Denník N

Celoplošné trolovanie a Matovičovi slamení panáci

Premiér Ma(tovič) (I)gor nás na včerajšej tlačovke znovu zahltil spŕškou (vodopádom) lží (neprávd).
Jeho neustále dezinterpretácie dát a vyvracanie slamených panákov (strawmen) ma frustrujú (serú) tak veľmi, že si rovnako ako on nedokážem zahryznúť do jazyka.

Súčasťou jeho vystúpenia bolo vyvrátenie desiatich protiargumentov (slamených panákov) voči celoplošnému testovaniu (skríningu).

1.
Tvrdí niekto, že testovanie vôbec nepomohlo? Nie. Problém je v tom, že nikto presne nevie, ako veľmi pomohlo, keďže predstavovalo len jeden z mnohých faktorov vplývajúcich na vývoj epidémie na Slovensku. Matovičovo enormné preceňovanie celoplošného testovanie je perfektne vysvetlené v diskusii .pod lampou Matovičov graf verzus vedecká pravda. Martin Smatana (bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky) v nej okrem iného spomína, že záver autorov štúdie venujúcich sa novembrovému testovaniu bol, že nevedia ako veľmi prispelo celoplošné testovanie k poklesu krivky pozitívne testovaných, keďže bolo len kontribujúcim faktorom. To, na čom sa všetci odborníci zhodujú, je, že výrazne pomohlo v najviac premorených regiónoch (ohniskách), čo je aj dôvodom, prečo odborníci odporúčajú regionálne, nie celoplošné testovanie.

2.
Vraj? Tak fajn, črtá sa tu šanca na ďalšie prvenstvo vo svete. Nemocnice a očkovanie bez zdravotníkov. Teraz vážne. O vyťaženosti zdravotníkov dnes nepochybuje snáď nikto, vrátane samotného Matoviča, ktorý sa vyjadril, že zdravotníci budú pri celoplošnom testovaní „pľuť krv“. Pred zaťažením zdravotníkov pri celoplošnom testovaní varuje aj prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Magickým trikom na vyriešenie tohto problému má byť (oproti novembru) štvornásobné zníženie počtu zdravotníkov podieľajúcich sa na celoplošnom testovaní. Namiesto toho, aby boli na vykonávanie odberov zaškolení aj nezdravotníci, chce teda Matovič „odľahčiť“ zdravotníkov tým, že tú istú prácu, ktorú v novembri vykonalo 16 000 zdravotníkov, teraz vykoná len 4 000.

3.
Testovanie JE finančne nákladné. Matovič vyčísľuje náklady na 64 miliónov eur. Zároveň sa priznáva, že „sme“ si od začiatku decembra napáchali škody vo výške jednej miliardy eur. Tak vás pán bakalár Matovič trošku poopravím. Tieto škody ste napáchali vy (vláda), nie my.

Argument mrhania zdrojmi však nie je (už tradične) taký, akým ho robí Matovič. Nejde o to, že sme príliš skúpi na to, aby sme dali peniaze na záchranu životov. Ide o to, že zdroje nie sú neobmedzené a efektívnejším využitím dostupných zdrojov by sme mohli zachrániť viac životov.

4.
Moji známi sa boli asi pred týždňom testovať AG testami pred ambulantným vyšetrením v nemocnici. Systém objednávok danej nemocnice fungoval výborne. Mohli si vopred vybrať konkrétny termín na minútu presne. Tento systém však medzičasom nahradil štátny systém objednávok. A ten nefunguje vôbec. Systém objednávok na testovanie stihol spadnúť skôr, než sa skončila včerajšia tlačovka. Ja som sa však objednať stihol. Terajší systém je oproti predošlému horší, nie je možné vybrať si presný čas, iba čas do 12:00 alebo po 12:00. Zvolil som si možnosť po dvanástej a SMSkou mi prišiel presný termín – 12:40 – a číslo covid-passu.

Po príchode na miesto ma tam (čuduj sa svete) čakal dlhý rad. Posledného v rade som sa opýtal, či to mám chápať tak, že sú všetci v rade objednaní, niekoľko ľudí sa otočilo a povedalo, že áno. Tak som čakal. Našťastie dnes vyšlo slnko a teplota bola o čosi vyššia než v predošlé dni. Aj vám, ktorí sa testovať ešte len pôjdete, prajem k čakaniu v rade príjemné počasie. Keď Matovič povedal, že to, aby ľudia nemuseli mrznúť v radoch, je len a len na zriaďovateľoch odberových miest, myslel tým to, že síce budete mrznúť v radoch, ale zodpovednosti sa radšej (ako vždy) zbaví.

