Denník N

Hnev

Najnovšia detektívka od Zygmunta Miloszewského. Oplatí sa po nej siahnuť?

Vzal som do ruky poslednú knihu od Zygmunta Miloszewskèho Hnev a – prečítal som ju na jeden záťah. A bol to zážitok! Ide o tretiu detektívku s prokurátorom Teodorom Szackým. Zrnko pravdyZapletení boli tiež pozoruhodné diela a vôbec nie náhodou ocenené Cenou veľkého kalibru ako detektívky roka.

Keďže som odkojený na Raymondovi Chandlerovi, maturitu by som urobil na Ed MacBainovi a Dickovi Francisovi a diplomovku ľavou zadnou z Michaela Connellyho, viem o čom píšem.

Priznám, že neobľubujem diela od našich autorov. Ich kvalita, či aspoň autentickosť a plastickosť je položená “prekliato nízko”. Imaginárne prostredie, či rovno celé mesto, neurčitá doba príbehu, plytký dej a ploché, umelé postavy. Nuda. Škoda čitateľovho času a intelektu. Samozrejme, zahraničný autor nie je záruka skvelého zážitku. Napríklad taká kniha Kníhkupec, tá ma naposledy dostala. Dal som si tú robotu a vygooglil autora, či je naozaj živý. Vraj je. Ale naspäť k Hnevu.

Dej sa odohráva tentokrát v Olštýne, na severe Poľska. Súčasnosť. Prokurátor je muž, ako sa hovorí, z mäsa a kostí. Teda uveriteľný. Pochybuje o tom, aký je otec. Pochybuje o justičnom systéme. Nenávidí miestne počasie, aj keď jedenásť jazier sa nedá ignorovať! Hlavne v zime, všakáno? Ovláda ho hnev, keď ho šéfka vymenuje za hovorcu, jeho reakcie stoja za to. V niektorých momentoch som sa nahlas smial, čo sa mi často nestáva. Ale to podstatné. Kniha, alebo tablet v mojom prípade, sa ťažko odkladala nabok. Dej sa rútil dopredu a ja som nechcel zaostať. Od nájdenia kostry, ktorú považujú za starú, sa mozaika príbehu zapĺňa. Mesto je opísané takým pôvabným štýlom, že som si ho vyhľadal na internete a čo to si o ňom prečítal. Podobne opisuje Miloszewský Poľsko. Žiadne servítky pred ústa, žiadne hurá vlastenectvo, ale v jeho podaní budete mať tento sympatický národ ešte radšej.

Čítať, alebo nečítať? Moje odporúčanie je jednoznačne áno. Na pomyslenej stupnici 1 až 10 má u mňa všetko, čo som doteraz prečítal od Zygmunta Miloszewského 9 bodov. Nie je to strata času, ani peňazí, ba ani intelektu.

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.