoľvek teda vtedy investoval počas samotného vrcholu bubliny, je aj teraz v zisku, aspoň čo sa týka samotného bitcoinu. Celková trhová kapitalizácia kryptomien prekročila 1 bilión USD. Nie je to však bitcoin ako najznámejšia kryptomena, ktorý zaznamenal najvyššiu mieru zhodnotenia za posledný rok. Do popredia sa tlačia nové kryptomeny najmä z oblasti DeFi (decentralizované financie) a ekosystému Polkadot, ktorých popularita prudko rastie. Nižšie uvádzam len niekoľko zaujímavých projektov, ktoré za posledný rok dosiahli ohromné zisky2:

  • Kusama – viac ako 11 000% – Polkadot Ecosystem
  • Band protocol – viac ako 4 000% – Oracle
  • Reserve Rights token – viac ako 2 300% – DeFi
  • Ocean protocol – viac ako 1 400% – Polkadot Ecosystem
  • Synthetix Network – viac ako 1 400% – DeFi

Pokiaľ sa v najbližších dňoch či týždňoch dočítate o prudkom páde bitcoinu, zrejme sa bude jednať iba o korekciu po parabolickom raste, ktorá je skôr či neskôr nevyhnutná a patrí k zdravým prejavom býčieho trhu. Korekcie sú zdravou súčasťou býčieho trhu. Nehovoriac o vysokej volatilite, ktorá patrí ku kryptomenám, keďže je tento trh ešte relatívne malý oproti iným a absentujú v ňom viacerí významní inštitucionálni hráči, ktorí by vytvárali väčšiu stabilitu trhu. Ďalšie ,,záchranné balíky“ od USA či EÚ, programy nákupov dlhopisov od centrálnych bánk Fed, resp. ECB a nekonečná monetárna politika nulových úrokov budú hnacím motorom rastu trhu s kryptomenami, a preto si budeme musieť na spľasnutie kryptobubliny ešte nejaký ten čas počkať.


  1. https://www.marketwatch.com/story/these-are-the-best-performing-nasdaq-and-sp-500-stocks-of-2020-2020-12-29
  2. https://www.coingecko.com/en

Teraz najčítanejšie