Čakanie v rade trvalo asi 15 minút. Rad sa skrátil, keď tí, ktorí neboli objednaní zistili, že im test neurobia. Marek Krajčí si tak dnes u Braňa Závodského našpinil do úst (nasral do huby). Prečo vám test neurobia ani ak ste ochotní vystáť si rad, počkať kým ho urobia všetkým objednaným a dokonca ani keď v rade nikto nestojí? Padol systém. A aj keby nepadol, nahodiť neobjednaného človeka do systému trvá 20 minút a na to nie je čas. Ľudia sa prirodzene pýtali, čo majú robiť. Odpoveď? Objednať sa. Ale kde? V systéme (ktorý nefungoval).

Dlhšie, než samotné čakanie na test, však trvalo čakanie na certifikát. Zhruba 30 minút. Keď teda Matovič vyvracal, že budeme mrznúť v radoch, možno tým len myslel, že nebudeme mrznúť v radoch, ale budeme mrznúť kdesi povedľa. Zaujímavé je, že nový systém celoplošného testovania zjavne nepochopili ani samotní zdravotníci, keďže na otázky do kedy test platí dostali ľudia odpoveď: „7 dní, teda do nedele“. (Nezabudnite si občiansky preukaz, číslo covid-passu, ktorým by ste sa mali pri odbere preukazovať, nikoho nezaujíma.)

5. a 6.
My:
Ak sa budú robiť testy v interiéri, bez vetrania, nezvýši sa riziko nákazy? Ak sa bude v mínusových teplotách v miestnosti vetrať, alebo sa budú robiť testy v exteriéri, nebudú zdravotníci mrznúť? Ak budeme stáť niekoľko desiatok minút v rade a potom sa presunieme dovnútra a všetci začneme smrkať a sopliť, nezvýši sa riziko nákazy? Nezvyšujú riziko nákazy nové mutácie vírusu? Nevinné a pochopiteľné otázky.

Matovič:
Zdroj.

7.
Kvalitné AG testy nie sú nespoľahlivé, sú však nezanedbateľne menej spoľahlivé než PCR testy a 9 až 15 dní od testovania nevypovedajú absolútne o ničom.

8.
Je zaujímavé, že sa premiér a minister zdravotníctva toľko oháňajú covid automatom, no ten je stále v šuflíku. Covid automat má byť zapnutý 8.2.2021. Prečo nás má zaujímať vypnutý automat? Minister Krajčí dnes naznačil, že pokiaľ v tomto termíne automat nezapneme, je možné, že odstúpi. Štyritisíctristo mŕtvych a miliardové škody mu zjavne nestačili. Nemenej zaujímavé je, že vláda síce tvrdí, že situácia je príliš zlá na to, aby sme mohli covid automat využiť, no využiť ho ako argument v prospech celoplošného testovania pre ňu problém nie je.

9.
Áno, nemáme dosť vakcín na plošné očkovanie. O čo však v skutočnosti ide, je to, že sme sa na očkovanie neboli za pol roka schopní pripraviť. Samotní zdravotníci sa zdráhajú dať zaočkovať, prípadne ani nevedia o registračnom formulári. Mladí politici, športovcitajná kritická infraštruktúra je očkovaná skôr, než seniori, ktorí vakcínu najviac potrebujú a očkovanie ktorých by najviac odľahčilo zdravotníctvo. Organizácia je taká zlá, že sa vakcíny dokonca vyhadzujú! Chýba akákoľvek kampaň.

10.
Keďže mi dochádzajú sily aj nervy, poviem len jedno. Ten mladý postihnutý chlapec, ktorý bol dnes s rodičmi predo mnou v rade, tam fakt byť nemusel. Nie každý, kto nemá čo robiť na celoplošnom testovaní, má uznané ŤZP.

 

Na záver by som vám chcel preložiť jedno Igorovo vyjadrenie o novembrovom testovaní z Matovičiny do Slovenčiny:

 

V Matovičine: „…každý z nás ten víkend a po tom víkende – mám teraz zimomriavky na tele – sme mali pocit, že sme boli súčasťou niečoho veľkého… A my to dokážeme znova.“

 

V Slovenčine: Ja som mal ten víkend a po tom víkende – mám teraz erekciu – pocit, že som dokázal niečo veľké… A ja ho chcem cítiť znova.

Teraz najčítanejšie