Denník N

Keby alibizmus kvitol, sme majstrami sveta

Výraz Paulíny Fialkovej charakterizuje rozpoloženie nášho biatlonu. Zdroj:sport.aktuality.sk
Výraz Paulíny Fialkovej charakterizuje rozpoloženie nášho biatlonu. Zdroj:sport.aktuality.sk

Túto sezónu to našim biatlonistkám aj ich mužským kolegom náramne ide, strieľa im to ostošesť. Naši bežci s puškou na chrbte po novom považujú za úspech, keď ich komisári nepožiadajú, aby opustili radšej trať. Sestry Fialky zvädli ešte pred sezónou. Škoda len, že problémy s Covidom nekomunikovali obratnejšie. Takto ich prerušenie sezóny má divnú príchuť. V mužskej reprezentácii je tiež silná konkurencia. Pravidelne sa nám deje, že naši pretekári uzatvárajú výsledkovú listinu, veď predsa, najlepšie na koniec, no nie?

Fialky zvädnuté hneď od začiatku

Sestry Fialkové nenastúpili hneď na prvé preteky v sezóne. Samozrejme, Covid, čo iné. Na tom by nebolo v tejto dobe nič zvláštne. Až na to, že chorobu mal mať člen tímu a nie samotné dámy. Teraz obe prerušili sezónu, kvôli korone, ktorú, vraj, prekonali na začiatku sezóny. Lenže, vtedy ste tvrdili niečo iné. Nie, nechceme „segry“ upodozrievať, ale za túto pachuť môže práve ich rečová gymnastika. Pritom by stačilo sa postaviť k problému čelom a všetky tieto nejasnosti by sa rozptýlili v hmle. K ostatným slečnám sa radšej vyjadrovať nebudeme, pretože sú iba výsledkom „systematickej práce“ za posledných pár rokov.

Dobre, že nie národný šport

Bolo to radosti kompetentných, keď sme vďaka Nasti Kuzminovej zbierali zlaté a iné kovy z biatlonových areálov. Skoro desaťročie bohatej žatvy. Len škoda, že sme sa akosi prejedli a nemysleli na časy po Kuzminovej. Darmo, lepiť si oči úspechom dokážeme unikátne. Len tak od témy, spomeňme si na Goteborg 2002 a hokej. Ach, tá paralela, čisté deja vu. Nie, toto nie je náhoda, to je naša mentálna výbava. Hokejistov z Goteborgu nám z veľkej časti vychovali Sovieti, keď nám na štyridsať rokov požičali ich systém a metódy. Nasťu nám tiež vychovali cudzí, tentoraz, Rusi. Chápem, chváliť sa cudzím perím je pohodlné. Také naše. Nakoniec, o tom by nám vedeli povedať aj niektorí manažéri terajšej krízy v ústavných funkciách. Otázkou teda je, čo, respektíve koho, vychoval náš, slovenský, systém za posledné roky? Hovorme, teraz o hokejistoch a biatlonistoch, ktorí by súperili pravidelne s najlepšími.

Vraj, treba systematickú prácu a lepší marketing

V štruktúrach biatlonu na slovenskej i medzinárodnej úrovni pracujú odborníci. Jedným z nich je pán Lehoťan. Na letnom zasadnutí zväzových štruktúr vyhlásil, že biatlon potrebuje lepší marketing. Desať rokov nemohol mať náš biatlon lepší marketing ako Nasťu Kuzminovú. No, my ideme robiť reklamu teraz. Áno, robíme si ju naozaj skvelú. Ako je možné, že nórsky a švédsky biatlon kraľuje pelotónu? Tak znela otázka moderátora v podcastovom štúdiu. Odpoveď samotného odborníka? Je to vďaka tvrdej systematickej práci. Aké bizarné. Ešte raz, vďaka tvrdej systematickej práci. Výsledkom by, snáď, mohlo byť ,prinajhoršom to, že nebudú naši biatlonisti a ich kolegyne pravidelne sťahovaní z tratí počas pretekov. V čase, keď sa niektorí súperi alebo súperky ešte len rozcvičujú pred štartom…

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com