Denník N

Policajti SR stoja pred vjazdami do budov chýrnymi open office a plnia nariadenia vlády

Nie, samozrejme srandujem.

Nikdo nebude kontrolovať zákaz vychádzania, keď do práce môže chodiť len ten, kto nevyhnutne musí, ten, kto nemôže mať „home office“.

Ulice sú od rána plné áut, život sa nezastavil a účinná kontrola pred vchodom do budov „viacpatrových“ s turniketmi pred rýchlovýťahmi to sa nekoná a asi ani nebude. Každý zamestnávateš vie, že jeho zisk a práca je dôležitá a nevyhnutná.

A aj inde sú rône priority, plnenie povinností, …košeľa a kabát.

Hypotéka na krku a covid na respiračnom systéme ako dilema…

A i inde, hlavný problém v SR je v tej schopnosti a ochote vykonávať to, čo sa na porade „exekutívy“ podarí objaviť v mysli, ako z jasného neba, nápad z rána, tesne pred tlačovkou.

Každému ide o prácu a vie, že oni aj tak asi zabudnú, zajtra príde iný nápad a robiť niečo, na čom vlastne nezáleží, čo sa nekontroluje, čo sa popiera, spochybňuje a je dôvod na obvinenie, to je …veď vieme, žijeme na Slovensku…mentalita sluhov ako stratégia prežitia po celé storočia…

Zaujalo ma dnes video na youtube, kde RNDr. Ján Baránek apeluje na povinnosti kresťanských politikov v parlamente, aby reagovali na situáciu.

Keď sa môže urýchlene riešiť nejaký nápad, znásilňuje sa duch zákonov, nech sa rieši i registrácia liekov, ktoré účinne pomáhaju úroti infekcií covid. A tiež vraví, že o tej pomoci, ako pomáha exekutíva tým, ktorí sú doma, že sa nejak na tlačovkách nevraví.

Koľkí pracovníci kultúry z fondu na podporu kultúry dostali príspevok v rámci „projektu“? V decembri sa spustilo a už sa pomohlo? Kto sa pýta? Kto kontroluje? Novinári? Politici? Opozícia? Koalícia navzájom v rámci plurality?

Nie, to bolo za Gorbačova. Pluralita.. Glasnosť… Perestrojka…

Aby to nebolo také krátke, dám ešte úvahu o podstate kultúry. Ide o vnútorné nastavenie človeka. Každý očakáva, že to, po čom túži, na čo si zvykol, že to bude stále, nemenné. Očakáva sa, že sa nájde niekto silný, kto to udrží.

A teda prirodzenosť života je tá, že je premenlivý, v neustálom pohybe, zmena, protiklady. Túžby, ktoré majú dospelí, ako malé deti, spôsobujú smútok, neurózy… Odporúča sa myslieť na to, že radostný stav časom pominie a i smútok, trápenie, utpenie, …tiež časom skončí. Nádej a trpezlivosť.

Ale nie, my nevnímame skutočný stav, zmenu, ako charakteristiku bytia.

My chceme niekoho, kto splní našu objednávku, veď tu máme trh, ponuka a dopyt. Teda zrazu príde odpoveď. Strana s predstaviteľom na čele. Kravata s hrubým uzlom, oblek, či uniforma. Členovia v pozadí ako v jednom šíku s logom, so znakom, ktorý ukazuje cestu pre masy. Zástavy, starostlivo upravené vlasy, topánky vyleštené. Heslá, reči a riešenia. Piesne a ohňová nočná show. Radostné pochody. Niečo ako vo filme The Wall, či niečo z filmových týždenníkov predvojnového ZSSR či Nemecka …

Dnes som videl dokument o tom, v akom stave bol Hitler, ako ho liečil jeho doktor a čo všetko mu pravidelne pichal. Napr. ma zaujal jed na potkany ako liečba trávenia…a iné. A záver bol taký, že ľudia si želajú, aby to tak bolo, že bol narkoman, blázon a oni ho museli počúvať. Problém a to strašné je to, že on vlastne bol stvorený nimi. Robil to, čo vlastne všetci potrebovali. V tom davovom šialenstve bez zodpovednosti, kedy sa v sile, v moci a neľudskosti ukájali spodné prúdy, plnil tako dobre nasvietená beštia to, čo chceli. Nenávisť a malosť.

A tu je otázka paralely s dneškom. Tiež sa vyhovárame na to, že on je blázon. Či iný je zodpovedný za životy. A my nie. My sme obete… My sme ich len zvolili a nevieme ich odvolať…nik nepovie, že sme nahí… a i cisár je nahý…

Teda problém je v tom, že v tej potrebe mať pocit poriadku, formálnosti, „kúpime si“ ponuku danej propagand,y skonzujeme dané názory, stratégie, rozprávky, hodnoty a sľuby a nevidíme, že niekto je prázdny. Kto videl rozprávk uo čarodejníkov z krajiny OZ, možno viac vníma rôzne obrazy a priam archetypy v daných postavičkách príbehu…

Kto pozná učenie E. Berne, kde tvrdil, že v duši máme stratégie odpovede na podnety. Môže niekto k nám hovoriť obrazne povedané ako rodič a my môžeme obrazne povedané reagovať ako poslušné deti. Alebo ako deti, ktoré sa búria.

Ideálne je, keď k nám niekto hovorí ako dospelí a my ako dospelí môžeme odpovedať. Že mentalita sluhov, ktorá je vštepovaná od základnej školy systémom, spoločnosťou, frustráciou zúčastnených sa nejak prekoná…

…držme si palce.

(Doplnená dňa 23.1.2021: Ak si spojíme info z tlačovky, že za smrť 4500 občanov môže ten a ten člen vlády a dozvieme sa zo správ z dňa 22.1.2021, že podľa zistený z EUROSTAT cca. 800 000 občanov žije v rámci tohot vládnutia pod hranicou chudoby, že si nevedia zplatiť kúrenie, tak to vlastne je silný argument k uznaniu stavu, ktorý tu popisujem. Práve som sa snažil prihlásiť do elektornickej schránk,y elektornický podpis, hľadám dve inštitúcie a naozaj neviem, ako to „inteligentne“ prepojili za tie naše peniaze. Ak sa dá preklep, neponúkne sa žiadna oprava, žiadne navádzanie, že výber, toto sú ministerstvá, tu si pracoviská, ..tu si klikni, tu je podateľňa, žiadny „logický strom“..máme na výber „všeobecná agenda“ a v týcht pojmoch (ktoré sa neučia na ZŠ na hodine občianskej náuky, ktorá je typická pre jazyk štátu, sa môžeme hrabať v domácom obmedzení hodiny… a hodiny…).

 

Teraz najčítanejšie