Denník N

Smeráci v tvojej kúpeľni… no nekúpte to Košičania!

Od partie, ktorá už v Novembri 1989 bola na tom tak, že kachličkovala kúpelne a absolútne neriešila nič iné by som čakal, že bude mať viac skúsenosti s rekonštrukciami. Zjavne odvtedy zabudli na mnohé veci… 42 mega je 42 mega a „Show must go on“.

Tento Blog by mal byť o pár veciach. Rozdelím ho na 2 časti. Viac racionálnu časť (Project Management)a viac citovú časť (tvoja milovaná kúpelňa). Blog bude a j o tom prečo je rekonštrukcia Integrovanej koľajovej dopravy (ďalej len IKD) manažérskym zlyhaním bez ohľadu na to, kedy bude dokončená. O tom, že oplatí sa vydržať je absolútne abstraktný argument, ktorý platí hlavne na Slovenský verejný priestor, veď čo už. O tom, že keby si robil svoju kúpeľňu tak už si dávno v lampárni a v rozvodovom konaní. 

Rýchlokurz projektového manažmentu pre doktora riadiaceho stavbu

Rekonštrukcia IKD je projekt. Každý projekt je nejako riadený ľuďmi, ktorí za neho nesú priamu a nepriamu zodpovednosť, pod vplyvom určitých parametrov. Každý seriózny projekt (aj keď je robený s neserióznou schránkou) má svoju základnú organizáciu, časový plán, budget, zdroje (materiálne a nemateriálne), sponzora, ownera, projektového manažéra. Je zasadený v nejakom čase a v nejakom mieste, čiže podlieha externým vplyvom a v našom prípade IKD máme aj externých dodávateľov. Riziká a stratégie ako rizikám predchádzať a zmenšovať ich dopady sú vytvárané a diskutované pred projektom a tím je na nich adekvátne pripravený. Nie je to tak, že nájdeme potrubie o meter nižšie a koniec sveta… Schuster už vtedy nepomôže :)

Cieľom tohto blogu však nie je učiť Vás projektovému manažmentu, ale pre naše potreby racionálne a jasne popísať určité zákonitosti, ktoré sú u nás z politických dôvodov ako je už zvykom, zahmlievané.

  • Sponzorom projektu, teda tým kto tento projekt financuje sme my občania. Je to platené z EÚ, ale sú to naše peniaze tak, či tak. Treba si teda uvedomiť, že občania majú ako sponzor svoje práva a majú právo byť nároční a očakávať výsledky. Reálne výsledky.
  • Ownerom je ministerstvo, ktoré vypísalo výzvu a posunulo ďalej finančné prostriedky
  • Projektovým manažérom je mesto Košice, zosobnené v jednej osobe štatutára mesta – Richarda Rašiho. Podrobnejšie povedané Raši je projekťák a magistrát je jeho Project manager office /kancelária, podporná služba PM/
  • Externým dodávateľom, ktorého vybral projektový tím na čele s PM (R.Rašim) je Dúha a.s.

Smerodajnými parametrami sú predovšetkým rozsah, čas,náklady a v neposlednom rade kvalita. Tie spolu tvoria tzv. „Iron Triangel“, alebo trojuholník projektového manažmentu. (Obrázok č.1)

č.1      project_management_triangle            č.2  TRIANGEL

V rámci tohto trojuholníka platí, že jednotlivé parametre sa navzájom ovplyvňujú. Nemôžete ubrať na jednej strane bez toho, aby to nemalo efekt na niečo iné. Platí pritom zásada „Pick 2“. To v praxi znamená, že sa môžete rozhodnúť pre nasledujúce situácie (Obrázok č.2):

  1. Budete stavať rýchlo a kvalitne, ale nebude to lacné
  2. Budete stavať lacno a kvalitne, ale nebude to rýchle
  3. Bude stavať rýchlo a lacno, ale nebude to kvalitné

Čo myslíte aké rozhodnutie si zvolilo mesto Košice? Projekt IKD, bol odložený o 4 mesiace, neskôr neboli niekoľkonásobne dodržané avizované a sľubované termíny až došlo k presunutiu celkového dátumu ukončenia prác. Celý čas boli košičania vodení za nos a klamaní. Neskôr, ako už vieme neboli dodržané ani ďalšie čiastkové termíny.

Dnes už vidíme aj reálne výsledky práce a myslím si, že oprávnene by sme mohli konštatovať, že časový plán nebol realistický, subdodávateľ nebol vierohodný a nemal kapacity ani skúsenosť., projektový manažér bol neskúsený, komunikačné oddelenie stratilo kredibilitu zavádzaním.

Projektový tím nepracoval zodpovedne a zlyhal. Odmieta však niesť zodpovednosť. Od začiatku zle pripravil časový plán a ignoroval riziká, ktoré boli evidentné. Ako jediný príklad uvediem: Ak si ako projekťák vyberiem firmu, ktorá v živote koľajnice nestavala a je stránkovou firmou, tak je to jednoznačné riziko pre projekt. Dobrý projekťák to vidí od začiatku. Zlý projekťák je doktor, ktorý nevie toto riziko vidieť a radšej zavádza celé Košice.

