Denník N

Darčeky: ako nakupovať efektívne darčeky?

Darčeky sú často riešenou témou, ktorá ponúka množstvo názorov a spôsobov realizácie . Kupovať či nekupovať? Poradiť sa, či spraviť prekvapenie?

Vybrať darčeky pre ľudí vo vašom okolí môže byť ťažké, obzvlášť v dobe, keď si každý dokáže kúpiť všetko čo potrebuje. O to ťažšie je vybrať darčeky pre opačné pohlavie. Ako nakupovať darčeky efektívne a ekonomicky? Podľa čoho vyberať darčeky?

Pýtajte sa…

Ak chcete aby bol darček naozaj účelný, mali by ste priamo zistiť preferencie vašich blízkych. Pri dospelých to nie je náročné stačí sa len porozprávať a zistíte, čo by potrebovali alebo ocenili, či už pod stromčekom alebo na sviatok. S deťmi môžete napísať list Ježiškovi alebo im ukázať katalóg, v ktorom vám sami ochotne ukážu, čo sa im páči a čo by ich potešilo.

Niekedy naozaj stačí len počúvať a viete nájsť indíciu na skvelý darček. Prekvapenie môže byť skvelou voľbou, no nie vždy ide o praktické darčeky, ktoré si v živote nájdu svoje miesto. Darčeky pre mužov môžu potrápiť nejednu dámu a skvelou voľbou môže byť aj opýtať sa priateľov, či spoločných známych. Pýtať sa nemusíte priamo osoby, ktorú chcete obdarovať, ale aj ľudí, ktorí s vami zdieľajú priateľstvá. Zbytočne budete vyberať pánske košele, keď váš partner túži po kvalitných hodinkách, radšej sa teda opýtajte, aby darček naozaj bol potešením a úžitkom.

Kvalita vs. Kvantita

Náš konzumný spôsob života nás naučil, že chceme vždy všetkého veľa. Aj pri výbere darčekov sa preto často zameriavame skôr na kvantitu ako kvalitu, čo však nie je vždy šťastná voľba. Kúpa jedného kvalitného darčeka, ktorý si vyžaduje väčšiu investíciu je pre obdarovaného zväčša omnoho cennejšia, ako množstvo nezmyselných drobností. Zamerajte sa na kvalitu a ak sa vám zdá darček príliš finančne náročný, oslovte svojich blízkych, aby ste ho kúpili spolu.

💡Aj pri kúpe darčekov pre deti je dôležité ukazovať im, že kvalita je dôležitejšia ako kvantita a nekupovať množstvo nezmyselných hračiek, len aby toho bolo pod stromčekom veľa.

Nemateriálne darčeky

Nemateriálne darčeky môžu vašich blízkych veľmi potešiť. Jedná sa o rôzne zážitkové darčeky, pri ktorých vašim blízkym venujete to najcennejšie a to je váš čas a pozornosť. Ideálne môžu byť rôzne pobyty vo vašej spoločnosti, či zaujímavé výstavy, ručne vyrobené spomienkové predmety a podobne. Stačí byť trochu kreatívni a vytvoriť darček na mieru, ktorý je zároveň nesmierne originálny a nikto taký istý nedostane.

Pri výbere darčekov je dôležité zohľadňovať čo vaši blízki preferujú. Snažte sa vyberať darčeky, ktoré majú využitie a sú preto ekonomické a efektívne. Nepraktické darčeky nemajú využitie a v konečnom dôsledku sú len zbytočným lapačom prachu v domácnosti. Akokoľvek chcete vašich blízkych potešiť a prekvapiť, myslite vždy aj na to, že darčeky sú na používanie a čím viac budú využité, tým väčšiu hodnotu majú pre majiteľa.

Teraz najčítanejšie