Denník N

Falošná zelená dilema europoslanca Jurzycu

Eugen Jurzyca (Zdroj: SITA) : Tamara Stohlová (Zdroj: Foto N - Tomáš Benedikovič)
Eugen Jurzyca (Zdroj: SITA) : Tamara Stohlová (Zdroj: Foto N – Tomáš Benedikovič)

Viete, prečo nemáme poriadne zelené politiky, ktoré by priniesli ľuďom vyššiu kvalitu života a lepšie zdravie? Pretože politici zaseknutí v minulom storočí zavádzajú falošnými dilemami a namiesto formovania verejnej mienky v prospech pochopenia zložitých problémov, akým je klimatická zmena, podporujú zachovanie nepriaznivého súčasného stavu. Zakrývajú tým svoju neschopnosť priniesť na existenčné krízy 21. storočia funkčné riešenia.

Europoslanec Eugen Jurzyca (SaS) si dal vypracovať prieskum, ktorý skúma postoj ľudí k zeleným politikám. Položil však manipulatívne otázky, ktoré prezentujú falošnú dilemu a podporujú stereotyp, že riešenie problémov životného prostredia je akýsi luxus, za ktorý si musíme priplatiť. V kritickom období, keď nám na riešenie zásadných environmentálnych kríz zostáva minimum času je takéto správanie prinajmenšom nezodpovedné.

Zdroj – SaS

Jurzyca v prieskume zisťuje, či by ľudia boli ochotní zvýšiť podporu zelených projektov z eurofondov aj za cenu obmedzenia podpory do iných oblastí. Stavia nás pred dilemu, kde na jednu misku váh posadil oblasti zásadne zasiahnuté pandémiou (školstvo, zdravotníctvo) a populistický fetiš živený od čias Mečiara (diaľnice), na druhú stranu váh zelené projekty. Lenže táto dilema je falošná. Existujú riešenia, ktoré pôsobia synergicky a je na schopnosti štátu, aby dokázal zabezpečovať všetky potreby občanov súčasne, vrátane zdravého životného prostredia.

V dôsledku znečistenia ovzdušia na Slovensku ročne predčasne umrie okolo 5 400 ľudí – to je viac ako v dôsledku automobilových nehôd a pitia alkoholu dokopy. 100 000 ľudí na Slovensku má v tele extrémne vysoké hodnoty toxických PCB látok, ktoré pri dlhodobom vystavení zvyšujú výskyt rakoviny, diabetu a obezity. V dôsledku klimatickej zmeny predčasne umrú tisíce Slovákov a zhoršuje zdravie miliónom. Okrem toho na Slovensku uberá zo zdrojov pitnej vody, za obeť jej padne až tretina úrody v poľnohospodárstve. Je riešenie a prevencia týchto problémov luxus? Príkladov ako zásadne pozitívny vplyv majú zelené politiky na naše zdravie, kvalitu života aj ekonomiku, je nespočetne veľa. Poznať tieto fakty by malo byť v základnej výbave každého zodpovedného politika.

V druhej otázke sa Jurzyca pýta, koľko eur navyše by si boli ľudia ochotní priplatiť vo faktúre za energiu na boj s klimatickou krízou. Táto otázka je nemiestna a zavádzajúca. Štát hospodári s peniazmi, ktoré od občanov vyberá na daniach. Je na ňom, či sa rozhodne dotovať špinavé spaľovanie uhlia, ktoré prehlbuje klimatickú krízu a ľuďom v regióne spôsobuje rakovinu, alebo využije prostriedky na riešenie energetickej chudoby či zadržiavanie vody v krajine, aby ľuďom nevysychali studne. Štát financie má. Otázka je, ako schopne s nimi hospodári.

Zaujímavý pohľad z opačnej strany veci tiež získame, ak sa pozrieme na ekonomické dopady neriešenia environmentálnych problémov. Svetové ekonomické fórum každoročne predkladá analýzu najzásadnejších globálnych hrozieb, ktorým čelíme. V roku 2020 označilo za všetkých päť environmentálne problémy. Pri týchto hrozbách zároveň platí, že škody v budúcnosti budú mnohonásobne vyššie, ako investície do riešenia dnes. A kľúčové je, že potom nám už ani peniaze stačiť nemusia.

Dajme si mrazivo aktuálny príklad výhodnosti ochrany životného prostredia, na ktorý upozornil europoslanec Michal Wiezik (SPOLU). Ekonomickí experti vypočítali, že súčasná pandémia nás stála neuveriteľných 11 biliónov dolárov celosvetovo. Medzi hlavné príčiny vzniku pandémie patrí odlesňovanie, nedostatočná ochrana prírody a neudržateľné zaobchádzanie so zvieratami. Teda zelené problémy. Riešenie týchto príčin zelenými politikami, ktoré Jurzyca považuje za druhoradé, by nás vyšlo na približne 22 miliárd ročne. Výška škôd jedinej pandémie Covid-19 by nám stačila na zelené politiky prevencie vzniku všetkých pandémií na neuveriteľných 500 rokov.

Ako prechádzať pandémiám v budúcnosti je témou najnovšieho Zeleného podcastu – bit.ly/dalsicovid

Jurzyca sa v prieskume pýta na ochotu investovať do zelených projektov, ako by to bolo nejaká hra. V skutočnosti je to napĺňanie ústavou garantovaného práva na priaznivé životné prostredie. Tak sa už konečne prestaňme tváriť, že investície do životného prostredia sú nejaký luxus, priznajme ich širší pozitívny vplyv na zdravie aj kvalitu našich životov a najmä skutočnosť, že sú nevyhnutnou odpoveďou na zásadné existenčné problémy, ktorým čelíme.

Ak vás zaujala téma, ako prechádzať pandémiám v budúcnosti, práve tá je témou najnovšieho Zeleného podcastu: https://bit.ly/dalsicovid.

Instagram: @tamarastohlova
Facebook

Teraz najčítanejšie

Tamara Stohlová

Politička a odborníčka na životné prostredie a ochranu zvierat v hnutí Progresívne Slovensko. Poradkyňa europoslanca Michala Wiezika. Tvorí Zelený piatoček o všetkých témach zdravého životného prostredia a istejšej budúcnosti. Založila projekt Zelená jedáleň, ktorý zavádza rastlinné stravovanie na vysoké školy.