Mňa osobne vôbec nezlostí, že sa robí rekonštrukcia. A sme takí viacerí. Ako človek to ľudsky dokonca chápem. Idú voľby, primátor je členom politickej strany, ktorá nám tu vládne. Pohoda. Raz to bolo treba urobiť aj tak, podarilo sa vybaviť eurofondy a výzvu, tak poďme čerpať. Všetko super. Z hľadiska politického marketingu super ťah, čo je postavené ostáva a bude skvelým dôkazom činnosti vedenia mesta. Len…

Čo mne osobne prekáža je alibistický a miestami až arogantný postoj mesta k tejto rekonštrukcii a k obyvateľom. Absolútne zlyhanie projektového manažmentu pri riadení tohto projektu, zlyhanie komunikácie a informovanosti a nevyvodenie zodpovednosti voči nikomu. Kto je za to zodpovedný? Košičania za to museli niesť následky a stále ich nesú. Nikto sa im neospravedlnil doteraz! Nikto z vedenia mesta sa obyčajných Košičanov nezastal… jediné čoho sa Košičania dočkali sú prosby o ospravedlnenie zlyhaní vedenia… veď …

Oplatí sa vydržať a 100x opakovaná lož sa stane pravdou…

„Oplatí sa vydržať, veď to bolo potrebné urobiť… „ zvyknú mi tak naučene odpovedať ľudia na ulici pri zbere podpisov. O.k. beriem ako argument, ale poďme s ním pracovať teda a skús si predstaviť, že sa nejedná o neosobný verejný priestor, ale o konkrétnu vec na ktorej tebe konkrétne záleží. Ak bola predchádzajúca pasáž o projektovom manažmente pre teba ťažko pochopiteľná táto časť je pre teba ako stvorená. Poďme citovo teda a na telo. Keby si robil sebe a svojej rodine, postupoval a trpel by si zlyhania a výhovorky rovnako? Modelová situácia. Predstav si…

Tvoja Kúpelňa a.k.a. z cudzieho krv netečie

Ty prerábaš svoju vlastnú kúpeľňu a jadro vo svojom byte. Príde za tebou kolega, že má firmu a vedia ti vybaviť príspevok z EÚ napríklad pre zdravotne postihnuté osoby na výstavbu bezbariérového prístupu. Musí to byť ale táto firma. Ok, chceš príspevok dobre nie je problém. Nevadí, že nie si zdravotne postihnutý. Rekonštrukciu spravíš a povieš, že v budúcnosti počítaš s tým, že v druhej fáze to už bude aj pre zdravotne postihnutých, možno to EÚ nezistí. Veď je ďaleko. Manželka a deti sa predsa budú tešiť.

Firma síce jadrá v živote nerobila ani nerekonštruovala kúpelne, ale nevadí, kolega odporučil určite je super. Firma sídli na Cypre, ale to ťa nerobí neistím, ani tvoju rodinu a manželku. Určite. Spoliehajú sa na teba a ty na firmu. Projekt naplánuje na 24 týždňov, ale ty si povieš, že chceš mať hotové za 12 týždňov.  Vedel by som sa tu vyhrať zo slovami, ale pre krátkosť len načrtnem, čo by z toho asi tak vzniklo.

V tvojom byte žiješ a denne sa musíš kvôli rekonštrukcii kúpelne obmedzovať. Denne ti tam však robí počas prvých týždňov v priemere jeden človek. Podľa plánu by mali 10. Asi by si sa spýtal majiteľa firmy, že čo to má znamenať? Alebo by si len utešoval manželku a deti, že stačí vydržať a bude super. Čiastkový termín nie je dodržaný ani jeden a krásna zelená podlaha, ktorá sa začala robiť ako prvá má už 7. termín dokončenia, ale ani jeden nedodali. Žene povieš: „Stačí vydržať veď aj tak ju nemôžeš využívať kým nie je dokončené všetko.  Vodu necháš odstaviť. Následne po 2 týždňoch ju spustíš znova, lebo zistíš, že ju nemá kto urobiť. Život znepríjemníš aj všetkým tvojím návštevníkom. Tebe to, ale neprekáža. Veď, čo stalo sa. Chybu si nepriznáš.  Manželka na pokraji nervov chce mať pokoj. Po týždňoch rekonštrukcie sú síce zrušené pôvodné  steny, ale progres žiadny. Kúpelňa rozbitá ako Košice a jeden robotník za deň prekladá kachličky z miesta na miesto. Hrozí, že prídeš o peniaze, ktoré si získal, máš záväzky, pôžičku atď.

Konateľ neexistuje, s tebou ani s celou tvojou rodinou nekomunikuje. Ty mu aj napriek tomu vyplatíš státisícové faktúry ihneď,  svoj cashflow a splatnosť 30 dní neriešiš. Bol by si spokojný? Stačilo by ti vydržať!? Naozaj? Do výpovede, ani do penálov nepôjdeš, vieš predsa, čo je to za firmu a že nikdy nič nevysúdiš a tak, keď vidíš ako to celé beží, pristúpiš na zmenu konečného termínu, čo ti iné ostáva. Osem krát si žene a deťom sľúbil, že bude hotové, ani raz si nedodržal. Bolo by to pre teba dôveryhodné? Cítil by si, že tvoja investícia je v bezpečí a bol by si spokojný s tým ako sa s tebou jedná? Asi nie… len tak flegmaticky to nejde, ak sa to dotýka priamo teba a tvojich peňazí.

…A život ide ďalej, a práve na to sa spoliehajú…

Zodpovednosť vyvodená nebola. Ako sa teda dokážeme v budúcnosti vyvarovať rovnakých chýb, ak nikto nie je momentálne zodpovedný za nič? Kto sa zaručí, že sa situácia nebude opakovať?

IKD sa dostavia, samozrejme. V akej kvalite to, ale bude? Budeme stavať „potemkinovské dediny“ a zalievať betónom  mesto tesne pred štartom Medzinárodného maratónu mieru? Iná trať sa bežať nemôže, vymeriavať nanovo nemáme čas… :) oplatí sa vydržať aj nabudúce.

Teraz najčítanejšie

Ladislav Lorinc

"CHÝBAJÚ MI RYTIERI, ROVNÍ CHLAPI... V POLITIKE, V UMENÍ AJ V ŽIVOTE"